teisipäev, 12. detsember 2017

Liharullid ja hapukapsas Slow Cookeris.


 Viimasel ajal on nii kiire olnud, et polegi olnud aega siia oma köögitoimetusi kirja panna, kuigi süüa ikka teen omale ja vahel ka midagi sellist, mida pole veel siia kirja saanud. Parandan nüüd täna selle vea. 
 Tegin ükspäev hapukapsast ja kuna selle pehmeks keetmine pliidil on üsna ajamahukas töö ja peab jälgima, et kapsas kuivaks ei keeks, siis otsustasin kapsa pehmeks hautada hoopis Slow Cooker-is. 
 La liharullid hautasin pehmeks Slow Cooker-is. Kastme tegin liharullide hautamise leemest. Ja aurutasin juurde kartuleid. 


Hapukapsas, liharullid, kaste ja aurutatud kartul. Foto: erakogu. 


Hapukapsas Slow Cookeris.

 Mulle meeldib selline magushapu hapukapsas ja nii olen oma kapsast jõuludeks hautanud juba aastaid. Võiks juba isegi öelda, et aastakümneid. Nii valmistatud kapsas on kõigile väga maitsenud. Mulle endale loomulikult ka, muidu ma seda ju ei teeks :) 
 Kapsa sisse panen alati ka midagi rasvast. Kas tüki searasva või kuubikuteks lõigatud pekki. Seekord mul polnud kodus kumbagi aga mul oli üks tükk Oskari abasinki, millel on päris mehine pekiviirg küljes. Lõikasingi selle pekise osa sealt singi küljest ära ja hakkisin kuubikuteks. Kahjuks ei leidnud netist kuidagi paremat pilti, kui üks reklaam selle toote soodustusest. Aga ilusti on näha see priske pekine osa sel singil. 
 Kuna ma suhkurut üritan nii palju kui võimalik vältida, siis kasutasin seekord kapsa magusamaks tegemiseks erütritooli. Erütritooli ostsin Lesscarbs e-poest siit. Seal maksab 1 kg 11.50 €
 Peab mainima, et see Slow Cooker on küll üks geniaalne leiutis. Esimest korda ei pidanud ma kapsast hautamise ajal passima. Ca tunni pärast läksin korra vaatama. Kapsast oli veel pisut vedelikku eraldunud nii, et kapsas oli ilusti mahlakas ja haudus seal potis nii kenasti. Segasin korra läbi ja lasin vaid veel ca tunnikese tal rahulikult haududa. Ei mingit mure, et vedelik aurab ära ja kapsas jääb kuivaks või kõrbeb ära. Väga mugav!

Vaja läheb:
1 kott hapukapsast (1 kg)
tükike pekki või pekist sinki (65 g)
2 spl erütritooli
1/2 spl Himaalaja roosat soola
1/2 tl sidrunihapet
ca pool kruusi vett (160 ml)

Võrokeste hapukapsas porgandiga. Pilt: netist. 
Oskar Abasink. Pilt: netist. 
Lesscarbs Erütritool. Pilt: netist. 
Himaalaja roosa sool. Pilt: netist. 
Sidrunihape. Pilt: netist. 










Valmistamine:
Lõikasin pekise singi osa väikesteks kuubikuteks ja panin need Slow Cooker-i poti põhja. Peale kallasin koti hapukapsast. Lisasin erütritooli, soola ja sidrunihappe. Kõige peale valasin ca pool kruusi vett (ca 160 ml). Kaan peale ja "HIGH" reziimil paar-kolm tundi lasta haududa. Vahepeal vaid korra kontrollisin ja segasin läbi. 

 Kapsakoti peal olid ka mõned retseptid. Kirjutan need igaks juhuks siia ka.

Hapukapsasupp ubadega.
500 g hapukapsast
2,5 l vett
100 g põldube
500 g sealiha
1 sibul
1 porgand
soola

Mulgikapsad.
1 kg hapukapsast
700 g kergelt soolatud sealiha
100 g odratangu
soola
2 tomatit kaunistuseks

Praekapsas.
1,15 kg hapukapsast
80 g praerasva
suhkur ja sool maitse järgi

Hapukapsa - sibula salat. 
750 g hapukapsast
180 g sibulat
100 g suhkrut
50 g toiduõli

 Ja siin on selle hapukapsa toitumisalane teave:

Liharullid.

 Mul oli üks ilus tükk sealiha. Täpsemalt Maks & Moorits sea välisfilee. Vaatasin, et sellest saab ilusaid väikeseid liharulle teha. Minul oli 912 grammine tükk seda liha ja sellest suutsin lõigata 13 ilusat lihaviilu (775 g). Otsatükid kahjuks nii ilusad polnud ja need tampisin lihahaamriga lihtsalt laiemaks ja praadisin niisama ära. 

Vaja läheb:
viilutatud sealiha (13 viilu, 775 g)
teralist Dijon sinepit lihatükkide määrimiseks (65 g)
1/2 porgandit (90 g)
13 kuivatatud musta ploomi (70 g)
1 spl õli liharullide pruunistamiseks pannil (15 ml)
soola ja pipart liharullide maitsestamiseks
vett liharullide pehmeks hautamiseks (ca 300 ml)

Maks & Moorits sea välisfilee, maitsestatud. Pilt: netist. 
Vilux Dijoni teraline sinep. Pilt: netist. 
Porgandid. Pilt: netist. 
Kuivatatud mustad ploomid. Pilt: netist. 
Borges Extra neitsioliivõli. Pilt: netist. 
Himaalaja roosa sool. Pilt: netist. 
Jahvatatud must pipar. Pilt: netist. 

Valmistamine:
 Lõika lihast ristikiudu ilusad õhukesed (ca 1 cm paksused) viilud. Vasarda liha lihahaamriga mõlemalt poolt läbi. 
 Määri lihaviiludele sinepit. 
 Puhasta porgand ja lõika need peenikesteks kangideks. Minul on kodus mini Nicer Dicer. Sellega saab hästi ruttu ilusad ühtlased peenikesed kangid. 

Mini Nicer Dicer lõikur. Pilt: netist. 
 Lõika kuivatatud mustad ploomid pooleks. 
 Alusta liharullide täidise panemist ja rulli keeramist. Säti igale liharullile üks kuivatatud must ploom (2 poolikut) ja mõned porgandi kangid. Keera liha rulli ja seo jämeda puuvillase niidiga kinni, et täidis ilusti rulli sees püsiks ja liharulli vahelt välja ei pudeneks. 
 Aja pann törtsukese õliga kuumaks ja pruunista liharullid ühtlaselt pruuniks. Puista peale soola ja musta pipart. Vahepeal peab liharulle pannil keerama, et kõik küljed ilusti pruunistatud saaks. 
 Tõsta liharullid pannilt suurele taldrikule ja lõika niit lahti ja eemalda. Enam pole ohtu, et täidis välja pudeneks või rull koos ei püsiks. Jälgi, et kõik niit eemaldatud saaks. 
 Tõsta pruunistatud liharullid Slow Cooker-i potti, vala peale vesi. Liharullid ei pea olema üleni veega kaetud, sest Slow Cooker-i potides hautades eraldub lihast veel pisut vedelikku juurde. 
 Hauta liharullid "HIGH" režiimil pehmeks. Selleks kulub ca 2 tundi. 
 Tõsta liharullid Slow Cooker-i potist välja. Potti jäänud leemest teed kastme. 

Ja siin on ühe liharulli toitumisalane teave:


Kaste liharullide leemest. 

 Kuna liharullide hautamisest jäi järele imemaitsev leem, siis otsustasin selle ära kasutada ja kastmeks teha. Kahjuks oli mul kodus alles veel vaid 1 dl jagu laktoosivaba vahukoore koort. Otsustasin veel juurde lisada pisut hapukoort. Kaste tuli väga maitsev!

Vaja läks:
liharullide keeduleent
1 dl laktoosivaba vahukoore koort
30 g laktoosivaba hapukoort
pisut Himaalaja roosat soola kastme maitsestamiseks

Valio laktoosivaba vahukoore koor. Pilt: netist. 
Tere laktoosivaba hapukoor. Pilt: netist. 












Valmistamine:
 Segasin vahukoore koore ja hapukoore segi ja valasin Slow Cooker-i potti liharullide hautamise leeme sisse. Lasin pisut kuumutada ja segasin aegajalt. Maitsesin ja lisasin natuke soola. 

 Ja siin on selle kastme toitumisalane teave. Liharullide hautamise leent ei pannud kirja, sest seda on võimatu kindlaks teha. Pealegi kui liharulle ka sööd, siis on liharullide kalorsuse sees ka juba see vedelik. Soola läks samuti imevähe ja seda polnud samuti mõtet kirja panna. 


 Juurde aurutasin kartuleid. Lisa vaid need ka oma toidukavasse. Ja oligi mitmeks päevaks toit olemas :) 

Slow Cooker-is pehmeks hautatud hapukapsas, aurutatud kartul, Slow Cooker-is pehmeks hautatud liharullid ja liharullide hautamisest tekkinud leemest kaste vahukoore koore ja hapukoorega. Foto: erakogu. 

Head isu! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar