kolmapäev, 21. juuni 2017

Magushapu sealiha slow cooker-is.


 Mulle on väga ahvatlevad tundunud slow cooker-is valmistatud lihad köögiviljadega. Nüüd otsustasin proovida neist üht - magushaput sealiha. 


Rakvere LK Seavälisfilee maitsestatud. Pilt: netist.

Vaja läheb:
1 ilus tükk seavälisfileed või mõnd muud ilusat sealiha (minul oli 1 kg 80 g tükk seavälisfileed)
10 g õli (sealihakuubikute pruunistamiseks pannil)
3 punast mugulsibulat 
3 porgandit
1/2 kollast paprikat
1/2 oranži paprikat
1/2 punast paprikat
3 ratast värsket ananassi
2 tomatit
sool maitsestamiseks
jahvatatud must pipar maitsestamiseks


Ekstra neitsioliivõli. Pilt: netist.
Punane mugulsibul. Pilt: netist.
Porgandid. Pilt: netist. 



Kollane, oranž ja punane paprika. Pilt: netist. 


Ananass. Pilt: netist. 















Tomatid. Pilt: netist. 

kastmeks peale:
tomatipüree (võib kasutada ketšupit või tükeldatud tomateid omas mahlas - konserv, ka võib maitseks lisada magushaput tšilli kastet)
2 spl pruuni suhkrut (minul oli Demerara suhkur)
2 spl gluteenivaba sojakastet
2 spl riisiäädikat
Demerara suhkur. Pilt: netist. 


Riisiäädikas. Pilt: Umami lehelt. 
Gluteenivaba sojakaste. Pilt: netist. 
Tomatipüree. Pilt: netist.




Valmistamine:
1. Tükelda sealiha parajateks kuubikuteks ja pruunista pannil väheses õlis pruunikaks (sealihal on ka endal rasva küljes, seepärast pole pannile sealiha pruunistamiseks palju rasvainet panna vaja). Maitsesta sealihakuubikud soola ja jahvatatud musta pipraga. 
2. Puhasta värske ananass (eemalda koor ja südamik) ning tükelda suupärasteks tükikesteks. Kui värsket ananassi ei juhtu kodus parajasti olema kasuta sügavkülmutatud ananassi või ananassikonservi. 
3. Puhasta porgandid ja tükelda väikesteks ratasteks.
4. Lõika paprikad suupärasteks tükkideks.
5. Puhasta sibul ja lõika neljaks tükiks. Loomulikult võib ka väiksemaks aga mulle meeldib, kui sibul on köögiviljapajas sektoritena. 
6. Koori ja puhasta kõvast südamikust tomat. Seda ei pea tegema aga mulle lihtsalt ei meeldi toidu sees tomatinaha tükid ja need puised ja kõvad varre kohad. Tomati koorimiseks vala tomatid keeva veega üle ja seejärel vala üle külma veega. Peale sellist toimingut saab tomatitelt naha hõlpsasti eemaldada.
7. Lao tükeldatud köögiviljad vaheldumisi pannil pruunistatud sealihakuubikutega slow cooker-i potti.
8. Vala peale sojakaste, riisiäädikas. Puista kõige peale pruun suhkur ning vala üle tomatipüreega. Soovi korral võid lisada ka magushaput tšillikastet. 
9. Vali vastavalt omale soovile kuumustaste ja hauta kogu roog pehmeks ja mahlaseks. 


Magushapu sealiha slow cooker-is on valmis hautamiseks. Foto: erakogu.

 Samas saab seda rooga valmistada ka tavalises potis hautades. Sel juhul tuleb aga jälgida, et potis oleks ka piisavalt vedelikku. Lisa vett, ananassimahla või ananassi konservvedelikku ja jälgi, et toit kuivaks ei keeks. Lisa vajaduses vedelikku juurde hautamise vahepeal. Et pärast saada paksem kaste lisa 1,5 -2 spl maisitärklist (enne sega maisijahu vedelikus läbi ja seejärel lisa potti ning kuumuta läbi, seni kuni kaste on muutunud paksemaks).
 Slow cooker ei hauta toitu kuivaks. Seepärast pole vedeliku lisamine vajalik. 

MINU KOMMENTAAR:
 Pott sai seda rooga täis. Söön seda vist terve perega nädal aega :D 
Panin toidu valmima kell 12:36. Valisin "HIGH" reziimi. 
 Pildi tegin enne tomatipüree lisamist, et oleks näha milline see roog enne valmimist välja näeb. Tomatipüreed panin niipalju, kui mul kodus oli. Mul oli sügavkülma pandud üks "poolik" pakk, et lahtine pakk pahaks ei läheks. 
 Kell 19.00 jõudsin lõpetamiselt koju ja segasin siiski sisse 2 spl maisitärklist. 
 Leent oli piisavalt ja ma mõtlesin, et see võiks siiski pisut paksem olla. Niisiis lisasin tassi maisijahu ja peale tõstsin seda leent, mis potis oli ning segasin need omavahel läbi. Valasin segu potti tagasi, segasin läbi ning lülitasin slow cooker-i "WARM" peale. 
 Roog oleks tegelikult vist ka varem valmis olnud aga ma pidin minema lõpetamisele ja tagasi jõudsin alles kell 19.00. 
 Liha oli superpehme ja maitsekas. Ka köögivili polnud sodiks keenud. Nii, et tundub, et slow cooker-iga polegi võimalik midagi üle keeta. :) Liha köögiviljadega on ikka superhea asi! Eriti veel magushapu kastmega :P 

PS! Unustasin veel ühe asja. Nimelt käisin eile Tartu Kaubamajas ja sinna on tekkinud üks uus pood. Flying tiger. Seal oli kõige muu põneva hulgas müügil ka maitseained. Ostsin sealt suitsupaprika maitseaine ja veel mõningaid maitseaineid (näiteks oli seal müügil lagritsa pulber, ma ei tea veel kuhu seda kasutan aga terve pakk maksis vaid 2.- €) ja põnevaid teesid + veel mõned lahedad asjad. Lisasin oma magushapule sealihale ka seda suitsupaprika maitseainet pisut lõpus. Põneva ja mõnusa maitsenüansi lisas. Soovitan seda poodi, sest seal on tõesti nii mõistliku hinnaga asju müügil :)


Magushapu sealiha slow cooker-is valmistatud ja riis. Foto: erakogu. 

Ja siin on selle roa toitumisalane teave (ilma maistärkliseta kahjuks):




Head isu! 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar