neljapäev, 24. november 2016

Šokolaadimaitseline kinoapuder banaani ja kreeka pähklitega.


 Otsustasin täna kinoa putru teha. Aga, et oleks pisut teistmoodi siis lisasin peale kookospiima keemise lõpus veel ka kaarobi ehk jaanikaunapulbrit. Sisse panin veel sügavkülmast banaani viile ja peale raputasin hakitud kreeka pähkleid. Mmm, pigem magustoit, kui hommikupuder :)
Kinoa. Foto: netist
Jaanikauna pulber. Foto: netist

Serveerimiskogus: 1 ports

Vaja läheb:
1 dl kinoat 
1-1 1/2 dl kookospiima
peotäis sügavkülmutatud banaaniviile
peotäis hakitud kreeka pähkleid
tsutike himaalaja roosat soola
tsutike Sötrin suhkrut (ostetud LCHF poest siit)
1-2 spl kaarobi ehk jaanikauna pulbrit (või toorkakao pulbrit)
pisut vett pudru esimeseks keemaminemiseks


Tetrapakendis kookospiim Maksimarketist.

Soovi korral võid veel lisada:
kirsse või granaatõuna seemneid (minu arust sobivad need šokolaadiga paremini)
Või tegelikult võib lisada mis iganes kuivatatud puuvilju või marju või rosinaid või pähkleid või seemneid (olge loovad ja vaadake, mis oma köögikapist leiate)

Valmistamine:
Loputa kinoa jooksva vee all läbi ning pane puhta veega keema. Kui kinoa keeduvesi keema läheb valage vesi ära, loputage uuesti külma veega üle (miks, loe altpoolt) ning lisage kookospiim ja banaaniviilud. 
 Keetke kinoa pehmeks (ca 10-15 min). 
 PS! Kui näete keemise ajal, et vedelikku on liiga vähe lisage seda pisut juurde. 
 Maitsesta tsutikese soola ja Sötriniga. 
 Kui puder on valmis lisa jaanikaunapulber ja sega korralikult läbi. 
 Serveerimisel puistake pudrule hakitud kreeka pähkleid. 

Šokolaadimaitseline kinoapuder banaani ja kreeka pähklitega. Foto: erakogu.
Kinoa:
Kinoa ehk tšiili hanemalts (ingl.k. Quinoa) on taim, mis annab arvukalt pisikesi söödavaid seemneid. Peedi ja spinatiga ühte perekonda kuuluva kinoa seemned on hirsist veidi suuremad ja nende maitse meenutab pähklit. Olenevalt sordist võivad seemned olla kas kollakasvalged, roosad, oranþid, punakad või mustad.
Kinoa on heaks vahelduseks meie toidulaual ning pakub gluteenivaba dieedi korral alternatiivi teraviljadele. Kinoad peetakse kergesti seeditavaks toiduks, seega sobib hästi ka väikelastele.

Esile tasuks tuua asjaolu, et kinoal on kõrge valgu- ja lüsiinisisaldus. Enamiku teraviljadega võrreldes on kinoa tunduvalt valgurikkam. Ta sisaldab kõiki 8 aminohapet, mis on taimemaailmas väga haruldane. Need aminohapped on väärtuslikumad ja paremini tasakaalustatud eelkõige tänu suurele lüsiini-, metioniini,- ja tsüsteiinisisaldusele.

Kinoa on suurepärane magneesiumi-, raua- ja kaltsiumiallikas (magneesium ja kaltsium suhtes 3:1). Samuti sisaldab vaske, tsinki ja fosforit ning parajas koguses B2 ja E-vitamiini.

Kinoa glükeemiline koormus on madal, mis tähendab, et kinoast tehtud toidud annavad täiskõhutunde pikaks ajaks. Tegemist on aluselise toiduainega, mitõttu see aitab hoida organismi terviseks vajalikku aluse-happe tasakaalu.

Enne keetmist tuleks kinoa voolava vee all korralikult loputada, kuni pesuvesi enam ei vahuta. Kinoaseemneid katab vaigusarnane looduslik saponiinikiht, mis on mõrkja maitsega. Kuid paljud tootjad on selle enne müügile paiskamist sageli juba eemaldanud (sellepärast ma esimese keeduvee ära viskangi).

Kinoa keetmiseks võta ühe osa seemnete kohta kaks osa vett, lase korraks keema ja kuumuta madalal tulel 10-15 minutit. Kinoa on valmis, kui seemned muutuvad poolläbipaistvaks ja valge idu eraldub tera kehaosast, nähes välja justkui valge spiraalne saba.


Jaanikauna pulber ehk kaarob:
Jaanikaun on võrratu looduslik tervisetoode, annab elujõudu ja energiat.
Kakaomaitseline, looduslikult magus, võib kasutada suhkruasendajana. Minimaalne rasvasisaldus, rikkalikult kiud- ja mineraalaineid.
Jaanikaun tasakaalustab kehakaalu. Lahustub nii külmas kui kuumas vees. Sobib küpsetistesse. Võib kasutada jookides kakao ja suhkru asemel.
Kuna jaanikaunad on looduslikult magusad, suhkrusisaldusega kuni 72 %, siis kasutatakse teda söögiks kui maiustust.

Tänapäeval valmistatakse jaanikaunast kakaosarnast pulbrit, mida saab lisada kuumale või külmale piimale. Jaanikaunajahu on väga kiudaineterikas ning seda kasutatakse hommikusöökides.
Peenemast jahust valmistatakse maiustusi, komme ja šokolaaditaolisi tahvlikesi. Jaanikauna seemnetest saadakse kummitaolist ainet, mida kasutatakse stabilisaatori ning paksendajana paljudes toiduainetes. Seemnejääkidest tehakse tärklise ja ning suhkruvaba jahu, milles on kuni 60 % proteiini sobides väga hästi diabeetikutele.

Jaanikaun sobib hästi asendama suhkrut kuna on looduslikult magusa maitsega omades kõrget suhkrute sisaldust nagu sahharoos, glükoos, fruktoos. Oma maitselt meenutab jaanikaun kakaod ja šokolaadi, kuid temas ei ole kofeiini ega theobromiini, mis tekitavad sõltuvust ja allergiat.

Jaanikaun on tähtis ka hea figuuri loomisel. Olles vähese rasvasisaldusega ning looduslikult magus vähendab ta vajadust teiste magusate, kuid kaloririkaste maiustuste järele. Lisaks sellele, et jaanikaun ei sisalda kolesterooli, ta ka vähendab liigse kolesterooli omastamist organismis, parandades soolestiku motoorikat, kuna on väga rikas lahustumatute kiudainete poolt.
Väga väärtuslik on jaanikaun oma madala soodiumisisalduse ja kõrge ehk 80 %-lise proteiinisisalduse tõttu.

Kaarob ehk jaanikaun on samuti vitamiinide A, B1, B2, B3, ja D ning selliste mineraalainete rikas nagu kaltsium, fosfor, kaalium, magneesium, raud, mangaan. Seda köike organismile optimaalses koguses.
Teadlased on hiljuti avastanud kaarobi antioksüdatiivse omaduse. Parkainete balanseerituse töttu on jaanikaunal antihemorroidaalne kohalik mõju, ning tugev antibakteriaalne efekt ja soolestiku ärritust vähendav toime. Teadlased on tuvastanud jaanikauna effektiivset toimet kaksteistsõrmiku haavandile ja funktsionaalsele diarröale (kõhulahtisus).



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar