pühapäev, 4. juuni 2017

Misasi on Slow Cooker (aeglaselt küpsetaja) ja miks eelistada just seda toiduvalmistamiseks?


 Järjest rohkem on hakanud liikuma infot Slow Cooker-i ehk aeglaselt küpsetaja kohta. Lugesin, kuipalju kasulikum on sellisel viisil valmistatud toit ja tekkis tahtmine ka endale selline pott hankida. Seda enam, et sellega on väga mugav valmistada peale kõige muu ka kondipuljongit. See aga on autoimuunhaiguse ja lekkiva soole tervendamiseks üks tõhusamaid vahendeid. Ma hea meelega jooks päris õiget puljongit aga mul lihtsalt pole aega seda keeta. Kes viitsiks või kel oleks aega päev otsa pliidi kõrval passida? Pliidi peale järelvalveta ju seda jätta kuidagi ei saaks. Slow Cooker-i võib aga südamerahus kas terveks ööks või tööpäevaks tööle jätta. See ongi mõeldud selliseks toiduvalmistamiseks. Et ei pea poti kõrval passima ja saab samal ajal ise millegi muuga tegeleda. Magada või südamerahus tööl olla.


Puljong. Pilt: netist. 

 Kuna sünnipäevaks kingiti ka raha, siis otsustasingi selle omale sünnipäevakingiks osta. Eestis müüb Crock Pot Slow Cooker-it vaid Homedecor e-pood (siin). Mujal pole neid müügil näinud. Vähemalt mitte Crock Pot firma omi. Kindlasti kusagil Eestis müüakse Slow Cooker-eid veel aga ma tahtsin kindlasti just Crock Pot firma Slow Cookerit osta. Homedecor poes maksab muidu täpselt samasugune Crock Pot 79.- € (lisandub saatekulu). See aga on peaaegu 23.- € kallim, kui eBayst ostes + veel saatekulu. Nii, et minu jaoks oli mõttekam asi eBay-st osta.

eBay UK Slow Cooker Crock Pot. 

 PS! Pisut allpool kirjutan lähemalt miks tahtsin just Crock Pot firma Slow Cooker-it.

 Valisin eBay UK-st ühe 3,5 liitrise Slow Cooker Crock Pot-i välja. Valisin sellise suuruse just seetõttu, et mul pole nii suurt peret ja ma suuremat ei vajaks (väiksem võimalik suurus on muidu 2,4 liitrit). Pooltühja potiga aga pole mõistlik süüa teha. Selgitan kohe varsti miks.
 26. aprillil tegingi ostu ära. Kui paki kättesaamise tähtaeg hakkas lähenema ja mu tellitud kaupa veel kohal polnud, siis võtsin müüjaga ühendust. Müüja tegi järelepärimise ja ütles, et tõenäoliselt on mu Crock Pot teel kaduma läinud ja mulle kanti ühegi probleemita kohe kogu raha sendipealt (19. mail) tagasi (koos saatekuluga oli hind 47.98 €). Ses mõttes on Paypal-iga väga turvaline osta. Kui midagi juhtubki, siis on garantii alati olemas.

PayPal logo. Pilt:netist.

 22. mail läksin teisele katsele ja tegin ostu teise müüja käest. Ka sama müüja oleks olnud nõus mulle uuesti saatma aga kindluse mõttes pakkus ta välja seekord kallima saatekuluga saatmise (koos paki jälgimisnumbriga) aga tema saatekulu oli kallim. Olin nimelt juba eBay-st uue müüja välja vaadanud ja tema saatekulu koos paki jälgimisnumbriga oli pisut odavam.
 Teine katsetus tuli seega pisut kallim (aga kindlama peale minek), kui esimene katsetus, aga odavam kui sama müüja käest uuesti ostes.
 Saatekulu ja ka pott ise olid paar inglise naela kallimad. Poti hind oli 25.20 £ (30.68 €) ja saatekulu 20.55 £ (25.02 €). Kokku seega 45.75 £ ehk 55.70 €; 7.72 € kallim, kui esimene katsetus. Aga juba 31. mail tõi kuller mulle mu Crock Pot-i koju kätte. Seega tuli saadetis kohale vaid 9 päevaga :)


Minu Crock Pot Slow Cooker pistik. Foto: erakogu.

 Lõunakeskuse Oomi poest ostsin reisiadapteri (3.- €), sest minu Crock Pot oli ju UK pistikuga. See aga pole mingi probleem, sest reisiadapter on täiesti turvaline viis muuta teiste maade pistikud meile sobivaks. Pealegi pole see teab mis lisakulutus.
Reisiadapter. Pilt:netist.
 Minult on küsitud, miks ma ei valinud taimeriga mudelit. Paraku nii väikese mahuga mudelitel taimerit millegipärast üldse polegi. Suuremaga poleks aga mul midagi peale hakata. Ka ei pidanud ma taimerit üldse nii oluliseks. Ja kui millalgi tekibki vajadus taimeri järele, siis poleks ju mingi probleem taimer vahele panna. Taimereid saab ka eraldi osta ja tegelikult on mul üks koguni kodus juba olemas. Kasutan taimerit oma orhideedele lisavalguse andmiseks. Taimelamp lülitub ise minu valitud ajal sisse ja välja. Ei mingit muret kas ma olen kodus või mitte. Mu orhideed saavad oma lisavalguse alati kätte. Kevadest sügiseni ma oma orhideedele lisavalgust ei anna ja taimer on see aeg täiesti vaba. Nii, et juhul kui peaks tekkima vajadus taimeri järele, siis lihtsalt kasutan seda. Kuna sel on võimalus salvestada 10 sisse ja väljalülitamis aega ja vajadusel saab neid ka muuta, siis on ju ka see mure murtud, et minu Slow Cookeril taimerit polegi. Kui vaja, siis ostan lihtsalt ühe taimeri lisaks. Need pole sugugi kallid ka. 

Minu taimer, mida olen kasutanud oma orhideedele lisavalguse andmiseks. Pilt:netist. 

 Lohutasin ennast ka sellega, et mehaanilised on lollikindlamad ja elu on näidanud, et peavad ka kauem vastu. Digitaalsete asjadega on juhtunud, et mingil hetkel nad ikkagi võivad lolliks ära minna.:D Ehk siis mehaaniline on vastupidavam. Noh, eks elu näitab. Aga kurb ma sellepärast küll polnud, et mina digitaalset ei saanud. Kes siiski tahab digitaalset, siis eBay-s on nende valik samuti väga suur ja polegi oluliselt kallimad. 

5,7 l Crock Pot Slow Cooker eBay-st. 

  Niisiis on mul kodus nüüd tutikas 3,5 liitrine Crock Pot Slow Cooker. 

Minu Crock Pot Slow Cooker. Pilt: eBay UK-st.

Misasi see Slow Cooker ehk aeglaselt küpsetaja on?


 Slow cooking ehk toidu aeglane küpsetamine on maailmas leviv trend - toit maitseb paremini, kui seda on pikka aega madalal kuumusel küpsetatud. Iseenesest ei oleks selleks ju mingit eraldi riistapuud tarvis. Aeglast küpsetamist võiks teha puupliidi ahjus pikalt-pikalt, aga kui paljudel meist on kodus puupliit? Võiks teha ka malmpotiga elektriahjus madalal kuumusel, aga see võtab ikkagi palju elektrit ja elektriahju ju sisse ei jäta, kui ennast kodus ei ole. Seega, et mitte oma elektriarveid taevasse ajada ning, et saaks toidu ka üksi ilma järelvalveta koju aeglaselt küpsema jätta, kui ise tööl oled - selleks ongi välja mõeldud Slow Cookerid. Need potikesed on turvalised, võtavad väga vähe elektrit ja loomulikult küpsetavad maitsva toidu.


Minu Crock Pot Slow Cooker-i juhe koos reisiadapteriga. Foto: erakogu.

 Slow Cooker on spetsiaalne elektril töötav agregaat, millega saab madalal temperatuuril keraamilises potis kerge kuumusega pikalt haudunud toite valmistada. Slow Cooker-i potil on keraamiline sisepott. Slow Cooker-eid saab osta mahtudes 2,4 – 6,7 liitrit ning seda ümbritsev väliskest on küttevõimsusega kuni 250 W. Potil on toidu valmistamistemperatuuri valikuvõimalus. Valida saab kiirema küpsetusajaga/kõrgema temperatuuriga (ca poole kiirem, kui „Low režiim) – „High“ režiimi (ca 88-96 °C, olenevalt Slow Cooker-ist) – või aeglasema küpsetusajaga/madalama temperatuuriga – „Low“ (ca 77 - 80 °C, olenevalt Slow Cooker-ist) – režiimi vahel ja valmistamisaega saab nihutada kuni 12 tunnini. Küttekeha hoiab valitud temperatuuri. Toidu valmides saab toidu jätta nn soojendusrežiimile (ca 74 °C) kuni kuueks tunniks.


Kanapuljongi valmistamine Slow Cooker-iga. Pilt: netist.

 Üldreeglina võib küpsetusaegade korral arvestada suhet:
1 tund „High“ režiimi = 2 – 2,5 tundi „Low“ režiimi.

 Kui võrrelda Slow Cookeri toiduvalmistamisaegu tavalise gaasi- või elektriahju (ca 180 °C) toiduvalmistamisaegadega, siis oleksid vasted järgmised:
15 – 30 min ahjus = 1,5 –2,5 tundi „High“ režiimil või 4 – 6 tundi „Low“ režiimil;
1 – 2 tundi ahjus = 4–5 tundi „High“ režiimil või 8–12 tundi „Low“ režiimil.
Kuid täpsem küpsetusaeg sõltub toiduainetest ja poti mudelist.


Liha köögiviljadega. Pilt: netist.

 Google otsingusse sõna "slow cooking" tippides annab terve portsu selle aparaadiga valmistatavaid toiduretsepte. Loomulikult saab kõiki neid toite teha ka tavalises ahjus, kuid pidevalt (8-10 tundi) suurt ahju töös hoida on esiteks üsna energiakulukas ja teisalt ei julgeks keegi toitu terveks päevaks ilma valveta ahju küpsema jätta. 
 Tegelikult saab praktiliselt kõiki retsepte kohandada Slow Cooker-i jaoks sobivaks. Lihtsalt on vaja teada mõningaid nippe, mida tuleks järgida. Tõlkisin enda Crock Pot Slow Cooker-i kasutusjuhendi ära. Lisan need nõuanded ja nipid + veel mõned retseptid, mis olid kasutusjuhendis ka siia, oma blogisse juba lähiajal. 


Lihapada köögiviljadega. Pilt: netist.

 Aeglane toiduvalmistamine on tehnoloogia, mis põhineb tõsiasjal, et väga pikka aega kestval, alla 100° juures toimuval kuumtöötlemisel hauduvad pehmeks ja sõna otseses mõttes suus sulavaks ka vintsked lihatükid. Väga maitsvaks küpsevad aeglasel kuumusel ka herned ja oad ning köögivili.

 Kadi kirjutab:
 Kui Eestis alles hakkab tagasi jõudma see vanaemade aeglase küpsetamise trend ja Slow Cooker pottidest ei olda siinmail valdavalt veel kuuldudki, siis rootslastel on juba mõnda aega tagasi ilmunud ka raamat aeglasest küpsetamisest LCHF ja Paleo toitumisviisi juures:


 Selle raamatu peaksin küll omale tellima, sest praegu tundub, et youtube-i abi ma oma crockpoti juures kasutada ei saa. Ükskõik, millise youtube-i aeglaselt küpsevate ameerika ribide retsepti ma avasin, nõudis see liha kausitäie suhkruga sissehõõrumist ja ühel juhul ka 2 liitri kokakoola sees küpsetamist. No thanks :D :D. Made in USA. Ja meie siin muretseme, kui meil poes müügilolevas ribide marinaadis on 1 g süsivesikuid ;)

 Miks on kasulik valmistada toit madalal kuumusel?


 Ladina keeles on väljend sentents –festina lentekiirusta aeglaselt. Ja see põhimõte on jõudnud ka kokandusse.
Teadusliku esmalähenemise tegi Rumfordi krahv Sir Benjamin Thompson 1799. aastal, kui avastas, et kuivatuskappi jäetud liha oli üleöö küpsenud hommikuks imepehmeks ja maitsvaks. Kuid unustusse see tähelepanek jäi ja alles 1969. aastal uuris Oxfordi ülikooli professor Nicholas Kurti taas Thompsoni leidu, näidates, et viimasel ei tõusnud kapis temperatuur üle 70 °C.
 Praktilise lahenduse loojaks, mis andis võimaluse tehnoloogia laiemaks levikuks, sai Chicago Naxon Utilities Corporationi juht Irving Naxon. Talle meenusid oma juudist vanaema jutud, kuidas omakorda jällegi tema ema valmistas Leedus traditsioonilist sabatirooga cholenti. Juudi seadused keelavad sabatipäeval vaaritamise ning sellest möödapääsuks pandi hautis madala temperatuuriga ahju juba eelmisel päeval, kus see siis öö jooksul tasakesi end küpsetas ja sabatipäeval sai pere lõunalauas imehea roaga maiustada.
 Naxon arendas sellise toiduvalmistamise jaoks keeruka nimega riistapuu – Naxon Beanery All-Purpose Cookeri. Naxoni firma ostis 1970. aastal ära Rival Company, kes taastutvustas seda toodet lühikese ja meeldejääva nime Crock-Pot all 1971. aastal. Kuna möödunud sajandi seitsmekümnendatel toimus USA-s ja ka mujal suur nn naiste vabastusliikumine – nad lahkusid koduperenaise staatusest ja hakkasid väljas ametis käima –, siis andis Crock-Pot neile lahenduse pere toitlustamiseks.
 Crock-Potist sai firma üks tipptooteid ja crockpot on siiani inglise keelt kõnelevates maades aeglase toiduvalmistamise (slow cooking) sünonüümiks.
 Aastal 1999 ostis Rivali üles Holmes Products Corp. Selle omandas omakorda aastal 2005 Jarden Corporation, maailma suurimate ettevõtete Fortune 500 listis number 356. Kuid oleks rumalus loobuda ennast nii hästi turule sisse söönud kaubamärgist ja Crock-Pot on siiani enimmüüdud slow cooker-seadmeks maailmas.

Aeglaselt küpsetamise eeliseid on mitmeid:
- toidu aeglaselt st. pikka aega ja madalal temperatuuril küpsetamist peetakse üheks tervislikumaks toiduvalmistamise meetodiks. Madalal temperatuuril valmistatud toidu toiteväärtus on kõrgem, kui kõrgel temperatuuril valmistatul. Mida kõrgemal temperatuuril toitu valmistada, seda kiiremini kaovad neist väärtuslikud mineraalained ja vitamiinid. Slow Cookeriga toitu valmistades jäävad kõik kasulikud vitamiinid,mineraalid, ensüümid alles. 

- võimaldab ka argipäeval valmistada pühapäevast mugavustoitu ehk õhtul ootab valmis roog töölt/koolist tulijaid.

- säästab nii aega, kui ka raha. Liha puhul on aeglaselt küpsetamine hea võimalus kasutada ka odavamaid lihatükke, mis muidu jääksid sitked. Sitkeks jäävad liha puhul kiud, mis sisaldavad kollageeni. Kollageen hakkab želatiiniks lagunema u 70 kraadise kuumuse ja pikaajalise küpsetamise juures. 

- tarbib elektrit keskmise elektripirniga võrdselt ehk märkimisväärselt vähem kui suur ahi



Minu Crock Pot Slow Cooker põhja alt ja tehnilised andmed. Foto: erakogu

- on ohutu (kui USA-s toodetud elektrilise masina manuaalis on kirjas, et võib jätta järelvalveta toimetama, siis võib selles 250% kindel olla)


Crock Pot Slow Cooker-i sisemine keraamiline pott. Foto: erakogu

- küttekeha (välise poti) sisse käib keraamiline universaalne pott, mis näeb välja piisavalt esteetiline, et sellega saab toidu soovi korral lauale tõsta.


Minu Crock Pot Slow Cooker. Foto: erakogu.

- Slow Cookeriga saab valmistada kõike toite. Ka tavaretsepte saab pisut kohandades valmistada Slow Cooker-is. Ideaalne liha, kala, kana küpsetamiseks. Vormiroogade, hautiste, suppide, riisiroogade valmistamiseks. Puljongi keetmiseks jpm. Samuti saab sellega küpsetada isegi leiba ja kooke.

- hoiab kokku toidu ettevalmistamisaega ja vaja läheb vähem toiduvalmistus etappe. Nii on vähem määrdunud nõusid ning toiduvalmistamine on lihtsam. Enamikul juhtudel võib panna kõik koostisosad korraga potti juba alguses ja küpsetada korraga kogu toidu. Paljud tavapärase retsepti puhul vajaminevad ettevalmistavad sammud on tarbetud Crock Pot-i kasutamisel.

- Slow Cooker-iga valmistatud toit erineb tavalises ahjus küpsetatud toiduga sellepoolest, et toit selles ei kuiva ega kõrbe. Toidud tulevad palju mahlakamad, kuna eraldunud „mahlad“ ei kee ära ning seega ei kuiva toit selles kuivaks, vaid jääb maitsvalt mahlakaks. Küpseks saavad ka vintsemad lihatükid. Toidu valmistamisel ei lähe vaja nii palju vedelikku. Toiduainetest eraldunud „mahlast“ saab imemaitsva kastme.

- Köögiviljad ei kee üle, mida nad teeksid keedes pliidil või ahjus. Seega võib kõik koostisosad panna Slow Cooker-isse korraga.

 PS! Kuna puudub otsene kuumus poti allosas (kuumaks lähevad ka poti küljed), täida alati küpsetuspott vähemalt poolenisti täis, et see vastaks soovitatud küpsetamisajale. Väikeseid koguseid võib valmistada, kuid see võib mõjutada küpsetusaega.


Kuidas Slow Cookeriga toite valmistada?


 Liharoogade valmimisaeg on 8-10 tundi, teised toidud vahemikus 2 - 6 tundi. 
 Tegevuskäik lihtne – küttekehale paigutub keraamiline pott, kuhu tuleb asetada kõik vajalikud ained ja siis lasta masinal lihtsalt toimetada.

 Valmistage näiteks pikalt haudunud seakülge mee-sinepi marinaadis (link siin). 

Valmis seakülg. Pilt: Ise tehtud. Hästi tehtud. lehelt: http://toiduteemal.blogspot.com.ee/2010/12/pikalt-haudunud-seakulg-mee-sinepi.html

 Lisan lähiajal siia, oma blogisse põnevaid retsepte juurde. Neid mis olen netist leidnud. Neid, mis on mu Crock Pot Slow Cooker-i kasutusjuhendis ja ka neid mida olen juba ise järgi proovida jõudnud. 

 Üks Slow Coooker-i kasutaja kommentaar:
Kui sellega esimest korda parti küpsetasime (tavaahjus sai kas vintske isendi või mahladest tühjaks jooksnud karkassi), siis oli tulemus kõiki ootusi ületav – liha oli pehme, kuid samas mahlane, suisa pudenes luudelt, ent nahk oli meeldivalt pruun-krõbe. Üks mu tuttav jahimees, kes oli hädas metsloomade ja -lindude küpsetamisega, ostis ka kohe Crock-Poti ega suutnud seda ära kiita. Sellist pehmet ja maitsvat rooga polnud ta suutnud enne valmistada. Lisaks säilivad aeglasel valmimisel ja madalamal temperatuuril ka olulised toidukomponendid – vitamiinid, ensüümid jne. 

Kasutatud kirjandus:

Minu tellitud Crock Pot Slow Cooker kasutusjuhend + mõned retseptid:

Kondipuljong ja selle tervislikkus:











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar