pühapäev, 24. september 2017

Gluteeni - ja laktoosivaba virsikukook.


 Ma olen juba nii mõnegi toidu Natasha Kitchen retsepti järgi teinud. Ka see kook on tema retsept. Ainus erinevus on see, et mina muutsin selle koogi nii gluteeni-, kui ka laktoosivabaks. 

 Originaalretsept koos videoretseptiga asub siin


Virsikukook. Pilt: originaalretseptist. 

Ettevalmistusaeg: 15 min.
Küpsetusaeg: 55 min.

Aeg kokku: 1 tund 10 min.

 See värske virsikukook on täis magusaid suviseid virsikuid. See valmib kiiresti ja sobib ootamatutele külalistele valmistamiseks. Kook on kergelt magus ja iga amps lihtsalt sulab suus.

Autor: Natasha of NatashasKitchen.com
Raskusaste: lihtne
Kogus: 1 (22 cm läbimõõduga) kook

Koostisosad:
1½ tassi (190 g) jahu, õigesti mõõdetuna *
1½ tl (4 grammi) küpsetuspulbrit
¼ tl soola
¾ tassi (12 spl ehk 170 grammi) soolata võid, pehmenenud
1 tass (210 grammi) suhkrut
3 suurt muna, toatemperatuuril
½ tl riivitud sidruni koort
½ tl vanilli ekstrakti
450 g (3 suurt) virsikut, kooritud ja kuubikuteks lõigatud (jäta järgi umbes ½ virsikut, lõika see viiludeks, valmis koogi kaunistamiseks)
tuhksuhkrut koogi kaunistamiseks

Virsikukook. Pilt: originaalretseptist. 

Ettevalmistus:
 Kuumutage ahi temperatuurini 175 ° C, määrige 22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm või või mõne muu rasvainega.
Koorige ja puhastage virsikud ja tükeldage väikesteks kuubikuteks.
Väikeses kausis segada kokku kuivained: 1 ½ tassi jahu, 1 ½ tl küpsetuspulbrit ja ¼ tsp soola.
Suures kausis vahustage käsimikseriga 170 g võid ja 1 tass suhkrut suurel kiirusel 4-5 minutit või kuni vahune ja kohev. Löö ühekaupa sisse 3 suurt muna, vahustades seni, kuni on ühtlaselt segunenud, siis lisage järgmine muna jne. Kui munad on sisse segatud vahustage veel minut keskmisel kuni suurel kiirusel. Sega sisse ½ tl sidruni koor ja ½ tl vanilje ekstrakt.
Lülita käsimikser madalale kiirusele ja lisa sisse jahusegu kolmes osas. Lisage õrnalt segades sisse virsikukuubikud ja segage, kuni kõik on korralikult segunenud.
Valage taigen ettevalmistatud koogivormi ja siluge pealispind ühtlaseks. Küpsetage temperatuuril 175 ˚C 50 minutit kuni 1 tund või kuni koogi keskele torgatud hambatikk tuleb välja puhta ja kuivana.
Lase koogil vormis 10 minutit jahtuda, seejärel lükake spaatel koogi ja koogivormi vahele ja eemaldage kook koogivormi äärest.
Laske koogil toatemperatuurini jahtuda.
Puistake kook üle tuhksuhkruga ja kaunistage virsiku viiludega (keskelt ringikujuliselt).

Märkused:
* Et mõõta jahu korrektselt tõsta lusikaga mõõdunõusse ja lükka ülejääk noaga maha. Kui sa lihtsalt surud jahu mõõdunõusse ja ülejääki pealt ei eemalda võid saada lausa 25 % rohkem jahu!

Schär Universaalne gluteenivaba jahusegu. Pilt: netist. 

 Mina muutsin selle retsepti gluteenivabaks, laktoosivabaks ja kasutasin tavalise suhkru asemel SUKRIN suhkrut, mida panin samuti ca poole vähem. Sukrin suhkru kohta saab rohkem lugeda siit. Kõige odavamalt saabki seda suhkruasendajat Lesscarbs e-poest. Ka mujal ökopoodides on teda müügil aga neis on ta praktiliselt poole kallim! 
 Meil praegu müügil olevad virsikud nii suured pole. Seega läks minul 450 grammi virsikukuubikute saamiseks vaja 4 virsikut. 
 Kuna mina kasutasin gluteenivaba jahusegu, siis lisasin 1 dl laktoosivaba piima ka. Gluteenivaba jahusegu imab rohkem vedelikku ja et kook kuiv ei tuleks siis selleks lisasingi oma retsepti ka vedelikku.  

Virsikud. Pilt: netist. 

Minu koogi jaoks läks vaja:
190 g universaalset gluteenivaba jahu
4 g gluteenivaba küpsetuspulbrit
1/4 tl Himaalaja roosat soola
170 g laktoosivaba võid
100 g SUKRIN suhkrut
3 muna (162 g)
1/2 tl riivitud sidruni koort
1/2 tl vanilli ekstrakti
1 dl laktoosivaba piima
450 g kooritud virsikukuubikuid

Gluteenivaba küpsetuspulber. Pilt: netist. 


Laktoosivaba või. Pilt: netist. 

Laktoosivaba piim. Pilt: netist. 
Vanillikaunapasta. Pilt: netist.
Himaalaja roosa sool. Pilt: netist. 












Sukrin suhkur. Pilt: netist.

Kanamuna. Pilt: netist. 



Riivitud sidruni koor. Pilt: netist. 











Valmistasin samamoodi, nagu originaalretseptis ainult, et enne virsikukuubikute lisamist segasin taignasse ka veel 1 dl laktoosivaba piima.
 Tuhksuhkru sain kohviveskis jahvatatud SUKRIN suhkrust. 

Gluteenivaba, laktoosivaba, suhkruvaba virsikukook. Foto: erakogu.
MINU KOMMENTAAR:
 See on tõenäoliselt parim gluteenivaba, laktoosivaba ja suhkruvaba kook, mis valmistanud olen! Superhea kook, mida kindlasti veel valmistan! 
 Minu kook ei näe välimuse järgi küll nii ilus välja, kui originaalkook on aga kook on tõesti väga maitsev, parajalt magus, hästi mahlakas ja lausa sulab suus :) 

Gluteenivaba, laktoosivaba, suhkruvaba virsikukook. Foto: erakogu. 

 Minul ei olnud kodus ühtegi 22 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi. On kas tunduvalt väiksem (sinna poleks kook ära mahtunud) või 26 cm läbimõõduga (sellega oleks liiga madal kook jäänud). Tahtsin kooki, mitte pannkooki :D Seega leidsin mingi sada aastat vana klaasvormi ja tegin selle sees. Tundub, et üht uut korralikku lahtikäivat koogivormi oleks vaja (läbimõõduga 20 või 22 cm). Niipalju, kui neid välismaiseid retsepte näinud olen, siis on nad enamus 22 cm läbimõõduga koogivormides küpsetatud. 

Gluteenivaba, laktoosivaba, suhkruvaba virsikukook. Foto: erakogu. 

Ja siin on minu virsikukoogi toitumisalane teave:



Mõnusat maiustamist ;)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar