teisipäev, 6. juuni 2023

Miks mu kuuking ei õitse?

 1. Kuukingad ei hakka uuesti õitsema, kui nad ei saa piisavalt valgust. 

 Neid peetakse vähest valgust vajavateks taimedeks (kasvavad nad ju looduses puude oksaharudes) aga tegelikult naudivad nad varahommikul ja hilisel pärastlõunal natuke otsest päikesevalgust. Kuukingi võiks õrnalt varjutada kui kasvukoht on väga päikeseline.

Minu lõhnav kollane kuuking. Foto: erakogu


2. Temperatuuri probleem. 

 Kuukingad vajavad õitsemise esilekutsumiseks öist temperatuuri langust. Mõneks nädalaks võiks öine temperatuur langeda umbes 16 kraadini. See paneb kuukingad õievarsi kasvatama. 

Minu punane kuuking. Foto: erakogu


3. Kuuking on veel liiga noor.

 Enamik kuukingi vajab õitsemise alustamiseks umbes 4–5 täiskasvanud lehte. 

Emataimel on kasvupunkt kahjustada saanud ja on kasvatanud kõrvale keiki ehk uue kuukinga. Foto: erakogu


4. Kuukingal pole piisavalt energiat.

 Orhidee, mis ei saa piisavalt toitaineid, vett ega valgust ei pruugi õitseda isegi siis, kui ta on selleks piisavalt suur. Väetage regulaarselt kasutades tasakaalustatud väetist. Kastke, kui juured on hakanud hõbedaselt hallikaks muutuma. Ja andke piisavalt valgust.

Orhidee vedelväetise konsentraat. Pilt: netist


5. Kuuking on haige.

 Orhideel, millel on juureprobleemid või mis on nakatunud ei pruugi õitsemine õnnestuda. Siiski võib haige orhidee õitseda, et proovida end enne surma paljundada. 

 Kui orhidee näib olevat väga haige ja dehüdreeritud (kui juured on mädanema läinud siis ei saa taim piisavalt vett) lõigake õievars ära, sest see kulutab palju energiat ja ravige kuuking esmalt terveks. 

 Võtke taim potist välja, lõigake desinfitseeritud kääridega kõik pruunid, pehmed, seest tühjad juured ära, istutage uude õhku hästi läbilaskvasse substraati (parim männikooresegu) ja valige allesjäänud tervete juurte järgi õige suurusega istutuspott. 

Kastetud, kastmist vajavad ja ülekastmisest mädanema läinud kuukinga juured. Pilt: netist

 

Kauneid rikkalikult õitsevaid kuukingi teile armsad blogi lugejad! 😊

Minu kuukingad. Pilt: erakogu.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar