pühapäev, 2. juuli 2017

Šokolaaditort.


 Ma olen küll küpsetanud igasugu kooke, keekse ja muffineid aga mitte kordagi teinud torti. Ma ausalt öelda ei mäletagi millal ma viimati torti tegin. Tõenäoliselt oli see tarretatud vahukoore ja puuviljade ja tarretise kattega tort. Tegin selliseid viimati "sada aastat tagasi" (tol ajal oli see mu "firmatort", nägi üsna ilus välja ja maitses ka väga hästi :D). Aga ma lihtsalt ei oska kaunistustega torte teha. Ja mis võimalused on torti teha, kui loobuma peab nii gluteenist, kui ka laktoosist? Aga siis leidsin selle retsepti (siin) ja tekkis kiusatus järgi proovida. Seda enam, et tegu on gluteenivaba ja laktoosivaba tordiga ja sellisega võib vahel patustada küll ;) Minu puhul siis ka ilma lisatud suhkruta (kasutasin stevia suhkrut). Nii, et võtsingi torditeo ette.   
 Kuna see on tasuline artikkel, siis kopeerin siia originaalretsepti täies mahus:


ŠOKOLAADITORT

Rikkalik ja rammus, just selline, nagu õige šokolaaditort olema peab. Tort koosneb kahest põhikomponendist – tordipõhjast ja kreemist, vahele ja peale võib määrida toormoosi ning kaunistada marjade ja šokolaadiga.

Terve Šokolaaditort. Pilt: artiklist. 

Kreem

  • 500 ml kookospiima
  • 2 sl kookospalmisuhkrut või mett
  • 2 sl toorkakaopulbrit
  • näpuotsaga soola
Valage kaaneta kastrulisse kookospiim, suhkur ja pisut soola. Kuumutage nõrgal kuumusel, aegajalt segades, 45 minutit. Varsti on märgata, et kookospiim muutub paksemaks. Lisage kakaopulber, kuumutage veel mõni minut ja laske jahtuda. Soovi korral võib kuumutamise käigus lisada tilga brändit või muud meelepärast alkoholi, mis lisab maitsesügavust. Samal ajal, kui kreem nõrgalt podiseb, võib valmis teha tordipõhja.

Valmiskeenud kreem. Pilt: artiklist. 

Tordipõhi
  • 3 suurt muna
  • 3 klaasi jahu (mandlid, India pähklid, kookoshelbed)
  • 2 sl toorkakaopulbrit
  • 100 g sulatatud taluvõid või kookosrasva
  • 2 sl kookospalmisuhkrut
  • 1 klaas kookospiima
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • kaunistuseks marju ja 80 g tumedat šokolaadi

Enam-vähem võrdsetes kogustes mandlid, India pähklid ja kookoshelbed võib peenestada jahuks elektrilises kohviveskis. Kallake jahu kaussi ja lisage ülejäänud kuivained. Vahustage toasoojad munad kohevaks vahuks, segage juurde sulatatud rasvaine ja kookospiim. Lõpuks segage kõik kokku ning kallake 24 cm läbimõõduga koogivormi. Küpsetage 180° juures 45 minutit. Laske tort jahtuda ja lõigake ettevaatlikult horisontaalselt pooleks. Kui pealmine kiht läheb katki, ei maksa heituda – kreem ja kaunistused katavad tordi täielikult. Määrige peale ja vahele meelepärast toormoosi ja šokolaadikreemi. Kaunistuseks võib tumedast šokolaadist teha ornamente. Selleks sulatage šokolaad veevannil ja niristage kujundeid küpsetuspaberiga kaetud taldrikule. Külmikus tahenevad need minutitega. Enne serveerimist hoidke torti paar tundi külmkapis.

Šokolaaditordilõik. Pilt: artiklist. 

Minu versioon šokolaaditordist:

Nagu enamasti alati, siis ma ei tee kunagi 100 % täpselt retsepti järgi. Nii ka seekord. 

 Esimene erinevus on see, et mul ei olnud kodus india pähkleid, poodi ka sellise vihmase ilmaga minna ei tahtnud ja nii tegin mina oma tordipõhja mandlijahust ja kookosjahust. Panen neid võrdselt ühepalju. 
 Teine oluline erinevus on see, et minu lahtikäivate servadega tordivorm on 20 cm läbimõõduga. Retseptis on sellise koguse peale soovitus võtta 24 cm läbimõõduga koogivorm. Mul on küll kodus suurema läbimõõduga koogivorm täiesti olemas aga ma lihtsalt ei tahtnud nii suurt kogust torti teha. Seega vähendasin retseptis antud koguseid. 
 Kookospalmisuhkru asendasin stevia suhkruga. Seda saab osta Sojapoest siit või tellida saab seda ka Piret Kaarlõp-i käest siit. Ja pealegi:
Toitumisalane teave 100g kohta:
  • Valk 0,05 g
  • Süsivesikud 0,3 g
  • Polüalkoholid 99 g
  • Suhkur 0 g
  • Rasvad 0,1 g
  • Kiudained 0,1 g
  • Naatrium 0 g
 Nii, et igati sobiv magustaja, kui jälgid kaloreid või arvestad süsivesikuid :) 
 Kuna mul juhtus kodus olema üks soodushinnaga ostetud Meira mandlijahu pakk (80 g), siis kasutasin selle ära. Juurde lisasin (puuduva osa) 5 g  Lesscarbs poest ostetud mandlijahu (siit).
Ka kookosõli pidin panema kahes osas. Loodusvägi kookosõli oli veel pisut purgi põhjas järgi. Tahtsin seda ära kasutada. Juurde lisasin KTC 100 % pure coconut oil-i. Müügil on seda Umami poes (siin) aga mina ostsin selle Maksimarketist. Niisiis:

Vaja läks:
Kreem:
1 purk kookospiima 400 ml (385 g)
2 spl stevia suhkrut (25 g)
2 spl toorkakao pulbrit (10 g)
näpuotsaga Himaalaja roosat soola (0 g)

Toorkakao pulber. Pilt: netist. 

Kookospiim. Pilt: Umami lehelt. 
Rummiessents. Pilt: netist. 















Valmistamine:
Valasin terve purgi kookospiima kastrulisse, lisasin stevia suhkru ja pisut soola. Kuumutasin kookospiima nõrgal kuumusel, aegajalt segades, 45 minutit. Kui 45 minutit möödas lisasin toorkakao pulbri ja pidevalt segades kuumutasin veel mõned minutid. Lisasin pool ampulli rummi essentsi, segasin korralikult läbi ja lasin maha jahtuda. 

PS! Kookospiima ostsin Maksimarketist. Maksimarket müüb ka nüüd Umami kaupa. Siin on selle kookospiima kohta täpsem teave. 

Tordipõhi:
2 muna (96 g)
1 klaas ehk 200 ml kookosjahu (85 g)
1 klaas ehk 200 ml mandlijahu (85 g)
2 spl toorkakao pulbrit (10 g)
näpuotsatäis soola (0 g)
2 spl stevia suhkrut (25 g)
1 tl gluteenivaba küpsetuspulbrit (3 g)
kookosõli, sulanult (65 g)
kookospiima (135 g)

Mandlijahu. Pilt: netist. 
Mandlijahu. Pilt: Lesscarbs lehelt. 
Kookosjahu. Pilt: netist. 
Kookosõli. Pilt: Umami lehelt.












Stevia suhkur. Pilt: Sojapood lehelt. 

Mahe kookosõli. Pilt: netist. 














Gluteenivaba küpsetuspulber. Pilt: netist. 
Kookospiim. Pilt: netist.

Muna. Pilt: netist. 












Valmistamine:
Samal ajal, kui tordi kreem potis vaikselt podises segasin kokku tordipõhja.
Mõõtsin suurde kaussi ühe klaasi kookosjahu ja ühe paki Meira mandlijahu (80 g) ja puuduoleva 5 g võtsin Lesscarbs poest ostetud mandlijahu. Kokku seega ka mandlijahu 1 klaasitäis. Lisasin toorkakao pulbri, soola, stevia suhkru ja küpsetuspulbri. 
 Vahustasin toasoojad munad vahuks ja lisasin vedela kookosõli ja kookospiima. Segasin kuivained ja märjad koostisosad omavahel kokku. 
 Lõikasin küpsetuspaberist lahtikäiva koogivormi põhja suuruse ringi ning panin selle koogivormi põhja ning kallasin taigna koogivormi.
 Küpsetasin tordipõhja 180 kraadi juures 45 minutit. 
 Lasin tordipõhjal jahtuda ja lõikasin noaga horisontaalselt pooleks. 

Tordi vahele toormoos:
200 g sügavkülmutatud kirsse
2 spl stevia suhkrut (25 g)

D'aucy sügavkülmutatud kirsid. Pilt netist (paremat ei leidnud). 
Valmistamine:
 Lasin marjadel pisut sulada. Lisasin stevia suhkru ja purustasin saumiksriga kreemiseks toormoosiks. 
 Kui tordipõhi oli jahtunud määrisin kirsi toormoosi alumisele põhjale. Toormoosi peale panin ka pisut tordikreemi. Tõstsin teise kihi tordipõhja selle peale. Niisutasin pealmise kihi törtsukese kohviga.

 PS! Valida võib ükskõik millised endale meelepärased marjad ja loomulikult valige võimalusel värsked. Kui saumiksrit pole, siis maasikad ja vaarikad saab ka kahvliga katki suruda ja toormoosiks teha. 

Tordi kaunistuseks:
85 %-list šokolaadi (59 g)
100 g sügavkülmutatud vaarikaid. 

Ekstra tume šokolaad. Pilt: netist. 



Sügavkülmutatud vaarikad. Pilt: netist. 


Valmistamine: 
 Määrisin tordikreemi tordile (pisut valgub ka külgedele). 
 Võtsin sügavkülmast vaarikad ja tippisin tordikreemi sisse. 
 Edasi sulatasin veevannil šokolaadi. Küpsetuspaberile üritasin teha mõned kujundid (no esimest korda tegin, sellepärast sellised käkerdised tulidki :D) ja niristasin lusikaga sulanud šokolaadiga tordi üle. Tõstsin nii tordi, kui ka küpsetuspaberi koos juba veidi hangunud kujunditega külmkappi. 
 Enne serveerimist tegin noaga tordi sisse väikesed lõiked, et kujundeid saaks püsti sisse panna. Eemaldasin küpsetuspaberilt šokolaadi kujundid ja torkasin ettevalmistatud piludesse.

Minu versioon šokolaaditordist. Foto: erakogu. 

 20 cm läbimõõduga tordi lõikasin 8-ks tükis ja siin on selle šokolaaditordi ühe tüki toitumisalane teave:


 MINU KOMMENTAAR:
 Tõeliselt hõrgutav ja maitsev tort! Kreemi võiks suisa lusikaga süüa :D Kindlasti teen seda kunagi veel! 

Šokolaaditordi lõik. Foto: erakogu. 
Mõnusat maiustamist! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar