esmaspäev, 21. november 2016

Koduse taimsest piimast valmistatud jogurti paksendamine.


 Olen mõned korrad teinud kookospiimast ise kodus jogurtit. Tegin selle kohta ka postituse: Kodune kookosjogurt ning Kuidas teha piimavaba kookosjogurtit. Nagu mu katsetustest on selgunud siis jogurt on tulnud väga maitsev aga paraku pole kätte saanud veel õiget nippi kuidas seda kodust piimavaba (taimsetest piimadest) tehtud jogurtit paksendada.
 Ma olen väga palju teinud kodust jogurtit tavalisest lehmapiimast ka ja see on alati ilusti paksuks läinud. Aga vot kookospiimajogurtiga pole see veel õnnestunud :( Katsetan edasi ja küll lõpuks õige, mõnusa ja paksu kookosjogurti ka saan. Kindlasti postitan siis uuesti oma katsetustest postituse selle kohta. 
 Alles hiljuti tuli jälle kuskil Facebooki grupis kookospiimast jogurti valmistamisest juttu ja ma avastasin, et ma polegi veel siia veel postitanud sellekohast postitust. Kuidas siis ikkagi saaks kodus valmistatud taimsetest piimadest tehtud jogurtit paksendada? 


Super paks kookosjogurt maasikate ja granolaga. Foto: Super Thick Coconu yogurt artiklist. 
 Kõige asjalikumaks pean seda artiklit. Tõlgin selle lihtsalt ja arusaadavalt ära. See pole päris otsene artikli tõlge. Jätsin ära artikli alguse, kuna seal on juttu mingist korduvkasutatavast jogurti juuretisest ja vegan jogurti juuretisest. Meil nii suurt valikut erinevaid juuretisi nagunii osta ei saa. Lähen kohe põhiteema juurde. Niisiis ...


Jogurti paksendamise meetodid. 

1. Sobitage starter või piim.
 Olenevalt kasutatavast piimast ja valitud jogurti juuretisest võib teie jogurt tulla vedel, kui petipiim või paks, nagu hapukoor. Valides erinevat tüüpi piimasid või valides erinevate omadustega jogurti juuretisi on kaks võimalust lõpptulemusena saada paksem jogurt. 
 Ühesõnaga kõik jogurti juuretised ei pruugi sobida teatud piimadega. Taimsetest piimadest jogurti valmistamiseks valige kindlasti piimavaba jogurti juuretis. Esimestel kordades kasutasin Sojapoest ostetud jogurti juuretist (siin) ja seal ongi kirjas, et see sobib kasutamiseks sojapiimaga, lehmapiimaga (olen kasutanud ja hea paks jogurt tuli), kitsepiimaga või lambapiimaga. Nii, et esimene vastus on käes. Valisin lihtsalt vale jogurti juuretise. Siis aga ostsin iHerbist piimavaba jogurti juuretise (siin) ja nüüd on plaan sellega ära katsetada. Seal on ka kirjas, et see on kasutatav erinevate taimsete piimadega sealhulgas ka kookospiimaga ja mandlipiimaga. Kuigi juures on ka soovitused millega seda soovi korral paksendada. Aga nendest võimalustest kirjutan allpool lähemalt. iHerbist tellimise kohta kirjutasin postituse iHerbist tellimine ja esimese tellimuse puhul kasutage allahindluskoodi BJD973.
Piimavaba jogurti juuretis iHerbi poest. 

2. Tõsta rasvasisaldust. 
 Suurem rasvaprotsent piimas on lahendus, et saada paksem jogurt. Kui kasutada rasvasemat piima on tulemus paksem, kui valmistada jogurt kooritud piimast. 
 Lisades piimale koort (rasvasemat piima) tõstate piima rasvasisaldust. 
 Ühesõnaga paksema jogurti saamiseks on variant valida ka rasvasem piim/koor. Tetrapakendis kookospiimad/kreemid on üldjuhul tervislikumad ja sisaldavad vähem igasugu keemiat. Variant on kasutada ka endavalmistatud kookospiima ja koorida pärast pealt ära see paksem kooresem osa. Loomulikult võib juba poest osta paksu kookoskreemi (sellise millest tehakse ka kookosvahukoort).  Kookospiima valmistamisest kirjutasin oma postituses Tee ise kodus kookospiima. Mõtlesin aga, mis juhtuks siis, kui kookospiima rasvasisaldust tõsta natukese kooksõli lisamisega? Võiks vist proovida? Eriti kui valida jogurti valmistamiseks endavalmistatud kookospiim, mitte paks poe kookoskreem. Mulle tundub, et kodus ise valmistatud kookospiim nii rammus pole, kui poe oma. 
 Üsna huvitava paksu jogurti tegemise õpetuse võib leida siit.
Kookoskreem. Foto: netist.
3. Kuumuta piima pikemalt. 
 Kuumutada piima 70 - 80 kraadi juures 20-30 minutit ja siis jahutada jogurti juuretise lisamise temperatuurini. 
 Pikalt kuumutades muutub piim paksemaks. No siis polegi midagi rohkem juurde lisada. Loogiline. Piima temperatuuri jälgimiseks tasuks koju muretseda digitaalne termomeeter. Osta näiteks siit aga kindlasti on müügil neid ka beebikaupade poodides või kodutarvete osakondades. 

Piima kuumutamine. Foto: netist.
4. Jogurti nõrutamine.
 Et teha paksemat jogurtit tasuks see panna nõrguma sõelale millel on mõni tihedam riie. Sõel asetada kausi peale, et vedelik saaks kaussi nõrguda. Nii eemaldub üleliigne vesi. Mida kauem jogurtil sõelal nõrguda lasete, seda paksema jogurti saate. Tulemuseks on paks Kreeka jogurti laadne toode. Seda vedelikku, mis on jogurtist välja tilkunud võib kasutada näiteks smuuti valmistamisel. Ära ei tasu midagi visata. 

Jogurti nõrutamine sõelal. Foto: netist.

5. Lisa paksendaja.
 See on kõige lihtsam viis jogurtit paksendada. Jogurt pisut pakseneb ka peale valmistamist külmkapis järelvalmides. Väidetavalt võib külmkapis seistes jogurti paksenemiseks kuluda kuni 24 tundi. Aga kui te vaatamata kõigele pole piisavalt paksu jogurtit saanud, siis pole samuti midagi hullu. Seda saab edukalt kasutada mõnusa, kasulikke baktereid täis joogijogurtina või smuutina. 
 Kui aga on kindel soov paksu jogurtit saada ja kui ükski eelnev pole piisavalt tõhus teie arvates, siis tuleks lisada mõnd paksendavat ainet. Neist täpsemalt juttu allpool. 

Kookosjogurt. Foto: Paleo plan's simple coconut milk yogurt artiklist. 

Jogurti paksendajad. 

1. Piimapulber.
 Piimapulbrid on tavaliselt valmistatud lehmapiimast, kitsepiimast või sojast. Need ei sobi juhul, kui soovid taimset jogurtit. Sojat võib küll kasutada aga ma ei tea mis värk mul selle sojaga on. Ei kipu eriti kasutama. Kelle jaoks see aga probleem pole, siis võib vabalt kasutada sojajahu.
 Ma ise mõtlen, et aga kui kookosjogurtit paksendada näiteks hästi peene kookosjahuga? Peaks ehk toimima küll?
 Millal lisada: Lisada piimale enne kuumutamist ja jogurti juuretise lisamist.
 Juhised: Iga 3-4 tassi piima kohta võtta 1/2-1 tass piimapulbrit. Värske kitse või sojapiima korral lisa 1/4-1/2 tassi piimapulbrit.
 Plussid: Ei vaja täiendavalt lisakuumutamist või lisandeid.

 Miinused: Piimapulber on töödeldud ja paljud soovivad seda vältida. See paksendaja ei sobi kuumutamata piimast valmistatud jogurti puhul.

Piimapulber. Foto: netist.

2. Želatiin.
 Millal lisada: Lisada piimale enne kuumutamist ja jogurti juuretise lisamist.
 Juhised: Iga 3-4 tassi piima kohta puista 1 tl želatiini külma piima hulka. Želatiin tuleb kuumutada minimaalselt 35 kraadini, et aktiveerida ja lisada siis ülejäänud piima hulka. Segada korralikult. Enne juuretise lisamist jahutada kindlasti õige temperatuurini (42-44 kraadini)
 Plussid: Võimalik saada väga paks, poejogurtile sarnane tekstuur. Neutraalse maitsega. Sobib ka toorpiima jogurti tegemiseks, sest ei vaja väga kõrge temperatuuriga kuumutamist.

 Miinused: Ei sobi taimetoitlastele ja veganitele. 

Santa Maria toiduželatiin. Foto: netist. 


3. Pektiin.
 Pektiin on looduslik tarretav aine, mida on ohtrasti pihlakamarjades, ploomides, mustades sõstardes, pohlades ja õuntes, kuid ka mitmetes teistes marjades ja puuviljades.  Tööstuslikult valmistatakse pektiini tsitruse - või õunakoortest ning turustatakse kas vedelal kujul või pulbrina.  Pektiini saab osta näiteks Piprapoest siit.
 Millal lisada: Valmista paksendaja piimas enne kuumutamist ja jogurti juuretise lisamist.
 Juhised: 950 ml jogurti valmistamiseks vala 2 tassi piima blenderisse. Lisa 1-2 tl (sõltuvalt pektiinist) pektiini ja blenderda seni kuni pektiin on lahustunud. Lisa ülejäänud piimale ja kuumuta 60 kraadini. Jahuta 42-44 kraadini, et lisada jogurti juuretis.
 Meelespea: Pektiini kogus võib vajada reguleerimist sõltuvalt sellest millist piima või pektiini kasutada. Suhkruga aktiveeritav pektiin võib vajada suhkru lisamist, et oleks effektiivne. Kaltsiumiga aktiveeritud pektiin kasutab piimas olevat kaltsiumit, et toimima hakata. Kui kasutate mitte piimatooteid (taimseid piimasid), siis lisage kaltsiumi pakendis ettenähtud koguse.
 Plussid: Parim valik vegani (taimsetest piimadest) jogurtile. Ühtlane tulemus. Tekstuurilt sarnaneb želatiiniga paksendatud jogurtile ja tulemuseks võib saada paksu jogurti.
 Miinused: Pektiini pole kõikides toidupoodides saada. Ei sobi neile, kel on tsitruse allergia. Tavaline suhkruga aktiveeritav pektiin mõjutab jogurti maitset, kuna nõuab üsna suurt kogust suhkrut. Ei sobi toorpiima korral.
Natura õunapektiin Looduspere poest. 
 4. Agar Agar.
 Agar agar on punavetikatest toodetud, peamiselt süsivesikutest koosnev maitsetu tarretav aine.  Tarretumisvõime on agar agaril tugevam, kui želatiinil. Agar agarit on müügil näiteks Piprapoes siin või Umamis siin
 Millal lisada: Lisa piimale enne kuumutamist ja jogurti juuretise lisamist.
 Juhised: Iga 3-4 tassi piima kohta lahusta 1/2 tl agar agari pulbrit. Kuumuta 85-90 kraadini ja hoia 10 minutit. Jahuta 42-44 kraadini ja lisa jogurti juuretis.
 Plussid: Madal allergeen ning hea valik veganitele.
 Miinused: Tekstuur võib olla ebaühtane. Nõuab suuremat kuumutamist, et korralikult toimiks. Ei sobi toorpiima korral. Ei sobi samuti piima ja koort sisaldavate segude tarretamisel.
Agar Agar Umami poest. 
5. Guarkummi.
 Taimne paksendaja guaaraoapõõsa seemnetest nii keedetud, kui keetmata toitude valmistamiseks. Guarkummi saab osta Vabatoit.ee poest siit või Piprapoest siit
 Millal lisada: Lisa piimale enne või peale jogurti juuretise lisamist.
 Juhised: Iga 3-4 tassi piima kohta lisada 1 tl guarkummi külma piima sisse enne kuumutamist ja jogurti juuretise lisamist. Võib lisada guarkummi piimale ka peale piima kuumutamist aga eelnevalt on vaja piim maha jahutada. Või lisada 1 tl guarkummi 3-4 tassi valmis kääritatud jogurti sisse.
 Plussid: Võib lisada valmiskääritatud jogurti sisse. Ei vaja kuumutamist, et toimima hakata. Seega sobilik toorpiimast jogurti valmistamiseks.
 Miinused: Tekstuur ei ole nii ühtlane, kui teiste meetoditega. Eeldab põhjalikku segamist, et vältida klompide teket.

Guarkummi Vabatoit.ee poest. 

6. Tapioki tärklis.
 Tapioki tärklis ehk tapioki jahu. Segadus terminitega on parajalt suur ning seda, kuivõrd palju versioone tapioka algmateriali ehk manioki juurte kohta on liikvel, ei tea vist täpselt keegi. Wikipedia andmetel liigub järgmiseid versioone: cassava, manioc, aipim, bitter-cassava, boba, mandioca, macaxeira, manioca, tapioca plant, yuca.
 Tapiokk ehk maniokitärklis on manioki mugulatest valmistatav tärklis. Maniokk on kartuli ja bataadi järel maailmas tähtsuselt kolmas mugulvili.
Mugulatest valmistatakse jahu (nn Brasiilia aroruuti) ning teratärklist (tapiokki).
 Tapoki tärklist/jahu saab osta näiteks Umamist siit või Vianaturale poest siit
 Millal lisada: Lisada piimale enne kuumutamist ja jogurti juuretise lisamist.
 Juhised: 3-4 tassi piima kohta võta 2 spl tapioki tärklist ja lahusta see piimas. Seejärel kuumuta 60 kraadini. Jahuta 42-44 kraadini ja lisa jogurti juuretis.
 Plussid: Veganitele sobilik. Küllalti levinud ja poest kerge saada.

 Miinused: Võib saada väga ebaühtlase tulemuse. Kui üle kuumutada, siis toimima ei hakka aga vajab siiski vähemalt 60 kraadini kuumutamist, et toimida.

Primeal tapioki tärklis Vianaturale poest. 

7. Maranta tärklis.
 Maranta tärklis ehk arrowroot tärklis. Sobilik ka AIP toitumisse. Marantaliste juuremugulast saadav kergesti seeduv toidutärklis. Maranta tärklist saab osta Vinataurale poest siit või Vabatoit.ee poest siit
 Millal lisada: Lisa piimale enne kuumutamist ja jogurtijuuretise lisamist.
 Juhised: Iga 3-4 tassi taimse piima kohta lahustada 1 1/2 -2 spl maranta tärklist piimas ja kuumutada 60 kraadini. Jahuta 42-44 kraadini ja lisa jogurti juuretis.
 Plussid: Sobilik just taimsete piimade korral.

 Miinused: Ei soovitata loomsete piimade korral.

Maranta tärklis ehk arrowroot tärklis Vianaturale poest. 

8. Ultra- Geel ehk modifitseeritud maisitärklis.
 Läbipaistmatu geel. Suhteliselt kõrge viskoossusega. Kerge lahustada vedelikus. Ühtlane kreemjas tekstuur. Väga kõrge veesidumisvõimega. Geneetiliselt muundatud maisitärklis, nii et ei soovitaks kasutada. Meil Eestis minu arust müügil õnneks polegi.
 Maisitärklis ehk maizena nime all nii meil, kui ka mujalgi müüdav pulber on valge ja krudisev, mis sobib kasutada samal viisil, kui kartulijahu ehk siis pudingute, kastmete ja kissellide paksendamiseks. Tavalist maisitärklist on müügil kõikides toidupoodides.
 Tavalise maisitärklise kasutamisel vaata juhendit pakendilt.  Ultra geeli ehk modifitseeritud maisitärklise kohta on juhised siin:
 Millal lisada: Lisa jahutatud piimale pärast piima kuumutamist ja enne jogurti juuretise lisamist.
Kuigi tavalist maisitärklist saab samuti kasutada, siis sellega ei saa eriti ühtlast tulemust.
 Juhised: 3-4 tassile piimale lisa 1/4 tassi ultra geeli peale kuumutamist ja jahutamist. Sega korralikult, et seguneks.
 Plussid: Ei vaja kuumutamist. Annab ühtlased tulemused.

 Miinused: Väga töödeldud. Ei ole saada GMO vabana.


Ultra gel. Foto: netist.
Müller's Mühle maisitärklis. Foto: netist. 

Mida mitte teha.

 Võib tunduda ahvatlev lisada rohkem jogurti juuretist, et püüda suurendada probiootikume, kuid see õnnestub harva. 
 Jogurti juuretis on hoolikalt tasakaalustatud, et erinevad probiootikumid omavahel koostööd teeksid ja anda õige tulemusega maitse ja konsistents. Lisades juurde mõnd probiootikumi võid nõrgendada või isegi tappa jogurti juuretise ning lõpptulemuseks võib tulla midagi, mida on koguni kahjulik süüa. 
 Niisiis, kui kasutad jogurti juuretist proovi ühte neist enda eelistatud paksendajatest, et saavutada enda jaoks sobivaim maitse ja konsistents. 
---------------------------------------------------------------------------------

*1 tass = 240 ml

Siin on lähemalt kirjutatud erinevate paksendajate kasutamisest ja lõpptulemustest. 


 Eriti paksu jogurti saamiseks:

  • Sega kausis umbes 1 spl valmiskääritatud jogurtit ja 1 tl psyllum husk-i (india teelehe seemnekestad). Vala tagasi purki ja sega korralikult läbi.
  • Sega 3 spl chia semneid valmiskääritatud jogurti hulka. Hoia külmkapis umbes 4 tundi, kuni jogurt on paksenenud.

India teelehe seemnekestad Ökosahvrist.
Chia seemned Umami poest.


 Jogurtit võib proovida teha ka mandlipiimast (või mõnest muust taimsest piimast). India pähklitest saab näiteks mõnusat kreemist koort. India pähklitest koore valmistamise õpetus on siin.
 Sel juhul valida siis kindlasti iHerbist jogurti starter/juuretis. Mandipiima valmistamise kohta kirjutasin postituse Mandlipiima valmistamine kodus.



Kasulikke artikleid: 
Thickening homemade yogurt
How To Make Dairy-Free Coconut Yogurt  
Better Homemade Yogurt: 5 Ways to Make Thicker Yogurt 
Super Thick Coconut Yogurt (the shortcut method!)
PALEO PLAN’S SIMPLE COCONUT MILK YOGURT



1 kommentaar:

  1. Täielik hullumaja. Järjekordselt muudab ise suvaliselt teksti suurust. Ja kui parandama hakkad läheb veel hullemaks. :(

    VastaKustuta