esmaspäev, 15. mai 2017

Hõbeda poleerimine kasutades Johnson-i hõbedaläiget + enne ja pärast pildid.


 Kirjutasin siin mingi aeg tagasi postituse kuidas koduste vahenditega hõbedat puhastada: Hõbeda puhastamine koduste vahenditega. Selles postituses kirjutan lähemalt Johnson-i hõbedaläikest (hopeakiilto), mida pean parimaks hõbeda puhastusvahendiks. 


Johnson hõbedaläige. Pilt: netist.

 Kuna töötasin aastaid kullapoes, siis olen praktiliselt kõiki hõbedapuhastusvahendeid katsetada/proovida saanud ja oskan võrrelda. Nii säravat tulemust ei ole ühegi teise vahendiga saavutanud. On küll veel olemas puhastusvedelikud, kus on kaasas väike plastist korvike, mille sisse pannakse puhastamist vajavad hõbeehted ja mida siis mõned korrad vedeliku sees loksutatakse. 
Hõbedapuhastusvedelik plastist korvikesega, milles hõbedat loksutatakse/puhastatakse. Vajab korralikku loputamist puhta veega! Pilt: netist. 

 Need vedelikud puhastavad tõesti hetkega, kuna see puhastusvedelik on tõesti vedel ja läheb tänu sellele ka väiksemategi pragude/vahede vahele, siis välja on seda vahendit üsna raske loputada. Vedelik võib jääda ketilülide, ketilukkude või seest tühjade (näiteks kõrvarõngad "rõngad") hõbeehete vahele ja kui seda puhastusvedelikku korralikult välja ei loputata, siis muudab see ajapikku hõbeehted rabedaks. Ja pole siis ime, et hõbeehted (keti lukud või kõrvarõnga kinnitused vms) purunevad. Seda aga ei taha ju keegi. 
Hõbeda poleerimis lapp, mis on juba puhastusvahendiga immutatud. Pilt: netist. 

 Ainus miinus selle Johnson-i hõbedaläikel on see, et selle vahendiga peab hõbeehteid poleerima aga kui seda liiga kõvasti teha, siis võib midagi kõveraks või katki minna. Loogiline ju. Hõbe on üsna pehme metall. Nii, et poleerima peab ikka õrnalt ja ettevaatlikult! 
 Puhastamiseks läheb vaja niisiis kõigepealt seda Johnson-i hõbedaläiget (hopeakiilto). Osta saab seda näiteks Maksimarketist. Seal poes maksab see (150 ml) pudel 2.45 €. Niisiis pole ta kallis ka. Ja seda jätkub ikka väga kauaks. 
 Teiseks läheb vaja mingit pehmet lappi. Sobib nii flanellriide tükike või mõni muu pehme kangatükk aga parim on seda teha mikrofiiber lapiga. Ostsin mikrofiiber lapi samuti Maksimarketist ja see maksis 1.65 €.
 Kindlasti läheb veel vaja kummikindaid, kuna hõbeda poleerimisel eraldub mustus ja see määrib käed nii koledalt mustaks, et pärast on tükk tegu oma käed jälle puhtaks saada. Niisiis mõistlikum on kasutada kummikindaid. Ka need ostsin Maksimarketist. 10 paari õhukesi kummikindaid maksis 1.29 €. Kindlasti saab ka odavamalt. Näiteks apteegist saab osta neid õhukesi kummikindaid ka paari kaupa ja seal on nad üsna odavad. 


Õhukesed kummikindad, mikrofiiber lapp ja Johnson hõbedaläige. Foto: erakogu. 


 Puhastamiseks on vaja kõigepealt raputada puhastuvahendi pudelit, et seismisel põhjavajunud paksem osa korralikult ühtlaselt seguneks. Seejärel tuleb väike kogus seda roosat värvi puhastusvahendit kanda lapile. Ning seejärel võib poleerima asuda. Loomulikult õrnalt ja ettevaatlikult! 
 Kui poleerimisel on kõik mustus välja saadud, siis tuleks puhta ja kuiva lapiga üle poleerida. Hõbeehted muutuvad säravaks ja läikivaks, nagu uued. 
 Kui hõbeehetel on mingeid selliseid vahesid kuhu lapiga poleerides ligi ei pääsetud, siis võib võtta vatitiku (on olemas ka selliseid, kus ühes otsas on tavaline vatitikk ja teises otsas on teravama otsaga vatitikk), kasta see puhastusvahendi sisse ja õrnalt vatitikuga hõõruda ja pärast puhta vatitikuga üle poleerida. Nii saab ka kõik väiksemad praodki puhtaks. 


Vatitikud, mis on ühest otsast teravamad. Pilt: netist.

 Siin pildil on siis puhastuslapile laotud osa mu puhastamist vajavad hõbeehted. Need, mida enamasti kannan, kui mul jälle hõbedakandmise periood on (aegajalt on kulla periood). Kaelakett mäekristallist ripatsiga, kaelakett lahtikäiva kuloniga (sees on minu ja Mareki pilt), kuukividega sõrmus, kivideta hõbesõrmus ja Pandora käekett amulettidega. 
 Opaaliga hõbesõrmus ja opaaliga hõbekõrvarõngad on rodeeritud ehk roodiumiga kaetud ja need nii tihti puhastamist ei vaja, sest roodiumi kiht kaitseb hõbedat ega lase tal nii ruttu mustaks ja tuhmiks muutuda. Ka on neid ehteid lihtsam puhastada. Roodiumi kiht annab tugevuse (neile ei teki nii kergesti kriimustusi) ja nad on ilusa kõrgläikega (särav pind on sile ja tugev ning mustus ei jää nii kergesti pinnale). 


Minu puhastamist ootavad hõbeehted. Foto: erakogu. 

 Siin pildil on mu samad hõbeehted puhastatult. Vahe on märgatav, eksole :)


Minu hõbeehted peale Johnson hõbedaläikega poleerimist. Foto: erakogu. 

 Ja selline näeb välja puhastuslapp peale hõbeda puhastamist. Nagu näete on see juba nende mõne ehte puhastamise järel üsna must. Just nii palju mustust tuli välja minu hõbeehetest! 


Mikrofiiber lapp peale hõbeda puhastamist. Foto: erakogu. 
 Lappi on üsna raske pärast puhtaks saada. Selle lapi siiski pesen käsitsi nii puhtaks, kui saan ja seda kasutan puhastamiseks veel nii kaua, kui kannatab. 
NB! Päris puhtaks ei saa teda aga enam isegi tööriiete pesupulbriga! 


Tööriiete pesupulber bioefektiga. Pilt: netist. 

 Kindlasti peske selline lapp teistest riietest eraldi. Lapp määrib üsna korralikult. Pesuvesi on mustjashall lausa. Ja võimalusel kuivatage lapp õues. Paratamatult jääb mingi osa puhastusvahendist lapi sisse ja kuigi vahend poleerimisel eriti ei lõhna, siis pärast kuivades haiseb ta küll üsna vastikult. Aga võimalik, et lihtsalt mina olen ülitundlik lõhnade suhtes. :D 

PS! Vaadake ka mu esimest postitust hõbeehete puhastamise kohta: Hõbeda puhastamine koduste vahenditega.


 Ilusaid, säravaid ja puhtaid hõbeehteid! :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar