teisipäev, 30. mai 2017

Kodune kookosjogurt endavalmistatud kookospiimast.


 Ma olen juba teinud kodus kookosjogurtit. Sellest saab lugeda siit: Kodune kookosjogurt. Tookord kasutasin Sojapoest ostetud jogurti starterit Midzu aga nagu hiljem selgus, siis see on mõeldud kasutamiseks sojapiimaga, lehmapiimaga, kitsepiimaga või lambapiimaga. Ka kasutasin tookord poest ostetud kookospiima. Täpsemalt Thai Choice lite coconut milk ehk konservpurgis lahjat kookospiima. 
 Seekord kasutasin iHerbist tellitud piimavaba jogurti starterit ehk non-dairy yogurt starter-it. Link tootele asub siin. Selle toote kohta on kirjutatud, et see sobib kasutamiseks: sweetened soy, almond or coconut milk. Samuti on kirjas: cow, goat and sheep's milk can be used. Ehk siis kasutada saab seda jogurti starterit sojapiimaga, mandlipiimaga või kookospiimaga. Samuti sobib seda kasutada lehmapiimaga, kitsepiimaga ja lambapiimaga.
 iHerbist tellimise kohta olen kirjutanud postituse, mis asub siin: iHerbist tellimine.

PS! iHerbist saab tellida ka koduse keefiri valmistamis starterit. Link tootele asub siin


Jogurti starter iHerbi-st. 
Jogurti starteri paki tagumine pool. 

 Ka kookospiima valmistasin seekord ise. Mul oli ostetud üks ilus väike kookospähkel. 
 Millist kookospähklit poes valida ja kuidas kookospähklit avada olen kirjutanud juba selles postituses: Kuidas avada kookospähklit lihtsalt ja kiirelt?
 Kuidas kodus ise kookospiima valmistada kirjutasin selles postituses: Tee ise kodus kookospiima.
Kookospiimast kookosjogurti valmistamisest kirjutasin selles postituses: Kuidas teha piimavaba kookosjogurtit? See oligi mu esimene katsetus üldse. Vahepeal olen kogemusi ja teadmisi juurde saanud ja seekordne jogurtitegu peaks siis õnnestuma ja välja tulema selline, nagu ta olema peab. 


Kodune kookosjogurt. Vasakpoolset on enne segatud. Parempoolsemal on jogurtit pealt võetud. Pilt: Wellness Mama blogist. 

 Samas on olemas alati võimalus oma kodust taimsetest piimadest valmistatud jogurtit paksendada. 
 Mul on jogurti valmistamise masin juba ammusest ajast. Tegin sellega siis lehmapiimast ise maitsestamata jogurtit, kui poodides veel maitsestamata jogurteid ei müüdud. Teada ju on, et poesmüüdavad valmis jogurtid on suhkrut täis topitud. 
 Mina tegin maitsestamata jogurti ise ja lisasin vaid endale meelepäraseid marju või puuviljatükikesi või ahjuõunu vms Lisasin vahest juurde toorkakakaod või seemneid/pähkleid või kookoshelbeid ... Ühesõnaga valikuvõimalusi ise kodus imemaitsvat ja tervislikku jogurtit teha on küllaga. 
 Kui lehmapiimast kodus ise jogurtit teha, siis see tuleb üsna paks. Eriti kui kasutada rasvasemat/rammusamat piima. Aga vahel on soov veel paksemat jogurtit saada. Hakkasingi uurima mismoodi seda teha saaks ja tõlkisin ära ühe artikli. Seda postitust saab lugeda siit: Koduse taimsest piimast valmistatud jogurti paksendamine.

Super paks kookosjogurt maasikate ja granolaga. Foto: Super Thick Coconu yogurt artiklist.

 Niisiis tegin kõik ettevalmistused koduseks kookosjogurti valmistamiseks ära. Puhastatult (mina eemaldan kookospähklilt ka selle pruunika kihi) kaalus minu kookospähkli sisu (ilma kookosveeta - selle jõin kohe ära, sest see on imemaitsev ja täis kasulikke  vitamiine ja mineraale) 206 grammi. Puhastatud kookospähkli riivisin  köögikombainiga ära, et oleks lihtsam kookospiima teha (ei pea nii kaua blenderdama). 


Osaliselt pruunist kihist puhastatud kookospähkli sisu. Foto: erakogu. 

 Sinna juurde lisasin 9 dl sooja (umbes 40 kraadist) vett. Kokku tuli sellest tsutikene alla ühe liitri kookospiima. Panin selle ööseks külmkappi ja hommikuks oli päris korralik kiht paksu kookoskoort sinna peale tõusnud. Kookoskoore koorisin sealt pealt ära ja lisasin juurde niipalju lahjemat (see osa, mis kookoskoore alla jääb) kookospiima, et kokku saaks 0,5 liitrit rammusat kookospiima. Soovisin just rammusamat kookosjogurtit. Ka poe kookospiimadele tekib külmkapis peale paksem koore kiht. Sellest paksust kookoskoorest saab edukalt teha vahukoort. See on siis kookosvahukoor. Olen ka seda AIP toitumise ajal teinud ja seda postitust saab lugeda siit: Vaarikad kookosvahukoorega.


Öö otsa külmkapis seisnud kookospiimale on peale kerkinud paks kiht kookoskoort. Kõrval kookospiima valmistamisest järelejäänud mass. Foto: erakogu. 
Nagu näha, siis ka kodus valmistatud kookospiimale on  öö otsa külmkapis seistes peale kerkinud kookoskoor, millest saab edukalt valmistada ka kookosvahukoort. Foto: erakogu. 

 Aga jogurtit võib valmistada ka ühtlaselt segunenud kookospiimast. Sel juhul on piima rasvaprotsent väiksem ja jogurt on vähem rammusam ja annab ka vähem kaloreid. 

 Kuna mina ei loe mitte kaloreid (tervislikud rasvad on mulle lausa soovituslikud) vaid jälgin süsivesikuid, siis soovisingi mina valmistada oma kodust kookosjogurtit rammusamast kookospiimast. 


iHerbist tellitud non-dairy yogurt starter. Foto: erakogu. 


Jogurti valmistamise masin, non-dairy jogurt starteri pakikene, jogurti valmistamise nõu ja vedeliku termomeeter. Foto: erakogu. 

 Selle rammusa kookospiima valasin ma potti ja kuumutasin piima 82 kraadini. Jahutasin edasi piima 42 - 44 kraanini. Võtsin väikese koguse kookospiima ja segasin sinna sisse pakikese iHerbist tellitud non-dairy yogurt starter-it.  Kirjas on küll, et sellest pakikesest jätkub terve liitri piima jaoks aga ma ei hakanud seda väikest pakikest poolitama. 


Kookospiima soojendamine vajaliku temperatuurini. Foto: erakogu. 
 Siis lisasin jogurti starteriga segatud kookospiima ka kogu ülejäänud kookospiima sisse ja segasin korralikult läbi ning valasin selle jogurti valmistamise nõusse ning tõstsin nõu jogurti masinasse valmima. 


Kookosjogurt jogurti masinad valmimas. Foto: erakogu. 
  Jogurt peaks jogurti masinas olema minimaalselt 10-12 tundi. Hoides jogurtit jogurti masinas kuni 24 tundi saate paksema ja hapukama jogurti. Kui jogurt on valmis, siis laske sel külmkapis jahtuda ja järelvalmida. 
 Väidetavalt säilib kookosjogurt külmkapis kuni 2 nädalat aga vaevalt see seal üldse nii kaua püsib. Tõenäolisemalt süüakse see üsna ruttu ära. :) 
 Valmis jogurti kalorsus sõltub sellest, kui rammusa kookospiima te jogurti valmistamiseks valisite. Endavalmistatud kookospiima puhul on täpse kalorsuse väljaarvutamine muidugi üsna raske. Netist siiski leidsin mingi info ja selle järgi saab orienteeruva kalorsuse välja arvutada. Seal on kirjas siis 1 tassi (1 cup = 236 ml) koduse kookospiima toitumisalane teave, kui kookospiim on valmistatud vahekorras 15 grammi kookoshelbeid ja 1 tass (236 ml vett. 


1 tassi (235 ml) kodusvalmistatud kookospiima toitumisalane teave. Info: Myfitnesspal-ist. 


 Siiski peab arvestama võimalusega, et kookoshelbed pole nii rammusad, kui värske riivitud kookospähkel. Samuti ei ole seal arvestatud seda kui jogurt valmistatakse sellest paksemast kookoskoorest, mis on külmkapis seistes piima peale kerkinud. See on ju rammusam, kui üldine kookospiim. 
 Ka ei saa kalorsust välja arvutada värske kookospähkli järgi, kui pärast kasutatakse vaid seda rammusamat koorest osa. Värske kookospähkli toitumisalase teabe saab siit

 Tõlge iHerbist tellitud non-dairy yogurt starter pakilt:

 Saab valmistada sojapiimast, mandlipiimast või kookospiimast. Samuti sobib kasutamiseks lehmapiima, kitsepiima ja lambapiimaga. Toimib iga jogurti masinaga. Kasutades belle + bella jogurti starterit lugege eelnevalt läbi kasutusjuhend.

Kasutusjuhend kõigi jogurti masinate korral.
1. Üks pakike jogurti starterit (5 grammi) ühe liitri või kvardi (1 kvart = 0,94 l) piima kohta.
2. Kuumuta 1 liiter või kvart piima kuni 82 kraadini.
3. Lase piimal jahtuda 42 - 44 kraadini.
4. Lahustage üks pakike (5 grammi) jogurti starterit tassis väikese koguse jahutatud piima sees ja segage hästi läbi.
5. Valage segu tagasi ülejäänud jahutatud piima sisse ja segage hästi läbi.
6. Inkubeerida 44 ° C juures 10 - 12 tundi. Inkubeerida kuni 24 tundi, et saavutada paksem ja hapukam jogurt.
7. Hoida külmkapis, kui inkubatsioon on lõpetatud.

 PS! Lisan pildid valmis jogurtist hiljem, siis kui mu jogurt on saanud piisavalt jogurtimasinas valmida ja pärast külmkapis maha jahtuda. 
 Eks siis vaatame, kui vedel või paks see välja tuli ja kas ma seda millegagi ka paksemaks tegin või jätsin selliseks nagu ta välja tuli. 

PS! Kookospiimast järelejäänud massist valmistasin röstitud kookose võid. Selle valmistamisõpetust saab vaadata siit: Röstitud kookose või. Kuna sellest massist oli juba kookospiima valmistamise käigus enamus rasva välja pigistatud, siis nii ludinal see valmistamine mul seekord ei läinud. Lisasin röstitud kookosmassile lusikatäie kookosrasva. Sama njämma tuli välja :)  Ja ülejäänud lahjemast kookospiimast, mis jäi kookosjogurti valmistamisest järgi, valmistasin oma lemmikmarjade - vaarikate ja kirssidega smuuti. Seega ei lähe mitte midagi raisku ka. Kõik sai ära kasutatud. :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar