esmaspäev, 7. november 2016

Retromagustoit bubert kisselliga.



  Olen siin juba varem kirjutanud, et Facebookis on üks lahe grupp ENSV - NOSTALGILINE NÕUKOGUDE EESTI, kus inimesed postitavad igasugu lahedaid pilte sellest ajast. Just hiljuti postitati sinna pilt nostalgilisest magustoidust "Lumepallisupp". Postituse leiab siit. Seal meenutasime veel teisigi retro magustoite, mida tänapäeval enam eriti ei tehta. 
 Minul on alles veel vanad kokaraamatud ja teadsin, et koolis oli meil kokanduse tunnid ka ning, et seal tegime me kooliõpiku järgi süüa. Buberti tegemine on mul siiani hästi meeles, sest meie grupp (tüdrukutest moodustati 4-5 liikmelised grupid/"perekonnad") sai buberti eest õpetajalt kiita. :D 
 Otsisin need vanad kokaraamatud välja ja otsustasin uuesti, üle saja aasta, bubertit teha. 

Õpik, mille järgi õppisime koolis süüa tegema. 
"Lumepallisupi" ja Buberti retseptid.
 Leidsin veel üles teise, veel vanema raamatu, mis on koguni 1965 aastal välja antud ja ka seal oli Buberti retsept sees.

Salme Masso raamat "Toidlustamine ja korrastustööd"
Retsept on kahel lehel. 
Retsepti järg. 




 Mina tegin oma buberti mannaga, kuna ma mäletan, et kui mu ema seda tegi, siis ikka mannaga. Minu mäletamist mööda tegime ka koolis mannaga, kuigi selles uuemas õpikus/raamatus (mille järgi minagi söögitegemist õppisin) on bubert nisujahuga. Nii, et põhimõtteliselt võib mõlemaga teha aga minu arust on mannaga õigem. Niisiis.

Vaja läheb:
2 klaasi piima*
2 spl mannat
2 spl suhkrut
2 muna
soola
soovi korral maitseks tilgake vannillikaunapastat*

Valmistamine:
 Eralda munavalged munakollastest eraldi kaussidesse. Munakollased vahusta suhkruga kergelt läbi. Munavalge vahusta tugevaks vahuks. 
 Vala piim potti ja lase keema. Nirista manna peene joana piimasse ise samal ajal kogu aeg segades. Keeda aegajalt segades ca 10-15 minutit, et manna pehmeks muutuks. 
 Lisa piima-manna segule jao kaupa suhkruga vahustatud munakollased ja sega pidevalt, et kõik ühtlaselt seguneks. Lase korraks keema, lülita kuumus välja ja lisa nüüd vahustatud munavalge ning sega korralikult läbi. 
 Tõsta kissell magustoidukaussi ja peale tõsta bubert. 
-----------------------------------------------------------------------------
*Tol ajal oli kasutusel 200 ml teeklaasid ja neid kasutati ka koguste mõõtmiseks. 
Vanillikaunapastat toona kohe kindlasti saada polnud. Siis kasutati  vanilliinsuhkrut. Seda müüakse poes praegugi. Nii, et autentsuse huvides võiks seda ikka kasutada. Minul seda kodus polnud ja mina asendasin selle vanillikaunapastaga. 

Vaniliinsuhkur. Foto: netist. 
Vanillikaunapasta Coop kauplustest. Foto: netist. 


Kissell.

 Kuna bubertit serveeriti kisselliga siis tegin juurde ka kisselli. Vanasti minu arust sügavkülmutatult kirsse ei müüdud aga värskeid kirsse ikka oli ja samas võib kisselli teha ju ükskõik millistest marjadest. Või toodi keldrist jõhvikaid ja tehti neist kisselli. Mina tegin oma buberti jaoks kisselli sügavkülmutatud kirssidest. 

Vaja läheb:
ca 1 l vett
1/2 pakki sügavkülmutatud kirsse
1-2 spl suhkrut
1 spl kartulitärklist

Valmistamine:
Aja vesi kirsside ja natukese suhkruga keema ja keeda ca 5-10 minutit, kuni kirsid on sulanud ja pehmed.
 Sega 1 spl kartulitärklist tassis ca poole tassi veega ära ning nirista see kirsikeeduvette samal ajal pidevalt segades. Kui kissell keema tõuseb lülita kuumus välja. 

Retromagustoit bubert kisselliga. Foto: erakogu.

Mõnusat retrohõngulist maiustamist! 

1 kommentaar:

  1. Kui puder jahtub, siis läheb paksemaks. Jahtunult ongi parem :)

    VastaKustuta