esmaspäev, 21. november 2016

Kreemjas amarandipuder eksootiliste puuviljadega.


 Tegin täna jälle amarandi putru ja lisasin sellele papaia viile, draakonivilja viile ja kakaonibse. Pudru tegin kookospiimaga. 
 Tuleb tunnistada, et ma pole siiani kordagi ostnud poest papaiat või draakonivilja (ega ka muid eksootilisemaid puuvilju). Seekord mõtlesin, et proovin lõpuks ära siis. Võimalik, et olen kunagi kuskil maitsta saanud ka aga igal juhul ei mäletanud nende maitset. Leidsin võimaluse need lisada oma hommikusele kreemisele amarandi pudrule. 
Amarant Umami poest. 

Serveerimiskogus: 1 ports

Vaja läheb: 
1/2 klaasi (100 ml ehk 1 dl) amarandi ehk rebasheina seemneid
1/2 klaasi ( 100 ml ehk 1 dl) kookospiima (või mõnd muud taimset piima)
vett amarandi leotamiseks ja pudru algseks keetmiseks
soovi korral sobivat magustajat ( suhkrut, mett, agaavisiirupit, steviat vms)
soovi korral ükskõik milliseid puuvilju ja/või
ükskõik milliseid marju (sobivad ka kuivatatud puuviljad või külmkuivatatud marjad) ja/või
erinevaid pähkleid ja/või
röstitud kookoslaaste või kookoshelbeid ja/või
kakaonibse (võimalus on pudrule keetmise lõpus sisse segada kas kakaopulbrit või jaanikaunapulbrit - tulemuseks on mõnus kakaone puder)

Valmis pudrule võib peale valada ka mõnd taimset piima


Punane draakonivili. Foto: netist.


Papaia. Foto: netist.










Valmistamine: 
NB! Amarandiseemneid tasub enne keetmist leotada, võimalusel öö otsa. Kui selleks aega ei ole, pese seemneid lihtsalt enne keetmist läbi. Leotamine aitab neutraliseerida fütohapet, mida leidub seemnetes, kaunviljades ja teraviljakestades ning mis takistab seedimist ja organismil ainete omastamist. 

Pane leotatud amarant veega keema. Mina tavaliselt eriti pikalt amaranti leotada ei viitsi aga ma esimese keemaläinud vee valan amarandi pealt ära ja lisan uue puhta vee. 
 Kui kasutad kuivatatud marju, kuivatatud puuvilju või rosinaid siis lisa need nüüd pudru hulka puhta vee sisse keema. 
 Keeda madalal kuumusel ca 20 minutit, aegajalt segades. Kui potis on keetmise lõppedes veel vett siis valan selle nüüd täiesti ära. Lihtsam on seda teha sõelal ja vahest loputan veel külma veega üle. 
 Pane loputatud peaaegu valmiskeenud amarant uuesti potti koos kookospiima või mõne muu taimse piimaga ja keeda veel ca 5 minutit. Puder hakkab lõpus ilusti mulksuma. 
 Kui vaja lisa pisut kookospiima juurde. Kui alguses tundub puder liiga vedel, siis pisut jahtudes muutub ta tahkemaks. 
 Serveerimisel lisa puuviljad ning puista üle kakaonibsidega. 
 Mina magusaineid ei lisa, sest puuviljad on ju juba isegi magusad aga kes siiski magusamat putru soovib, see või selle lisada siis, kui kookospiima lisad. 


Kreemjas amarandipuder kookospiima, papaia, draakonivilja ja kakaonibsidega. Foto: erakogu.
Head isu!



Amarant:
* gluteenivaba valguallikas
* sisaldab eluks vajalikke aminohappeid, mida leidub vähestes teraviljades. Sisaldab aminohapet  lüsiin, mis annab energiat, suurendab vastupidavust ja aeglustab vananemist. Aminohapet lüsiin inimkeha ise ei tooda, aitab kehal kaltsiumi omastada. 
* kõrge kiudainete, magneesiumi ja raua sisaldusega
*väga toiainerikas
*õrna pähklise maitsega
Amarandi kohta saab rohkem lugeda siit

Papaia:
Papaiat nimetatakse ka inglite viljaks. Sisaldab suurel hulgal A-, B-, C- ja G- vitamiini ning parajal määral rauda ja kaltsiumit. Nigeeria ülikooli teadlased on avastanud, et papaiadel on antibiootiline mõju. Viljad sisaldavad ka papaiini, mis aitab inimese organismil taastuda spordivigastustest ja teistest sarnastest traumadest. Teadlased väidavad, et papaiad pakuvad osaliselt kaitset ka vähi eest.
Maitselt meenutab melonit.
Papaia kohta saab rohkem lugeda siit

Draakonivili:

Draakonivili on äärmiselt värskendava ja magusa maitsega valge viljalihaga. Draakonivili on kasutuses nii salatites kui kastmetena. Vili on seest valge, pikitud aga pisikeste mustade seemnetega. Maitselt meenutab natukene melonit, mis on kokku segatud koogel-moogeli ja sidrunimahlaga. Esimese mõttena sobiks draakonivili kohe jäätise koostisosaks. Kerge, maitsev, värskendav!
 Draakonivili on väga C-vitamiinirohke vili. Sel eksootilisel iludusel on põnev kuju ja tumepunast või kollast värvi koor on kaetud justkui soomustega. Magus, valge või roosa mustatäpiline krõmpsuv viljaliha sisaldab lükopeeni, looduslikku antioksüdanti, mis aitab võidelda vähi, südamehaiguste vastu ning alandab vererõhku. Parim viis on vili lihtsalt pooleks lõigata ja lusikaga viljaliha süüa, mis on väga maitsev ja värskendav. Võib ka mahlaks pressida ja kokteilidesse lisada.  
Mulle meenutas maitselt kiivi ja maasika segu. Super maitsev ja efektne vili! 
Draakonivilja kohta saab rohkem lugeda siit
Kakaonibsid:
Toorkakao sisaldab palju haruldasi ja kasulikke toitaineid. Toorkakao sisaldab samuti palju enam antioksüdante kui ükski teine põhjalikult uuritud toit, kaasa arvatud punane vein, roheline tee ja mustikad.


Peamised mineraalid, mis kakaos esinevad, on kaltsium, magneesium, tsink, raud, vask, väävel, mangaan ja kaalium.
Toorkakao sisaldab samuti palju kemikaale, mis parandavad nii füüsilist kui mentaalset heaolu, nende hulgas alkaloidid, valgud, beeta- karoteen, leukiin, linoleen-hape, lipaas, lüsiin ja lisaks sellised neurotransmitterid, nagu dopamiin ja anandamiin.
Kakao kohta saab rohkem lugeda siit.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar