reede, 19. mai 2017

4 sammu lekkiva soolestiku ja autoimmuunhaiguse parandamiseks.


 LCHF Eesti Facebooki grupis postitati küsimus glutamiini kohta. Et miks peaks seda tarvitama ja millist valida. Kadi (Kadi on LCHF Eesti blogi ja Facebooki grupi looja. Lisaks on ta andnud välja raamatu "LCHF. Hea enesetunne rasvarikkast ja süsivesikuvaesest toidust". Kadi on ametilt rootsi ja inglise keele tõlk.) vastas nii: 
 Vastan lähtuvalt sellest, mida olen viimasel ajal lugenud  Lühidalt, L-glutamiin aitab magusaisu peletada ning lekkivat soolt parandada. 
Tõlgin ühest Rootsi suhkrusõltuvusterapeutide grupist:
L-glutamiin on
 aminohape. See on just see aminohape, mida keha kõige rohkem ja kõige kiiremini kasutab ning suhkrusõltuvuse/muude sõltuvushaiguste korral saavad keha aminohappe varud kiiresti otsa, kuna neid kulub palju nende sõltuvuste alalhoidmiseks.
Aminohape tungib kiirelt läbi ajubarjääri ja sellel on võime ajutööd virgutada ning äratada üles aju mõistlikumad osad, mis ühtlasi sõltuvusttekitavad aju osad vaigistab. Seepärast on efektiivne võtta L-glutamiini aktuuse magusaisu korral, see aitab kiiresti. Ühtlasi parandab L-Glutamiin ka lekkeid sooltes ja mao limaskestas.
Magusaisu vastu: 1-2 tl külma veega segatult, tavaliselt piisab 1 tl.
Limaskestade raviks: 2 tl L-Glutamiini 4x päevas külma veega segult toidukordade vahel 1-2 kuu jooksul, peale 1-kuulist kuuri võib doosi poole vähendada.
L-Glutamiinil on erinev maitse, sõltuvalt kasutatud toorainest. Neutraalse maitsega tooted on nt AlphaPlus ja Holistic, need imenduvad kehas väga kiiresti ja on kõrge kvaliteediga. On tähtis, et L-Glutamiini purgil oleks kirjas 100% L-glutamiin.
L-glutamiini ei ole soovitatav võtta koos toiduga, kuna see halvendab selle omastavust ja mõju. Maol kulub toidu töötlemiseks kaks tundi, enne kui see soolestikku jõuab. Ka soojad joogid halvendavad L-glutamiini mõju. Seepärast kasuta alati L-glutamiini lahustamiseks külma vett, et saavutada parimat mõju.
Akuutse magusaisu vastu peaks L-glutamiin olema pulbri kujul, soolestiku raviks sobivad ka kapslid.


Glutamiin iHerb poest. 1000 mg, 120 kapslit, hind 10.22 €. Pilt: iHerb lehelt. 

 Ja siis jagas Kadi üht väga huvitavat inglisekeelset artiklit "4 sammu lekkiva soolestiku ja autoimmuunhaiguste parandamiseks". Originaalartiklit saab lugeda siit. Kuna see teema on mul praegu väga aktuaalne, siis otsustasin selle artikli enda jaoks ära tõlkida. Kuna mu inglise keel pole nii heal tasemel siis tõlgin vastavalt oma oskusele. See pole  professionaalne tõlge aga kindlasti saab põhilise info kätte. Niisiis...

4 sammu lekkiva soolestiku ja autoimmuunhaiguste parandamiseks. Pilt: artiklist. 


4 sammu lekkiva soolestiku ja autoimmuunhaiguste parandamiseks. 

 Lekkiva soole sündroom on kiirelt kasvav seisund. Miljonid inimesed on sellega hädas ise seda teadmata. Nime järgi võiks arvata, et lekkiv soolestik mõjutab ainult seedesüsteemi, kuid tegelikult võib see kaasa tuua palju muid terviseprobleeme. 
 Vastavalt teadusuuringutele võib lekkiv sool progresseeruvalt mõjuda toidu allergiatele, madalale energiatasemele, liigesevalule, kilpnäärme haigustele, autoimuunhaigustele ja aeglasele ainevahetusele. 
 Selles artiklis ma kirjutan sellest kuidas saab ravida lekkiva soole sündroomi ja murda läbi terviseprobleemidest, millega hädas olete. 

Mis on lekkiva soole sündroom? 

 Mõtle seedetrakti limaskestast, nagu ekstreemselt väikeste augukestega võrgust, mis laseb läbi vaid kindlad ained. Teie soolestiku limaskest toimib barjäärina hoides ära suuremate osakeste lekkimise, mis võib kahjustada teie organismi. 

Soolestiku limaskesta põletik →toitainete imendumishäire (vitamiin B12, magneesium, raud)
→imuunsüsteemi reageering →GI ja mitmed toidutalumatused →autoimuunhaigus. Pilt: artiklist.
 Kui kellelgi on lekkiv soolestik (sageli nimetatakse suurenenud soolepermeaablus) siis on tema seedetrakt saanud kahjustuda ja see on põhjustanud suuremaid auke "võrgus" (sooleseintes), nii et läbi lekivad ka suuremad asjad, mis muidu läbi ei pääseks. 
 Mõned asjad, mis nüüd läbi pääsevad sisaldavad valke, nagu gluteen, halbu baktereid ja seedimata toidu osakesi. Ka toksilised jäätmed võivad lekkida läbi katkise sooleseina vereringlusesse põhjustades nii immuunreaktsiooni.  

Lekkiva soolestiku kulg: stress, toksiinid, toiduosakesed, ravimid, mikroorganismid nagu bakterid ja seened, organi talitlushäired → GI põletik→toidutalumatus→imuunsüsteemi nõrgenemine→autoimuunhaigus. Pilt: artiklist. 

 

Lekkiva soolestiku sümptomid ja arengud.

 Lekkiv soolestik viib kogu süsteemi põletikuni ja võib põhjustada sümptomeid nagu:

puhitus
toidu tundlikkus
kilpnäärme probleemid
väsimus
liigesevalud
peavalud
naha probleemid, nagu rosaatsea ja akne
seedeprobleemid
kaalutõus
sündroom X

Lekkiva soolestiku mõju kogu organismile: Aju-depressioon, ängistus, ADHD; nahk-akne, rosaatsea, ekseem, psoriaas; kilpnääre-hashimoto türeoidiit, hüpetüreodism,Graves tõbi; käärsool-kõhukinnisus, kõhulahtisus, IBD; neerupealsed-kurnatus; liigesed-reumatoid artriit, fibromüalgia, peavalu; sinus ja suu-sagedad külmetushaigused, toidutalumatus. Pilt: artiklist. 
 Üks suuremaid hoiatusmärke, et teil võib olla lekkiv soolestik - soovitav on lasta teha lekkiva soole test - võib olla see, et teil on mitu toidutundlikust. Osaliselt seeditud valk või rasv võib lekkida läbi soole limaskesta vereringesse ja põhjustada allergilise reaktsiooni. 
 See allergiline reaktsioon ei tähenda seda, et tekib lööve üle kogu keha, kuid see võib kaasa tuua sümptomid, millest kirjutasin juba eespool. Kui jätta lekkiv soolestik ravimata, siis võib see tekitada tõsiseid terviseprobleeme, nagu põletikuline soolehaigus, IBS, artriit, ekseem, psoriaas, depressioon, ärevus, migreen, lihasvalu ja krooniline väsimus. Ajakirjas Journal of Diabetes on kindlad tõendid, et lekkiva soole sündroom on üheks peamiseks põhjuseks autoimmuunhaiguste ja 1. tüübi diabeedi tekkeks. 
 Teine lekkiva soolestiku probleem on see, et see võib põhjustada elutähtsate mineraalide ja toitainete imendumishäiret, sealhulgas tsink, raud ja vitamiin B12.

Mis põhjustab lekkivat soolestikku? 

 On 4 peamist põhjust, mis põhjustavad lekkivat soolestikku:

kehv toitumine (ühekülgne toitumine)
krooniline stress
toksiinide ülekoormus 
bakteriaalne tasakaal on paigast ära

 Kõige tavalisemad toidud, mis võivad kahjustada teie soole limaskesta on teravili, suhkur, GMO ja piimatooted. Probleem idanenud teravilja puhul on see, et see sisaldab suurel hulgal antinutrientse (Antinutrients on looduslikud või sünteetilised ühendid, mis häirivad toitainete imendumist) või toitainete blokaatoreid nagu fütaadid ja lektiinid. Lektiin on suhkruid siduv proteiin, mis käitub loomuliku kaitsesüsteemina taimedel, et kaitsta neid väljastpoolt tulevate sissetungijate vastu nagu hallitus ja parasiidid. See on hea taimedele aga halb organismile. Seedetrakti limaskest on kaetud suhkrut sisalduvate rakkudega, mis aitavad seedida teie toitu. Lektiin muudab seda ja kui nad ründavad soolestiku limaskesta, siis see kahjustab soolestikku ja põhjustab põletikku. 

Toksiinid, mikroorganismid, gluteen lekivad läbi lekkiva sooleseina ja satuvad verre põhjustades haigusi. Pilt: artiklist. 

Lektiinid ja toidud, mis põhjustavad lekkivat soolestikku. 

 Lektiine leidub paljudes toiduainetes, mitte ainult terades. Tarbides väikestes kogustes su keha tunneb ennast normaalselt nendega. Aga toidud, mis sisaldavad suurtes kogustes lektiine tekitavad rohkem probleeme. Mõned lektiinid ja toidud, mis põhjustavad lekkivat soolestikku on nisu, riis, speltanisu ja soja. 
 Teravilja idandamine ja fermenteerimine (kääritamine) vähendab fütaatide ja lektiinide sisaldust, muutes need kergemini seeditavateks. GMO ja hübridiseeritud toidud kipuvad olema kõrgema lektiini sisaldusega, kuna need on muundatud tõrjuma kahjureid. Samuti kahjustavad soole limaskesta ja põhjustavad lekkiva soole sündroomi gluteeni sisaldavad teraviljad. 
 Niisiis, kui hakkate tervendama lekkivat soolestikku ja ravima autoimmuunhaigust siis eemaldage oma toidust kõik teraviljad, eriti aga need mis sisaldavad gluteeni, nagu nisu. Kui teie soolestik on terve, siis võite aegajalt süüa teravilja, mis on idandatud ja kääritatud. 
 Tavaline lehmapiim on teine toit, mis võib põhjustada lekkivat soolestikku. Lehmapiimas leidub proteiin A1 kaseiin, mis samuti kahjustavad soolestikku. Ka pastöriseerimine hävitab olulised ensüümid, muutes suhkrud nagu laktoos raskesti seeditavaks. Sel põhjusel ma soovitan osta ainult selliseid piimatooteid, mis on mahetoodang ja mis on toores (A2 lehmapiim, kitsepiim, lamba piim või pühvli piim). 
 Suhkur on teine aine, mis on seedesüsteemile hukatuslik. Suhkur toidab pärmi, kandidoosi ja halbade bakterite kasvu, mis omakorda kahjustavad teie soolestikku. Halvad bakterid loovad toksiinid nimetusega eksotoksiin, mis kahjustavad terveid rakke ja võivad süüa augu soolestiku seina. 

Muud tegurid lekkiva soolestiku tekkeks. 

Krooniline stress:
 See nõrgestab aja jooksul immuunsüsteemi, mis halvab võime tõrjuda väliseid sissetungijaid, nagu halvad bakterid ja viirused, mis viib põletikuni ja lekkiva soole tekkimisele. Et vähendada stressi hoolitse selle eest, et saaksid rohkem magada. Hoolitse, et sul oleks nädalas vähemalt üks päev, kus saaksid puhata, mediteerida ja koos veeta aega rõõmsate inimestega. 
Toksiinid:
 Me puutume kokku üle 80 000 kemikaali - ja toksiiniga iga aasta, kuid hullemad lekkiva soolestiku põhjustajad on antibiootikumid, pestitsiidid, kraanivesi, aspiriin ja NSAID-id. Soovitan osta kõrge kvaliteediga veefilter, mis eemaldab veest kloori ja fluoriidi ning tarvitada looduslikke taimseid ürte, mis aitavad kehas põletikke vähendada. 
Düsbioos (organismi või selle osa mikrofloora tasakaaluhäire):
 Üks juhtivaid põhjusi lekkiva soole seisundis on düsbioos, mis tähendab tasakaalutust kasulike ja kahjulike bakterite vahel soolestikus. Paljudel võib see tasakaalutus alguse saada juba sündides, kuna emal endal ei olnud soolestik terve. Liigne antibiootikute tarvitamine, kloorise ja fluroriidise kraanivee tarvitamine ja vähene probiootiliserikaste toitude tarvitamine toovad kaasa tasakaalutuse heade ja halbade bakterite vahel. 

Lekkiv soolestik ja aju.

 Teine teema, millel tahan põgusalt peatuda on see kuidas lekkiv soolestik võib mõjutada aju. Kui olete kunagi näinud autistist lapse meeleolu kõikumisi, mis võib olla põhjustatud lekkivast soolestikust (soolepermeaablusest). Gluteenivaba ja kaseiinivaba dieet on osutunud tõhusaks lahenduseks paljudele autismi põdevate laste jaoks, sest need valgud võivad lekkida läbi soolestiku ja seejärel tagasi suunamiseks tegutseda sarnaselt opioid ravimile. 
 See on ka põhjus, miks lekkiva soolestiku sündroom on seotud teiste psühholoogiliste häiretega nagu ärevus, depressioon ja bipolaarne häire. 
 Niisiis, paljudel juhtudel tervendades soolestikku tervendate ka aju. 



4 - sammuline plaan lekkiva soolestiku tervendamiseks. 

 Hea uudis on see, et on olemas lahendus oma lekkiva soolestiku tervendamiseks. Selleks on neljaastmeline protsess, mis hõlmab:
1. Eemaldage oma menüüst toiduained ja tegurid, mis kahjustavad soolestikku. 
2. Asendage soolestikku kahjustavad toiduained soolestikku ravivate toiduainetega. 
3. Tarvita lisaks sobivaid toidulisandeid. 
4. Lisa menüüsse probiootikumid, et saada uuesti tasakaalu soolestiku mikrofloora. 

 See on protokoll, mida olen kasutanud oma patsientidel aastate jooksul ja mis on andnud uskumatuid tulemusi. Pidage meeles, et toiduainete top, mis põhjustavad lekkivat soolestikku on suhkur, teraviljad, tavaline liha, tavalised piimatooted ja GMO toidud. Toksiliste ainete topis, mis oleks vaja eemaldada on kraanivesi, pestitsiidid, NSAID-id ja antibiootikumid - kuid pidage meeles, et alati peate nõu oma arstiga, kui ta on need teile välja kirjutanud. 

Lekkivat soolestikku tervendav toitumine  ja 5 ravivat toitu. 

 Kui kannatad lekkiva soolestiku sündroomi tõttu, siis tasuks kaaluda tervendavat lekkiva soolestiku toitumist. Siin on viis toitu ja toidulisandit, et tervendada lekkivat soolestikku. 

1. Kondipuljong - puljong sisaldab kollageeni ning aminohappeid proliin ja glütsiin, mis aitavad tervendada kahjustunud rakuseinu. Paljud minu patsiendid valmistavad omale kondipuljongit, et aidata ravida lekkivat soolestikku ja autoimuunhaigust. 
 Soolestikku raviva puljongi retsepti leiab siit

Kondipuljong. Pilt: retseptist. 

2. Mahetoodetud piimatooted - sisaldavad probiootikume ja  SCFA-d, mis aitavad tervendada soolestikku. Karjamaal toituvate lehmade piimast valmistatud keefir, jogurt, amasai, või  ja mahejuust on mõned parimaist. 
 Piimavaba jogurti valmistamise õpetuse leiab siit

Piimavaba jogurti juuretis 4 x 5 g, 5.26 € + shipping saver iHerbist. 

3. Kääritatud (fermenteeritud) aedviljad -  sisaldavad orgaanilisi happeid, mis tasakaalustavad soolestiku ph-d ja probiootikume toetades soolestiku head tervist. Hapukapsas, kimchi ja kali on suurepärased allikad. 

Hapukapsas. Pilt: netist. 

4. Kookostooted - kõik kookostooted on väga head soolestikule. MCFA kookoses on kergemini seeditav võrreldes muude rasvadega ning sobivad hästi lekkiva soolestiku korral. Samuti sisaldab kookose keefir probiootikume, et toetada seedesüsteemi. 

Looduspere mahe kookosõli. Pilt: netist. 

5. Idandatud seemned - chia seemned, linaseemned ja kanepiseemned, mis on idandatud on suured kiudaine allikad, mis aitavad toetada kasulike bakterite kasvu. Aga kui teil on raskekujuline lekkiv soolestik, siis peaksite alustama  kiudainete tarvitamist aurutatud köögiviljadest ja puuviljadest. 
 Samuti tarvitada toite, mis on rikkad oomega - 3 rasvade poolest - põletikuvastased toidud nagu, rohutoidul loomade liha, lambaliha ja loodusest püütud kala, nagu lõhe. 

Idandatud linaseemned. Pilt: netist. 

Top 5 toidulisandit lekkiva soolestiku tervendamiseks. 

On palju toidulisandeid, mis toetavad teie seedetrakti tervist, kuid ma usun, et kõige kasulikumad toidulisand lekkiva soolestiku korral on L-glutamiin, probiootikumid, seedeensüümid, aloe vera mahl, kvertsetiin, NAG ja lagritsa juur. 

1. Probiootikumid on kõige olulisemad võtta, sest see aitab täiendada heade bakterite kogust ja tõrjub halbu baktereid. Ma soovitan saada probiootikumid nii toidust, kui võtta neid täiendavalt toidulisandina lisaks. Ma näen pidevalt inimesi, kes järgivad protokolli vaid osaliselt, et tervendada oma lekkiva soolestiku sündroomi, eemaldamaks kahjulikke ärritajaid.  Nad jätavad osad asjad välja ja nakatavad uuesti oma soolestiku kasulikud bakterid, mis hoiavad halvad bakterid eemal. 
 Seega tarvita mõlemat - probiootikumirikkaid toite ja vähemalt 50 miljardit ühikut sisaldavaid kvaliteetseid probiootikume igapäevaselt. 

Healthy Origins, Probiotic, 30 Billion CFU's, 60 Vcaps, 14.56 € + shipping saver iHerbist. 


2. Seedeensüümid (üks või kaks kapslit alguses iga söögikorraga) tagamaks toidu täielikku lõhustumist, et vähendada võimalust, et osaliselt lõhustatud toidu osakesed ja valgud kahjustavad sooleseina. 

Healthy Origins, Digestive Enzymes, Broad Spectrum, 180 Veggie Caps, 24.06 € + shipping saver, iHerbist. 


3. L-glutamiin on kriitiline igas programmis, mille eesmärk on tervendada lekkivat soolestikku. Glutamiini pulber on asendamatute aminohapete täiendamiseks, mis on põletikuvastane ja raviks soole limaskesta. L-glutamiini kasu hõlmab tõhusat kaitset: rakuseinte katmine ning tõrjuv mõju ärritajatele. Võtke 2-5 grammi 2 korda päevas.

Jarrow Formulas, L-Glutamine, 8 oz (227 g) Powder, 12.35 € iHerbist. 

4. Lagritsajuur (DGL) on adaptogeenne ravimtaim, mis aitab tasakaalustada kortisooli taset ja parandab happeproduktsiooni maos. DGL toetab organismi looduslikke protsesse säilitamaks limaskesta maos ja kaksteistsõrmiksooles. See taim on eriti kasulik, kui kellegi lekkiv soolestik on põhjustatud emaotsionaalsest stressist. Võtke 500 mg 2 korda päevas. 

Nature's Plus, Herbal Actives, Licorice (DGL), 500 mg, 60 Veggie Caps, 9.- € + shipping saver iHerbist. 


5. Kvertsetiin on samuti näidustatud, et parandada soolestiku barjääri funktsiooni, kuna toetab lekkiva soolestiku "aukude lappimist". Samuti stabiliseerib see rakkusid ja vähendab histamiini, mis on levinud toidutalumatus.  Viimased uuringud on samuti näidanud oma tõhusust tervendada haavandilist koliiti. Võtke 500 mg 3 korda päevas koos toiduga. 

MRM, Quercetin, 500 mg, 60 Veggie Caps, 9.28 € + shipping saver iHerbist. 


 Kui saate järgida antud ettekirjutusi olete te edukad oma soolestiku ravimise teel. 
 Kui arvate, et teil võib olla lekkiv soolestik peale selle artikli lugemist või olete teemast rohkem huvitatud, siis ma korraldan tasuta koolitusi, kuidas tervendada oma lekkivat soolestikku. Vajuta siia, et saada rohkem teada tasuta koolitustest (webinaridest). 


3 kommentaari:

  1. Tubli töö, Edakene! Lugesin just veidi aega tagasi FODMAP-I teemalist kirjutist, blogija on käinud kursused Londonis mainekas King 's College’s, teinud ka kolme kuu teadusuuringute internatuuri i Monashi Ülikoolis (Melbourne, Austraalia), kus see toitumine on välja töötatud ja kus teadusuuringud keskenduvad just sellele.
    Panen sulle soomekeelse lingi, Google tõlgib ära 
    http://leenaputkonen.fi/fodmap-ruokavalion-tiivis-oppikurssi/

    VastaKustuta
  2. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta