neljapäev, 3. november 2016

Oil pulling ehk õliga tõmbamine ehk õli loksutamine suus.



 Leidsin selle põneva asja, kui hakkasin otsisima lahendusi suukuivusele. Minu postituse suukuivuse kohta leiab siit
 Jäin selle kohta lugema, asi hakkas huvi pakkuma ja kuna jutt tundus väga paljutõotav, siis mõtlesin selle ka oma nahal järgi proovida. Mõeldud, tehtud :)
 
Oil pulling ehk õliga tõmbamine ehk õli loksutamine suus. Foto: netist. 


Misasi on oil pulling?

 Oil pulling on pärit traditsioonilisest India rahvameditsiinist ja hõlmab endas õli suus ringi loksutamist. Sellest räägitakse ka lähemalt Ajurveda tekstis (Ajurveda on India Veeda kultuurist pärit teadus pikast ja tervislikust elust ning seda peetakse maailma vanimaks tervendamissüsteemiks). Ajurveda kirjandus kirjeldab oil pullingut kui võimet parandada suuõõne tervist.
 Kuigi oil pullingul puuduvad süsteemsed tõendid selle kasulikkusest, siis mõned tõendid on näidanud, et see võib vähendada hambakattu, hallitoosi (suulehk ehk krooniline halb hingeõhk) ja igemepõletikku (gingviiti). Lisaks väidetakse, et õliga tõmbamist peetakse üheks efektiivsemaks mürkide kehast välja viimise meetodiks.



Oil pullingu kasulikkusest.

Oil pullingu kasulikkus. Pilt: netist.

Nagu sellelt pildilt näha, siis oil pullingu kasulikkus on:
  • ravib hambakaariest
  • eemaldab halva hingeõhu
  • parandab igemete veritsemisest
  • takistab südamehaiguste teket
  • vähendab põletikku
  • suurendab immuunsüsteemi
  • niisutab kuiva suud
  • valgendab hambaid
  • niisutab ja parandab lõhenenud huuli
  • parandab aknelist nahka
  • tugevdab igemeid
  • takistab hambaaukude tekkimust

Lisaks:
  • aitab leevendada stressi
  • leevendab seedimisprobleeme
  • annab rohkem energiat
  • tugevdab hambaid
  • hoiab ära igemepõletiku
  • puhastab keha mürkainetest

 Kuigi oil pullingut kasutatakse rohkem suuõõne tervise parandamiseks, nagu igemepõletik, hammaste tundlikkus, hambakatt jms, on leitud, et see parandab ka inimeste üldist füüsilist tervist. Kui suu tervis ei ole korras, mõjutab see tervet keha! Me kõik ju soovime, et meil oleks ilusad ja terved hambad, hea suuhügieen ja korras seedimine. Hambad, igemed ja suu on kogu seedesüsteemi alguspunkt. Kui suus on liiga palju toksiine, siis on seda ka kogu seedesüsteemis. Kui meil on terve suuõõs (bakterid), siis see paneb aluse kogu meie keha üldisele tervisele. Kõik meie keha töötavad protsessid, mis meid elus ja tervetena hoiavad sõltuvad bakteritest. Seega me peame oma bakterid hoidma tervetena ja tasakaalus. Kuigi enam kui 80 % meie imuunsüsteemist asub soolestikus, siis asub tervelt triljoneid baktereid ka suus, sest kustkohast läbib see kõik, mis meie soolestikku jõuab?

 Väidetakse, et õli vähendab Streptococcus mutans bakteri vohamist suus. Streptococcus mutans on aga üks peamisi hambakatu koostisosi. Õhukeste kihtidena hammaste külge klammerdunud Streptococcus mutans bakterite kooslused lahustavad suhkruid ning toodavad happeid, mis võivad sööbida hambaemaili ning tekitada hambaauke.

 Peale suuõõne tervisliku olukorra on leitud veel üllatavalt suurt abi erinevatele juhtudele, nagu artriit, bronhiit, hüpertoonia, südame – ja liigeseprobleemid, selja -ja kaelavalud, diabeet, bronhiit, koliit, dermatiit, ekseem, keratosis pilaris, krooniline väsimus, unetus, migreen, peavalu, kõhukinnisus, maohaavandid, PMS (mensese valud ja krambid), allergia, astma, halb hingeõhk, kaaries, taanduvad või veritsevad igemed, limaskestade ummistused, periodontaalhaigus, põskkoopapõletik, hamba abstsess (mädane kolle) jms.
 Nimekiri neist probleemidest, millest inimesed on jagu saanud on lihtsalt hämmastav. See kõik on tõesti seda 20 minutit väärt, et saada jagu mõnest kroonilisest haigusest, mis teid pikemat aega vaevanud on. 

Oil pullingu mõjul valgenenud hambad. Foto: netist

 Samas oil pullingul võib tekkida nn „tervenemise kriis“, mis juhtub siis, kui midagi on sellega välja ravitud. „Tervenemise kriisi“ sümptomid võivad olla: iiveldus, kõhulahtisus, väsimus, lööve jms See tähendab aga seda, et teie keha võitleb parasjagu millegagi ja/või toimub detokskatsioon (organismi puhastumine). Tuginedes Fife sõnadele, siis ei tohiks see kesta kauem ühest päevast kuni kahe nädalani ja pärast olete parema tervise juures, kui enne „tervendava kriisi“ algust. Ärge lõpetage selle aja jooksul oil pullingut! See on sama, mid võidelda kandioosiga. Enne paranemist läheb asi korraks hullemaks aga see on tavaline looduslik reaktsioon.

 Lisaks mõjub oil pulling paremini kui ükski hambapasta või suuvesi. Kui suuõõnest eemaldatakse toksiinid ja bakterid, siis vabastame oma keha tervenemisele. Hambaid pestes arvame, et harjame sellega ära kõik suus olevad pisikud ja bakterid, kuigi tegelikkus on see, et hambad katavad ainult 10 % suus olevast alast ja järgi jääb 90 % ala, millel on bakteritel ning pisikutel hea edasi kasvada ja paljuneda. Seevastu oil pulling jõuab 100 % suus olevate kohtadeni, nagu hambad, igemed, keel ja mis veel parem, ka kõikjale praegude vahele, kuhu hambahari ei ulatu. Kui kõik see jälkus on suust välja tõmmatud, alles siis saab keha öelda: „Siin on puhas, kus veel tuleb tööd teha?“

Oil pullingu puhtamate hammaste toime. Foto: netist. 
 Kui see tundub liiga lihtne, et olla tõsi, siis pole ka midagi imestada. Isegi Bruce Fife, kes on kirjutanud oil pullingust raamatu „Oil Pulling Therapy: Detoxing and Healing the Body Through Oral Cleansing“ olialguses ääretult skeptiline. Ta arvas, et kogu see „mambo-jambo“ on paras müüt, aga kuuldes järjest rohkem lugusid inimeste paranemisest, hakkas ta otsima artikleid ja tõendusmateriale/teaduslikke artikleid, et asi siiski toimib. See, mida ta sellest õppis, üllatas teda ennastki. 

Raamat "Oil Pulling Therapy". Pilt: netist.
 Kui nüüd mõelda, et mida halba see ikka teha saab, proovida ju tasub, sest mine tea, äkki muutub midagi paremaks, mida ei ole oodanud ega lootnudki. Fakt on see, et kui ei proovi, siis ei juhtu kohe kindlasti midagi.

Orgaaniline neitsi kookosõli. Foto: netist. 



Kuidas oil pullingut teha?

 Oil pullingu läbiviimiseks on vaja 1 tl – 1 spl õli. Valida selleks toiminguks kindlasti ökoloogiliselt puhas, külmpressitud ja rafineerimata õli. Eelistatuim on kookosõli või seesamiõli.
 Alguses vali kindlasti väiksem kogus, kuna õlile lisandub algul rohkem sülge.
 Kookosõli on seetõttu hea kasutada, sest sel on antibakteriaalne omadus. Lisaks sobiks algajatele kookosõli just seetõttu, et on vedelam ja seega on kookosõli suus kergem loksutada.

 Seesamiõli teeb aga eriliseks tema rasvhapete profiil. Seesamiõli on hea oma heade rasvade poolest, mis alandavad halba kolesterooli. Peale selle on seesamiõli rikas E vitamiinide poolest ja see on seesamiõlis üks peamisi antioksüdante. E vitamiin, mis on kasulik peale selle, et see on hea normaalsele kasvule, arengule, nahale ja immuunsusele, kaitseb see seesamiõli ka rääsumise eest ja aidates sellega kaasa õli pikale säilivusele. E vitamiin on vanemisvastase toimega ning mängib seesamiõlis tähtsat rolli ennetamaks kroonilisi haigusi nagu vähk ja südamehaigused.

 Kuna mõlemad õlid on oma keemiliselt koostiselt erinevad ning ühes on seda, mida teises pole siis oleks hea vahepeal õli vahetada, et organism ühega väga ära ei harjuks. Ka võiks oil pullingut teha kuuridena muidu võivad suubakterid sellega liiga ära harjuda.
 Teha näiteks õliga tõmbamisse väikene paus sisse või vahetada aegajalt õli, millega suud loputatakse. Või siis lisada baasõlile aegajalt pune eeterlikku õli. 1 tl kohta lisada 1 tilk pune eeterlikku õli. Kindlasti mitte panna rohkem, sest eeterlikud õlid on väga vänged ja pole ju vaja enda suud ära põletada.

 Baasõlile võib lisada mõne tilga oregano õli, millel on parandav mõju just haavadite korral. See tuleks aga siis juba varem valmis teha, sest see võtab paar kuud aega enne, kui kasutama saab hakata.

 Oliivõli ei soovita kasutada, sest oliivõli võib jätta hammastele kollaka kattekihi, mis on oliivõlile omane. Me aga ei soovi ju omale kollasemaid hambaid, vaid ikka valgeid ja säravaid.

Samuti ei sobi linaseemneõli, kuna kipub kiiresti rääsuma.

Oil pullingut on kõige parem teha esimese asjana hommikul, tühja kõhu peale, isegi ei jooda enne seda midagi ega pesta enne hambaid.

 Kui teil on aga tõsisemad terviseprobleemid, siis võib oil pullingut teha ka 3 x päevas. 

1 tl rafineerimata kookosõli oil pullinguks. Foto: netist.
 Kui olete teelusikatäie õli suhu pannud, siis hakkate seda suus ringi loksutama ja nii 20 minutit järjest. Õli loksutatakse suus ringi ja hammaste vahelt, ümber keele ja igemete. Hea oleks leida endale selleks ajaks mingi tegevus, siis läheb aeg märkamatult ja kiiresti. Võib teha oma tavalisi hommikusi toimetusi. Teha ära voodi, valmistada hommikusöök, lugeda läbi mailid vms igahommikune tegevus, mida tavaliseltki teete.
 Alustada võib ka 10-15 minutist, kui esialgu kuidagi kauem vastu ei pea aga ideaalis on loksutamisaeg 20 minutit.
Peamiseks eesmärgiks on halvad bakterid suust välja „tõmmata“ ja pärast see õli suust välja sülitada, kui valmis ollakse.
20 minutit on seda vajalik teha seepärast, et mida kauem sa õli suus ringi loksutad (tõmbad ja surud), seda rohkem mikroobe tõmmatakse vabaks. Pärast 20 minutit on suus olev „lahus“ täis baktereid, viiruseid ja muid organisme.

Alguses on õli suus selline paksem ja seda on üsna raske suus ringi loksutada aga õige pea seguneb see süljega ja muutub vedelamaks ning siis on seda juba märksa kergem suus ringi loksutada.

 Kui algselt panete suhu 1 tl õli, siis väljasülitatav kogus on pea kolmekordselt suurem. Niisiis pole mõtet, vähemalt alguses, rohkem õli võtta. Muidu juhtub, et mingi aja pärast on suu vedelikku täis ja siis on juba märksa raskem (kui mitte võimatu) seda kogust suus ringi loksutada.
 Hiljem, kui sülge enam nii palju juurde ei teki siis võib õli kogust suurendada 1 spl – ni.

NB! Mitte kunagi ei tohi seda õli alla neelata! Õlil on füüsiline omadus kogu suus olev „jama“ endasse tõmmata.

Õli sülitage prügikasti, mitte kraanikaussi või wc potti, kuna õli võib halvasti mõjuda torudele!

 Väljasülitatav vedelik on valget, piimjat värvi, vesine ning ei näe sugugi õudne või rõve välja.
 Kui see on selline, siis järelikult tegid seda piisavalt kaua ja protseduur on korda läinud. Kui suu tundub pärast väljasülitamist õline või on õli selge, siis kestis protseduur liiga vähe aega. 

Väljasülitatav vedelik peale oil pullingut. Foto: modernhippie.squarespace.com
 Peale õli väljasülitamist loputage suu puhta vee (või õrnalt soolase veega) üle ja peske oma hambad nagu tavaliselt.



Miks just õli?

 Õli seguneb suus oleva süljega ja tekib „puhastav lahusti“, mis toimib nagu magnet ning tõmbab toksiinid, bakterid ja mikroobid igast suus olevast praost välja, ning neid hoitakse kindlalt selles „lahustis“. Mõned neist pahalastest on huvitatud õlist, teised jällegi süljest ning ükskõik, mis neid ligi meelitab, kui nad juba käes on, siis hoitakse neid selles lahuses seni kuni see välja sülitatakse ja selle tagajärjel keha neist vabanebki.
 Õli suus loksutamine vajab harjumist, kuigi alguses tundub ainüksi mõte sellest ebameeldiv ning alguses võib tekkida koguni okserefleks. Õnneks on see mööduv nähe. Ka omast kogemusest võin öelda, et juba teisel korral tundub see tegevus täitsa ok ja järgnevatel kordadel, kui hakkavad juba ilmnema ka esimesed positiivsed muutused võib see tegevus koguni sõltuvustekitavalt mõjuda. Positiivses mõttes. :) 

Minu kookosõli millega oil pullingut teen. Foto: netist. 

MINU KOMMENTAAR:
 Alustasin oil pullinguga üsna lootusrikkalt. Kuna minul oli kodus purk kookosõli, siis hakkasin ma sellega oil pullingut tegema. Kookosõli tundus mulle kuidagi meeldivama maitsega ja väidetavalt on kookosõli vedelam ja seda on ka kergem suus ringi loksutada. Lisaks on ju kookosõli oma teada tuntud antibakteriaalse toime poolest. Kookosõli kasulikest omadustest kirjutan pikemalt mõnes oma järgnevas postituses, sest kookosõlil on näiteks ka kilpnäärme haiguste puhul väga positiivne toime.

 Esimene kord oli pisut harjumatu aga ma otsisin endale tegevust selleks ajaks ja aeg möödus üsna märkamatult. :) Mingisugust okserefleksi minul ei tekkinudki.
Alustasin esimest korda õhtul ja juba järgmisel hommikul oli tunda väikest muutust. Suu polnud ärgates enam nii kuiv! Järelikult niisutav mõju on täiesti olemas. :)
 Ka õhtul peale oil pullingut tundus suu kuidagi puhtam ja värskem. See aga oli igati motiveeriv edasi jätkamiseks.

 Kuna suu on niisutatum ja puhtam, siis mõjub see positiivselt ka hingeõhule.

 Seda pole veel märganud, kas hambad on ka ka valgemaks muutunud aga igal juhul on need kindlasti puhtavamad, täiesti katuta ja libedad. Ka õhtuks ei teki hammastele enam mingit kihti. Ju siis libedatele hammastele ei jää katt enam nii kergesti külge :D

Ka olen märganud, et keel on muutunud puhtamaks ja sellel pole enam valget kattu.

Ka igemed on vist tõesti tugevamaks muutunud, sest kui varem juhtus, et hambaid pestes vahel pisut verd tuli, siis nüüd pole sellist asja enam juhtunud.

 Ma vahetasin välja ka oma hambapasta ja tegin selle seekord päris ise siis on oil pullingu ja selle uue endavalmistatud hambapasta koostoime mõjunud üllatavalt kiiresti ka hambakivile. Mul oli alumiste hammaste siseküljel pisut hambakivi tekkinud aga nüüdseks on see juba praktiliselt täiesti kadunud :) Sellest uuest, endavalmistatud hambapastast kirjutan ka kindlasti varsti. See tasub kindlasti jagamist, sest toime on hämmastavalt kiire ja positiivne.

 Kuna tulemused on nii positiivsed siis hakkasin õli suus loksutama 2 x päevas ehk siis hommikul ja õhtul. No vat. Võibki sõltuvusse jääda :D



 Postitus on kokku pandud netist leiduva info põhjal aga põhiline info on saadud siit


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar