teisipäev, 23. jaanuar 2018

Vürtsikas kreemine ja juustune kõrvitsa - porgandi püreesupp.


  Mul jäi juhuslikult õhtulehe uudiskirjast silma, et Paljas Porgand ja Anu Saagim maitsevad uut Palja Porgandi retsepti järgi valmistatud kõrvitsa - porgandipüreesuppi (siin). Mõtlesin järgi proovida. Kas tõesti maitsepärm annab supile mõnusa juustuse meki. Retsepti aluseks võtsin Palja Porgandi röstitud kõrvitsa ja porgandi püreesupi retsepti (siin). Ühesõnaga keerasin nende kahe järgi ühe püreesupi kokku. 


Vürtsikas kreemine ja juustune kõrvitsa - porgandi püreesupp. Foto: erakogu.

Minu supi sisse läks:
1 väike tükk kõrvitsat (438 g)
4 porgandit (410 g)
ekstra neitsi oliivõli (kasutasin spreipudelis oliivõli)
Himaalaja roosat soola 
jahvatatud musta pipart
1 mugulsibul (74 g)
1 küüslauküüs (5 g)
1 tl ekstra neitsi oliivõli (5 g)
1 tl jahvatatud koriandriseemneid
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1/2 tl jahvatatud kurkumit
1/4 tl jahvatatud kardemoni
noaotsatäis jahvatatud cayenne pipart
pool purki kookospiima (200 g)
6 spl maitsepäemi (30 g)


Kõrvits. Pilt: netist.
Porgandid. Pilt: netist. 
Sprei oliivõli. Pilt: netist.
Himaalaja roosa sool. Pilt: netist. 
Jahvatatud must pipar. Pilt: netist. 


Mugulsibul. Pilt: netist.
Küüslauk. Pilt: netist. 
Koriandriseemned. Pilt: Umami lehelt. 
Vürtsköömen jahvatatud. Pilt: netist. 
Kurkum jahvatatud. Pilt: netist. 
Kardemon jahvatatud. Pilt: netist. 
Cayenne pipar jahvatatud. Pilt: netist. 
Mahe kookospiim. Pilt: netist. 
Maitsepärm. Pilt: netist. 
Ekstra neitsi oliivõli. Pilt: netist. 

Supi peale:
4 väikese kuhjakesega spl seemnesegu (45 g)
+ minu kokkukeeratud "dukkah vürtsisegu" (võtsin seda, mis kodust võtta oli, vt altpoolt infot):
1 spl mandleid, hakitud (8 g)
1 tl seesamiseemneid (minul olid mustad), (3 g)
1 tl koriandri seemneid 
1/2 tl jahvatatud vürtsköömneid
1/4 tl jahvatatud kurkumit
noaotsatäis jahvatatud cayenne pipart


Seemne mix. Pilt: netist. 
Kooritud mandlid. Pilt: netist. 
Mustad seesamiseemned. Pilt: netist.

















Valmistamine:
1. Eelkuumuta ahi 220 kraadini. 
2. Puhasta kõrvitsatükk koorest ja tükelda väiksemateks tükkideks. Puhasta porgandid ja tükelda väiksemateks tükkideks.
3. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja lao selle peale kõrvitsa ja porgandi tükid. Pihusta köögiviljatükkidele pisut oliivõli ja raputa peale soola ja jahvatatud musta pipart. 
4. Küpseta ahjus, kuni köögiviljad on kuldsed ja pehmed.
5. Tõsta küpsed köögiviljatükid potti ja vala peale vett. Minul kattis 500 ml vett köögiviljad ilusti ära. Keeda köögivilju, kuni köögiviljad on nii pehmed, et neid saab saumikseriga ilusti kreemjaks püreestada. 
6. Seni kuni köögiviljad keevad koori ja tükelda sibul ning koori üks küüslauguküüs ja pressi küüslaupressiga puruks. Vala pisut õli pannile ja aja kuumaks. Prae õlis sibul ja küüslauk, kuni sibul on klaasjas. Lisa pannile ka kõik maitseained. Sega ja kuumuta pisut.
PS! Koriandriseemned jahvatasin kohviveskis peeneks. 
7. Kui köögiviljad on pehmed siis lisa pannilt maitseainetega sibul ja küüslauk. Püreeri supp ühtlaselt kreemjaks. 
NB! Kui vaja jahuta enne püreestamist köögiviljad pisut maha. Minul on metallkorpusega tugev saumikser ja ma püreestasin kohe.
6. Lisa püreele kookospiim ja maitsepärm. Sega läbi. Maitse ja vajadusel lisa soola. 
7. Vala kuivale pannile seemnesegu, hakitud mandlid, seesamiseemned ja maitseained. Rösti neid segades, kuni pannilt hakkab mõnusaid vürtsiaroome tulema. 
8. Kuumuta supp uuesti läbi. 
9. Tõsta ports supp taldrikusse ja puista peale vürtsikat seemnesegu. Head isu! :)


Vürtsikas kreemine ja juustune kõrvitsa - porgandi püreesupp. Foto: erakogu. 

 Kokku tuli minul seda suppi 1070 g. Jagasin portsu neljaks ja sain ühe portsu koguseks 267 g. Täpselt paras kogus. Vürtsika seemnesegu jagasin samuti neljaks portsuks. 

Ja siin on selle supi ühe portsu toitumisalane teave: 



 Siin on selle supi süsivesikute, rasvade, valkude %



 Ühesõnaga üsna rammus ja rasvane supp. Valku oli ka täiesti piisavalt. Nii, et mõnus toitev supp :)

 MINU KOMMENTAAR:
 Supp tuli tõesti mõnusalt vürtsikas ja kreemjas. Mingit eriti mõnusat juustmaitset, mida maitsepärm peaks justnagu andma mina küll ei täheldanud. Võibolla siis vürtsid lõid selle üle. Samas ma vist oleksin vürtse isegi pisut rohkem veel pannud. Kokkuvõttes tuli supp imemaitsev ja tühja sellest juustumaitsest. :D 
 Mina keerasin oma dukkah segu kokku sellest, mis kodust võtta oli aga tegelikult sisaldab ta üht-teist veel ja mõningaid asju ei panda üldse. Mõtlesin, et teen lihtsalt mingi vürtsisegu, mis võiks sobida. 
 Dukkah vütsisegu retsepte on netis palju erinevaid. Kuna see on nii mõnus vürtsisegu, siis lisan mõned retseptid siia ka. Kui googeldada, siis leiab retsepte kus neid veel kasutada. 

Dukkah on Lähis-Ida piirkonnas laialdaselt kasutatav kuiv pähkli-seemne-vürtsisegu.

I retsept (siin):
Koostisosad:
1 spl mandleid
1 spl pistaatsiapähkleid
1 spl seesamiseemneid
2 tl köömneid
2 tl koriandri seemneid
½ tl soola

Valmistamine:
Rösti pähkleid ja seemneid eraldi individuaalselt kuival pannil, kuni nad muutuvad aromaatseks, on krõbedad ja kuldsed.
Rösti vürtse minut või kaks, see on piisav.
Valage vürtsid uhmrinõusse ja uhmerdage kõik peeneks, et maitsed seguneksid.
Ärge uhmerdage pulbriks, kui soovite krõmpsu tekstuuri.
Säilitage väikeses purgis, mis on tihedalt suletud ja kasutage nädala jooksul tõeliselt värske maitse jaoks.

MÄRKUSED:

gluteenivaba, vegan, paleosõbralik

Kodune dukkah. Pilt: originaalretseptist.

II retsept (siin):
Koostisosad:
1/4 tassi hakitud mandleid
1/4 tassi hakitud pistaatsiapähkleid
2 spl seesamiseemneid
1 spl apteegitilli ehk fenkoli seemneid
1 spl köömneid
1 spl koriandriseemneid
1 tl musti aed-mustköömne seemneid
1 tl musta terapipart
1 1/2 spl kuivatatud münti (mint)
1 1/2 spl kuivatatud tüümiani
2 spl mooniseemneid
1 tl soola

Valmistamine:
Rösti keskmisel kuumusel kuival pannil pidevalt segades 1-2 min. pistaatsiapähkleid ja mandleid. Eemalda pannilt uhmrinõusse ja keera pliidil kuumus maha. Lisa veel kuumale pannile seesamiseemned. Rösti pidevalt segades, kuni pann on jahtunud. Eemalda pannilt uhmrinõusse.
Lisa uhmrinõusse münt, tüümian, mooniseemned ja sumahh.
Järgmiseks kuumuta uuesti kuiv pann keskmisel kuumusel. Kui pann on kuum lisa apteegitilli ehk fenkoli seemned ja rösti pidevalt segades 30 sekundit. Seejärel lisa koriandriseemned ja köömned ja rösti veel umbes 30 sekundit, kuni need hakkavad pannil hüppama. Vala need eraldi nõusse.
Nüüd pane kuumale pannile aed-mustköömne seemned ja musta pipra terad ning rösti 1 minut. Lisa need pannilt fenkoli, köömnete ja koriandri juurde.
Kui vürtsid on maha jahtunud sega kokku ja uhmerda peeneks. 

Dukkah segu. Pilt: originaalretseptist. 

NB! Vaata ka magusa dukahhi segu retsepti: http://nami-nami.ee/retsept/9331/magus_dukkah_segu/
Seda saab kasutada hommikuse jogurti peal või puistata meega määritud röstsaiaviilule.

PS! *Algretseptis kasutati 3 tl maitseainesegu "Herbies Sweet Spices" (koostis: koriandriseemned, kassiakaneel, kaneel, muskaatpähkel, vürtspipar, ingver, mooniseemned, nelk, kardemon ja roosiõielehed)


Magus dukkah segu. Pilt: Nami -Nami lehelt. 


Mõnusat katsetamist! ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar