Kuna mul oli juhtumisi kodus pakk maisimannat (lootsin millalgi polenta ära proovida aga pole selleni veel jõudnud :D), siis jäi mulle see retsept kohe silma. Hea võimalus maisimannat kasutada.
Retsept on pärit siit.
Maisimanna. Pilt: netist. |
Gluteenivaba jahu. Pilt: netist. |
Vaja läheb:
450 g puhastatud ja tükikesteks lõigatud rabarberit
75 g NOW Real Food erütritooli
1/2 tl Tseiloni kaneeli
2 spl ehk 20 g maisitärklist
150 g maisimannat
225 g gluteenivaba jahu
1/2 tl söögisoodat
1/2 tl Tseiloni kaneeli
75 g Now Real Food erütritooli + 2 spl peale raputamiseks
näpuotsatäis Himaalaja roosat soola
1/2 tl ehk 2 g riivitud sidrunikoort (kuivatatud)
200 g võid
2 muna ehk 121 g
Erütritool iHerb poest. |
Tseiloni kaneel. Pilt: netist. |
Maisitärklis. Pilt: netist. |
Sidrunikoor. Pilt: netist. |
Eesti taluvõi. Pilt: netist. |
Rabarber. Pilt: netist. |
Valmistamine:
Sega rabarberitükid tärklise ja kaneeliga. Sega läbi ja jäta seisma senikauaks, kui valmistad taigent.
Sega omavahel kuivained, lisa juurde sidrunikoor ning näpi hulka toasoe või.
Lisa munad ning sõtku veidi - taigen peab jääma kergelt purune.
Kata 2/3 osa taignaga 22-24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm.
Laota peale rabarberitükid, raputa peale suhkur ning seejärel kata ülejäänud taignaga.
Küpseta 180 kraadi juures 45 - 50 minutit.
Rabarberikook maisimannaga. Foto: erakogu. |
MINU KOMMENTAAR:
Erütritooli tellisin iHerbist siit aga kasutada võib ka Sötrin suhkruasendajat, mida saab osta LCHF Eesti poest siit. Loe erütritooli kohta altpoolt.
Kuna mul värsket sidrunit kodus ei olnud, siis kasutasin kuivatatud sidrunikoort. Võimalusel kasutage ikka värsket.
Kasutasin Tseiloni kaneeli, mille otsin Umami poest.
Küpsetasin tavalises ümmarguses klaasist koogivormis, mille vooderdasin küpsetuspaberiga. Mugavam on teda aga tõesti küpsetada lahtikäivas koogivormis. Tõstsin koogi küpsetuspaberiga koos vaagnale ja tõstmise käigus tekkisid peale praod. Ja mõistlik oleks kook enne lasta maha jahtuda.
Kook oli hea. Maisimanna tegi taigna teraliseks ja see oli päris põnev. Kui nüüd aga võrrelda seda kooki maisijahust koogiga (Kohupiimakook maisijahu ja marjadega.), siis maisijahu kook meeldis mulle rohkem. Mulle meeldivad mahlasemad koogid vist rohkem. Aga vahelduseks selline krõbedam ja hapukama sisuga kook teha on ka väga hea.
ERÜTRITOOL (kopeerisin info LCHF Eesti Sötrini tootetutvusest):
Sötini magusus vastab ligikaudu 1:1 suhkru magususele.
Koostis: 100 % erütritool.
Erütrtiool on hea asendus suhkrule. Keha ei omista ühtki kalorit ega süsivesikut. Erütritool ei tõsta veresuhkrut. Toodetud fermenteeritud puuviljadest.
Sötin tuhksuhkrut kasutatakse samamoodi nagu tavalist tuhksuhkrut küpsetistes ja toiduvalmistamisel.
***
Erütritool on looduslik, sellel puuduvad kõrvalmõjud ning selle maitse on peaaegu täpselt samasugune, nagu suhkrul, aga puuduvad kalorid. Erütritool on suhkrualkohol. Sisaldab väga vähe kaloreid – tavalises suhkrus on 4 kcal grammis, ksülitoolis 2,4 kcal grammis, aga erütritoolis vaid 0,24 kcal grammis.
Erütritool läbib meie keha üsna muutumatul kujul, ilma et põhjustaks liigsele suhkrule iseloomulikke kahjulikke ainevahetuse mõjusid.
Erütritool ei tõsta veresuhkrut ega insuliini. Inimestel puuduvad erütritooli lagundamiseks vajalikud ensüümid.
Erütritool ei toida suuõõne baktereid.
Mis juhtub erütritooliga kehas? Enamus suhkrualkoholidega on see probleem, et need põhjustavad seedeprobleeme, kuna keha ei suuda neid seedida ja need saadetakse soolebakteritele söödaks. Kuid jällegi – erütritool on teistsugune.
Enamus erütritoolist imendub kehasse juba enne, kui see soolde jõuab, kus enamus baktereid elutseb. Peensoolest rändab erütritool vereringesse, kus see ringleb veidi aega ning seejärel eraldub kehast muutumatul kujul uriinis. Umbes 90% erütritoolist väljutatakse kehast sel viisil.
Erütritool on ohutu loodustoode. Sellega on tehtud palju ainevahetuse ja toksilisuse uuringuid katseloomadel. Hoolimata pikaajalisest suures koguses erütritooli söötmisest ei ole sellel leitud negatiivseid mõjusid.
Rabarberikook maisijahuga. Foto: erakogu. |
Ja siin on selle koogitüki toitumisalane teave:
Mõnusat maiustamist!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar