esmaspäev, 19. veebruar 2018

Veel kombuchast.


 Kombucha kohta on mul juba üks postitus kirjutatud ja see on kõige populaarseim postitus mul siin blogis. Seda postitust on vaadatud/loetud suisa 5327 korda tänase seisuga! Seda postitust saad lugeda siit: Kombucha ehk teeseenejook. 

 Kuna kombucha ehk teeseenejook on järjest populaarsemaks saanud, siis otsustasin ka teise postituse samal teemal teha. Kogun siia kokku info kombucha kohta, mida olen viimasel ajal leidnud. Samuti lisan siia mõned retseptid, kus ühe komponendina on kasutatud kombuchat. Muideks miks mitte kasutada vahelduseks veele või taimsele piimale smuuti sees kombuchat? Mina olen proovinud. Kuigi maitsest küll midagi eriti aru saada pole, siis on lootus, et ta vähemalt annab smuutile kasulikke probiootikume. :)

 Kombucha kohta on ilmunud ka raamat (siin). Raamatu tutvustusest saab lugeda seda: 
Teeseenejook ehk kombucha on tuntud tervisele kasulike antioksüdatiivsete ja probiootiliste omaduste poolest, mis toetavad soolestiku tervist. Raamat algab teeseenejoogi tutvustusega – autor tutvustab teesorte, millest saab teeseenejooke pruulida, ja peamisi vajaminevaid töövahendeid ning annab nõu, milliseid teisi koostisosi tasub või ei tasu joogile lisada. Seejärel õpetab ta sammhaaval, kuidas teeseenejooki pruulida, villida ja säilitada ning kuidas panna kasvama teeseen ehk kultuur, mida kasutatakse käärimisprotsessi käivitajana. Retseptid pakuvad hulgaliselt viise selle maitsva, huvitava ja tervendava alkoholivaba joogi nautimiseks.

Raamat KOMBUCHA ehk TEESEENE JOOK. Pilt Rahva Raamatu lehelt. 

 Facebookis on olemas ka kombuchasõprade grupp: Eesti kombucha võrgustik.  Sealt saab küsida teeseene kohta, sest seal on ka juba väga kogenud teeseene kasvatajaid. Samuti saad sealt endale teeseent, kui keegi jagab enda teeseene poegi. Või pane ise teeseenesooviga postitus gruppi üles. Grupi tutvustuses on kirjas:

„Looduslik antibiootikum“, „Igavese elu eliksiir“, „Ravim kõige vastu“ on tiitlid, millega seda imejooki aastasadade vältel eri maailma paigus pärjatud on. Grupp “Eesti kombucha võrgustik” koondab kombucha huvilised ja fännid ning jagab tarka nõu kuidas pruulida kõige paremat tervisejooki. Jagame ideid, retsepte ja avastame uut põnevat. Pildista oma kombuchat ja postita see siia, kirjuta retsepte või jaga mõnda põnevat avastust.


 Seal grupis soovitas keegi kasutada suurt kraaniga purki. Väga nutikas idee minu arust. Ainult kaant ei tohi peal hoida, sest teeseen tahab ikka hingata ka. Osta saab sellist purki näiteks siit. Aga eks neid on mujalgi müügil. 

8-liitrine kraaniga purk. Pilt: kodusvajalik lehelt. 

 Maikuu ajakirjas "Sensa" ilmus artikkel "Teeseene uus tulemine". Kui pildile klikata, siis saab pildi suuremaks ja on soovi korral parem lugeda. 
 Siin on terve artikkel.

Maikuu ajakirjas "Sensa" ilmunud artikkel "Teeseene uus tulemine". 

 Ka "Hingele pai" suvenumbris on teeseene valmistamise õpetus sees. 

 Siit saab lugeda enamlevinumatest vigadest teeseenejoogi valmistamisel ja lahendused nende vigade kõrvaldamiseks:

Inglismaa üleriigilise kombucha võrgustiku aluspanijate Alick ja Mari Bartholomew raamatu „Kombucha Tea“ ning Piret Kõima andmetel on kodupruulijate enamlevinud vead järgnevad (kirja pannud Liisa Kaasik):

Emaseenele antakse kas liiga tulist, maitseainetega rikutud või sobimatu magustajaga magustatud teed.
Sobiv on toatemperatuuril puhas, ilma maitsestamata must, valge või roheline tee. Teeseen armastab kõige enam valget suhkrut, mille ta fermenteerumise lõpuks ära tarbib. Mesi, erinevad siirupid ja pulbrid ei ole magustajatena sobivad.
Emaseen jäetakse kuivale.
Emaseen peab alati olema fermenteerunud joogi sees, ka sellel ajal kui ta näiteks purgi pesemise ajaks korra välja tõstad.
Emaseent pestakse.
Pesemine eemaldab seenelt pärmibakterite koosluse ning vaesestab seeläbi joogi toimeaineid.
Purk jäetakse katmata või suletakse kaanega.
Kombucha tuleb pruulimise käigus katta marli või muu hingava puhta riidega, et vältida tolmu ja putukate lendamist seenele. (Minu katmata teeseene purgis näiteks jalutas ükskord ämblik!). Õhku mitteläbilaskvat kaant ei tohi aga purgile panna.
Emaseenega tee sisse pannakse maitseaineid või puuvilju.
See tegevus võib emaseene kooslust saastada ja seen võib hakata hallitama.
Ei peeta kinni puhtusenõuetest.
Käed, kasutatavad nõud, sõel jt vahendid peavad olema täiesti puhtad, rasvavabad ja kuivatatud.
Teeseen jäetakse liiga külma või liiga kuuma (nt aknale päikese kätte)
Teeseen on tundlik järskudele temperatuuri kõikumistele, ta armastab ühtlast sooja vahemikus 23-30 kraadi. Liigne kuum ja liigne jahedus mõjuvad emaseenele saatuslikult.
Puhas vesi.
Täiuslik oleks kasutada looduslikku allikavett, enamasti sobib ka kraanivesi. Mõned veepuhastusseadmed võivad vee kombucha jaoks talumatult „surnuks“ muuta ja teeseen võib hukkuda.



 Kaire Skeber avastas, et väga mugav on teeseenepurke pesukotis hoida. Ei pääse kärbsed ega muud satikad ligi ja päikese eest ka varjutab. 

Teeseenepurgid pesukotis, et sitikad ligi ei pääseks. Foto: Kaire Skeber. 

 Kombucha kasulikkuse kohta on ilmunud näiteks see artikkel: Teeseene jook aitab langetada kaalu ja kaitseb liigesepõletiku eest.
Kombucha ehk teeseene jook. Pilt: originaalartiklist. 

 Veel üks artikkel kombucha kohta: Tervislik teeseen on looduslik antibiootikum, millest saab abi mitmete tõbede korral.

Teeseen. Pilt: originaalartiklist. 

 Kombucha kohta on ilmunud veel selline artikkel: Kombucha ehk teeseenejook: kas imeravim või järjekordne haip?

Teeseen. Pilt: originaalartiklist.


 Valmista mõnus kombucha kokteil. Retsept siin (eestikeelne).

Kombucha kokteil. Pilt: originaalretseptist. 


 Siin on inglisekeelne artikkel, mida kombucha sisaldab: What's in My Kombucha?

Mida kombucha sisaldab? Pilt: originaalartiklist. 


 Ja kombuchast saab mõnusa kihiseva joogi puuviljamahla ja kombuchaga. Retsept siin

Kihisev puuviljamahla - kombucha jook. Pilt: originaalretseptist. 


 Ja keegi on tulnud mõttele koguni kombucha kohvi teha. Retsept siin.

Kombucha kohvi. Pilt: originaalretseptist. 


 Või valmista soolestiku tervendamise kombucha kummikomme. Retsept siin

Soolestiku tervendamise kombucha kummikommid. Pilt: originaalretseptist. 


  Siin on retsept kuidas valmistada kombuchaga salati kastet.

Salatikaste kombuchaga. Pilt: originaalretseptist. 


  Siin on retsept coleslaw kapsasalatist kombuchaga. 

Coleslaw kapsasalat. Pilt: originaalretseptist. 


  Siit saab kombucha - tamari marinaadi retsepti. 

Kombucha - tamari marinaad. Pilt: originaalretseptist. 


  Siit leiab 8 joogi retsept, mis on valmistatud kombuchaga. 

8 retsepti kombuchajoogi maitsestamiseks. Pilt: originaalartiklist. 


  Siin on artikkel retseptidega "6 loomingulist võimalust kasutada kombucha teed. 

6 loomingulist võimalust kasutada kombucha teed. Pilt: originaalartiklist. 


  Siin on šokolaadi - vaarika - kombucha joogi retsept. 

Šokolaadi - vaarika - kombucha jook. Pilt: originaalretseptist. 


 Siit leiab mandlipiima ja puuviljadega kombucha smuuti retsepti.

Kombucha smuutid. Pilt: originaalretseptist.


 Siin maasika - banaani - kombucha smuuti retsept. 

Maasika - banaani - kombucha smuuti. Pilt: originaalretseptist.


 Või valmista supertervislik smuuti lehtkapsa ja kombuchaga. Siin lehtkapsa (kale) - kombucha rohelise smuuti retsept. 

Lehtkapsa - kombucha roheline smuuti. Pilt: originaalretseptist. 

  
 Veel üks põnev rohelise smuuti retsept kombuchaga (siin).

Roheline smuuti kombuchaga. Pilt: originaalretseptist. 


 Või proovi mustika - ingveri - kombucha smuutit (siin).

Mustika - ingveri - kombucha smuuti. Pilt: originaalretseptist. 


 Või valmista uhket maasika - kombucha kausi smuutit (siin).

Maasika - kombucha kausi smuuti. Pilt: originaalretseptist. 


 Siit leiad aga mõnusa põldmarja - kombucha smuuti.

Põldmarja - kombucha smuuti. Pilt: originaalretseptist. 



Põnev tundub ka kerge, kui tuul kombucha smuuti. Retsept siin.

Kerge, kui tuul kombucha smuuti. Pilt: netist. 


 Ja lõpetuseks. Kombuchaga saab edukalt küpsetada ka kooki. Näiteks gluteenivaba Kookosjahu - kombucha - mee kook.

Kookosjahu - kombucha - mee kook. Pilt: originaalretseptist. 


 Ühesõnaga kombucha kasutuvõimalusi on tuhandeid. Kui endal ideid napib, siis võta google appi. Sealt leiad ka ideid kuidas oma teeseenejooki maitsestada, kui lihtsa teeseenejoogi maitse ära tüütab. 
 Kombuchasõpradel tasuks kindlasti osta ka see kombucha raamat, millest oma postituse alguses kirjutasin. Seal on väga palju retsepte oma teeseenejoogi maitsestamiseks. 

Mõnusat kombutchatamist! 


2 kommentaari:


  1. Tundub, et see on ikka seesama seen olgusiis tee, leiva vms iganes - peaasi et suhkrut saab

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Leiva seen? Esimest korda kuulen. Ma tean veel piimaseent, mida piima sees kasvatatakse ja mereriisi, mis toitub suhkrust ja rosinatest. Aga leiva seenest pole kuulnudki. Kombucha toitub parkainetest ja suhkrust. Saab teha ka ürtidest teed aga kuna mustas tees on parkaineid kõige rohkem, siis väidetavalt peab teeseen saama võimalust aegajalt kosuda musta tee - suhkru vedelikus. Niipalju, kui aru olen saanud, siis hapukat jooki ta küll toodab aga kasulikke aineid niipalju ei teki.

      Kustuta