kolmapäev, 10. mai 2017

Hashimoto 6 algpōhjust.


 Ka järgnev jutt on kopeeritud samast Facebooki grupist "Hashimoto türeoidiit Eesti". See tundub olevat tõlge kuskilt ingliskeelsest artiklist. Kahjuks pole see tõlge just kõige õnnestunum. Üritasin teksti pisut loetavamaks/arusaadavamaks muuta aga tegelikult oleks tarvis siia lisada selle tõlke algallikat. Kui selle saan, siis lisan selle ka siia ja vaatan tõlke veelkord üle.   

Hashimoto 6 algpõhjust.
Ma olen hämmingus, kui paljud teist kannatavad ning kui palju sõnumeid ma olen saanud peale oma loo avaldamist inimestelt, kellel on Hashimoto ja autoimmuunhaigus. Kirjad mis ütlevad:
"Täname teid, kuid ma ei tea enam mida teha, ma olen juba kõike proovinud.
Olen menüüst välja jätnud gluteeni, piimatoodeted ja soja, kuid endiselt on mul Hashimoto. Kas sa saad mind aidata? "
Toitumise muutmine on väga oluline esimene samm, mis aitab suuresti paljusid teist, kuid kui te ei näe sümptomite vähenemist 3-6 kuud jooksul, ma palun teid "kaevata sügavamale".
Muutes oma toitumist oli väga oluline samm minu paranemise teekonnas, kuid see oli alles algus.

Kaevetööd Teie algpõhjuse leidmiseks.
Dr Alessio Fasano, maailma tuntud gastroenteroloog Tsöliaakia ja autoimmuunsuse ekspert, kirjeldab autoimmuunsust kui kolme jalaga tabureti mis vajab kolme näitajat, et haigus ilmneks:
1. Õiged geenid
2. Haiguse algataja ehk käivitaja
3. Soole läbilaskvust ehk lekkivat soolt ehk soolepermeaablust
Kuigi me ei saa muuta oma geene, saame umber pöörata autoimmuunhäiret, eemaldades käivitaja ja soolepermeaabluse.
Dr Fasano kasutab näiteks tsöliaakiat, et seletada seda nähtust. Tsöliaakia on unikaalne autoimmuunne seisund, kus gluteen on nii algataja kui soolepermeaabluse põhjus! Kui gluteen eemaldatakse, keha suudab tervendada ja ise uueneda.
Infektsiooni on paljudel juhtudel seostatud kui autoimmuunsuse algatajat ja kui kõrvaldada infektsioon võib autoimmuunhäirest täielikult vabaneda.
Kuigi me ei saa alati kindlaks teha ja isegi eemaldada kõiki haiguse tekitajaid, nagu näiteks Epstein-Barr viirus, kuid meil on võimalus parandada soolepermeaablust. See võimaldab paljudel inimesetel  oma seisundit parandada.
Tuginedes oma uurimistööle viimase kahe aasta jooksul, ma tahan teiega jagada kuus võimalikku algpõhjust soolepermeaablusele. On muidugi palju täiendavaid algpõhjuseid, kuid need kuus on suurepärased punktid millest alustada.
Märkus:
Mõndadel teist võib olla rohkem kui üks algpõhjus ja ma kutsun teid üles sügavamale “kaevama”!

Algpõhjus 1 : Gluteenitundlikkus.
Gluteenitundlikkust ja tsöliaakiat on seostatud erinevate autoimmuun haigustega nagu Hashimoto, Gravesi tõbi ja reumatoidartriit. Erinevate testidega saab teha kindlaks, kas teil on tsöliaakia/gluteeni tundlikkus. Kuid ka testid ei pruugi alati seda kindlaks teha. Mõned inimesed saavad teada oma tundlikkusest alles siis, kui nad eemaldavad gluteeni oma toitumisest.
Gluteenitundlikkus võib olla ainus põhjus või see võib olla ka üks vähestest algpõhjustest. Iga inimene, kellel on autoimmuunne kilpnäärme seisund tuleks oma toidust  eemaldada gluteen, isegi neil, kel ei ole tsöliaakiat või gluteeni tundlikkust. Gluteen põhjustab lekkivat soolt.
Kui teie ainus algpõhjus on gluteen, siis peaks näha olema täielikku tervenemist 3 - 6 kuuga. Kilpnäärme antikehad ja kilpnäärme funktsioon võib isegi normaalse seisundi taastada! Kui sellest pole abi, siis peaks "kaevama" sügavamale ...

RAVI:
Testige endal tsöliaakia/gluteeni tundlikkust ja eemaldage gluteen oma toidust.

Algpõhjus 2: Gluteeni tundlikkus & ristuv-reaktiivne valk
 Lisaks gluteeni tundlikkusele võivad Hashimoto haigusega inimesed olla ka reaktiivsed mitmetele teistele valkudele, sealhulgas teraviljadele nagu riis, kinoa ja mais. 
 Iga kord, kui ma riisi söön on garanteeritud, et järgmisel päeval olen näost punniline. Mõned eksperdid, nagu Dr William Davis, autor Wheat Belly (Nisu Kõht) väidavad, et inimesed ei tulnud siia ilma, et süüa "rohtu" nagu nisu, riis või mais.
Teised aga võivad reageerida piimale, munadele, pähklitele, seemnetele ...

RAVI:
Testimine ja nende toiduainete kõrvaldamine oma toidust. Paleo dieet, autoimmuunpaleo dieet ja mõnel juhul rotatsiooni dieet võivad anda häid tulemusi.
Toidulisandid, need aitavad taastada soolestiku limaskesta ja võivad olla väga kasulikud.
Systemick Enzyme http://www.ebay.com/…/Pure-Encapsulations-Syst…/122308086895 aitab takistada reaktsioone uute toitudega ja vähendada reaktsioone  söödavatel toitudel.
Olen töötanud kõvasti kogudes retsepte, et jälgida seda tüüpi dieeti.

Algpõhjuste 3: Tsingi / Glutamiini vaegus.
Tsink ja glutamiin on kaks ainet, mis on vajalikud, et taastada soole limaskesta. Kui keha on stressis võtab organism need ained meie soolest ja kasutab neid mujal, nagu näiteks neerupealiste hormoonide tootmisel.
Enamikul juhtudel on need ained meile kättesaadavad toidu kaudu ja asjad lähevad tagasi normaalseks, kui stressirohke aeg on möödas ja kui soolestiku limaskest on taastatud.
See muutub probleemiks neile, kes kannatavad kauakestva pinge all, need kellel on madal maohape (mida on vaja, et eraldada tsink valgudest) ja neil, kes jälgivad dieeti, kus on vähe loomseid valke, kaasa arvatud veganid ja taimetoitlased aga glutamiini leidub peamiselt loomsetes valkudes (sealhulgas munad ja piimatooted).
Mõned inimesed, kes on jälginud vegan/taimetoidu dieeti ja seejärel lisavad loomsed valgud tagasi oma dieeti on suutnud panna oma Hashimoto taanduma. Usun, et see on sellest, et glutamiin ja teised koostisosad võimaldavad neil taastada soolestiku limaskesta.
Lahendused selle algpõhjusele:
Glutamiini toidulisandid, tsing toidulisandid, puljong looma luudest, hästi keedetud liha, dieedid mida mainisin eespool, ning https://www.purecapspro.com/…/pe/produ…/product_details.asp… mis aitab söögist tsinki kätte saada.
Märkus:
Teised vitamiinid nagu vitamiin D on vajalikud õige soolebarjääri funktsiooniks. Enamik neist toidulisandeitest aitab peaaegu igaühte, kellel on Hashimoto.

Algpõhjus 4: Parasiidid
Te võite arvata, et parasiidid on olemas üksnes alatoidetud kolmanda maailma riikides. Kahjuks pole see mitte nii. Sõltuvalt allikatest, 30-70% ameeriklastest võib olla nakatunud parasiitidesse. Praeguse avastamise meetodiga jäävad paljud parasiidid avastamata ja kui aus olla, kui tihti teid on testitud?
Parasiidid, mis leitakse soolestikust võivad põhjustada tohutul hulgal võimalikke kahjustusi ning võivad põhjustada soolepermeaabluse, toidutundlikkuse ja autoimmuunhaiguse. Kui teil või kellegil teie tuttavatest on haigusseisund tekkinud peale intensiivset stressi, ma palun teid, et teie ja ka nemad kontrolliksid ennast. Stress teeb meid rohkem vastuvõtlikumaks parasiitide suhtes. Minu üheks haiguse peamiseks algatajaks oli parasiit soolestikus ja just nimelt stess oli selle põhjuseks.
Kahjuks toitumisest on lühiajaline abi. Inimesed kellel on parasiit on mitu toidutundlikkust, mis ei kao kuhugi ükskõik mida nad söövad või ei söö. Isik võib tunda end esialgu paremini pärast sensibiliseerivate toitude eemaldamist ning hakkavad ennast jälle halvemini tundma, kui uued toidud on muutunud reaktiivseks. Võite olla ideaalsel dieedil ja võtta koormate kaupa toidulisandeid, kuid kui teil on parasiit, ei ole sellest abi. Te ei saa täielikult taastuda. See oli ka minu suurim viga. Olin kõige parematel dieetidel ja toidulisanditel aga miski ei aidanud enne kui parasiidile jaole sain.
On olemas palju erinevaid parasiite, sealhulgas ussid, amööbid ja algloomad. Erinevate parasiitide puhul toimivad erinevad ravid, seega samal ajal üldine parasiit ravi võib mõnikord aidata, ma eelistan kontrollida konkreetset tüüpi parasiitide GI Effects profiili või BioHealth Labs 401H testidega (ma uurin kuidas neid teste Eestis kutsutakse ja teen õigepea täpsustuse). Sest parasiitide põhjustatud autoimmuunhaigust ma võtan kui "süüdi", kuni pole tõestatud "süütu". Olen näinud, et paljudel inimestel kes on teinud 5-10 testi ja need on olnud negatiivsed aga lõpuks tuleb välja, et ikkagi on test positiivne ja on parasiit.
Ajutine abi:
Brobiootikumid, madala süsivesikuga toidud ja autoimmuunpaleo dieet muudavad meil lihtsamaks taluda parasiitide poolt tekitatud sümptomeid, kuid ei kõrvalda neid.
Lahendus:
Parasiitidevastased maitsetaimed mis on sobilikud parasiitide eemaldamiseks, konkreetne parasiitidevastane ravim, teatud toidulisandid, madala süsivesikuga dieet aitab samuti.

Algpõhjus 5: Peensoole Bakteriaalsed probleemid ülekasv. (SIBOS)
SIBOS on bakterite ülekasv peensooles. Selle põhjuseks võib olla antibiootikumide liigne kasutamine ja tärkliserikkad toidud.

Testimine:
Bakteriaalset ülekasvu saab kontrollida Inglismal nii, et tellid koju Breath Test-Genova Kit. 

Ravivõimalused:
Antibiootikumid, antimikroobsed ravimtaimed, süsivesikuvaene toitumine ja mõned teised dieedid.

Algpõhjus: 6 Seeninfektsioonid.
Seen candida võib põhjustada leket soolestikus ja on seostatud autoimmuunhaigusega ja toidutundlikkusega.
Minul oli candida seen juba igal pool kui lõpuks avastati ja kui sellest lahti sain taastus energia tohutult. Kui mulle tehti väjaheite uuringud, siis candidat ei tuvastatud, see avastati Saksamaal, kui lasin ennast bioresonantsi masinaga kontrollida.
Raviks sain spets tilgad.
Testimine:
Väljaheite test, soolestiku uuringu test nagu GI Effects Profiil võib aidata kindlaks teha, kas teil on candida ülekasv.
Ravi:
Probiootikumid, seenevastased ravimtaimed ja rohud, candida vastane toitumine nagu Keha Ökoloogia Dieet.

Mis on sinu algpõhjus?
Ma soovitan "kaevata" sügavale.

Viited:
Sategna-Guidetti C, Volta U, Ciacci C, usai P, Mops A, De Franceschi L, kaamera A, Pelli A, Brossa C. ülekaaluliste kilpnäärmehäiretega patsientide ravi, täiskasvanud tsöliaakiahaiged ja tulemused gluteeni ärajätmisel. : an Italian mitmekeskuseline uurimus . Kodu J Gastroenterol. 2001 Märts 96 (3): 751-7.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar