reede, 14. oktoober 2016

Kõrvitsapüree.


 Kuna praegu on kõrvitsa hooaeg, siis on siit sealt järjest rohkem leida igasuguseid põnevaid retsepte kõrvitsaga. Facebooki Paleo grupis jagas keegi väga huvitavat kõrvitsapüree supi retsepti, mida annab edukalt süüa ka AIP toitumise korral. 
Kõrvits. Foto: netist.
 Lisaks jagas Buzzfeed väga lahedaid kõrvitsatoitude retsepte (siin), mida kindlasti millalgi järgi tahaks proovida. Olen need juba eesti keelde ümber tõlkinud ja nüüd ootavad retseptid vaid kõrvitsakoogi vürtsi. Seda saaks küll ise ka valmistada aga ma leidsin iHerbist ka selle vürtsi ja kuna mul jääb tellimuse summast pisut puudu siis on plaan see tellimusele juurde lisada. Ei ole veel otsustanud, kas valin selle, mis on orgaaniline või selle, millel on väga positiivne tagasiside. :) Siin pole kuskil kõrvitsakoogi vürtsi müügil kahjuks näinud. Millegipärast arvan, et see on üks igavesti mõnus vürts, mida annab üsna mitmesse kohta kasutada. :P


Kõrvitsakoogi vürts. Foto: netist.
 Kõik need põnevad retseptid on mul kõrvitsa isu peale ajanud. Müügil olen näinud aga vaid suuri, terveid kõrvitsaid. No niiii suur kõrvitsa fänn ma nüüd ka ... veel ... ei ole, et terve kõrvitsa koju tooks. :D Aga mine tea kah. Sest tegelikult saab kõrvitsat ju ka säilitada. Mõtlesingi proovida, kuidas oleks ise kõrvitsapüreed säilitamiseks teha. Ma millegipärast pole seda mitte kunagi varem teinud. Ma isegi ei tea miks, sest tegelikult oleks ju väga mugav külmkapist või sügavkülmast valmis kõrvitsapüreed võtta. Hoiab omajagu aega kokku ja toit saab mõnel kiirel päeval sellevõrra varem valmis. :) Meil pole ka kahjuks kõrvitsapüreed müügil näinud. Välja arvatud beebitoidud muidugi. 


Kõrvitsa püree. Foto: netist.
 Igal juhul nägin täna müügil kõrvitsat ja normaalses suuruses tükkidena. Panin kohe ühe ligi kilose tüki omale ostukorvi ja koju jõudes hakkasin esmakordselt proovima kõrvitsapüreed ise teha. Ja mitte kohe söömiseks, vaid katsetan kõrvitsapüreed säilitamiseks teha. 
 Seda võimalust võiks kasutada ka siis, kui kodus on terve kõrvits ja sellest on juba tükk välja lõigatud. Siis tuleb ülejäänud kõrvits külmkappi panna ja paari päeva jooksul ära tarvitada, sest lahtilõigatud kõrvits rikneb kahjuks kiiresti. Ühesõnaga võiks sel juhul järelejäänud kõrvitsast püreed säilitamiseks teha. 




 Kuidas siis kõrvitsapüreed säilitamiseks teha? Tegelikult on see väga lihtne. On kaks võimalust. Kas kõrvits vähese veega keeta ja püree purki panna või röstida kõrvits ahjus ja püree karpidesse panna ja sügavkülmikus hoida. 
 Mina alustasin katsetamist kõrvitsapüree purki tegemisega, sest plaan on ta õige varsti nagunii ära valmistada. 



 Kõrvitsapüree keedetud kõrvitsast, külmkapis purgis säilitamiseks.

 Minul oli ligi kilone seemnetest puhastatud kõrvitsa tükk. Kõigepealt koorisin kõrvitsalt koore ära ja siis tükeldasin puhastatud kõrvitsa väiksemateks tükkideks ning panin törtsukese veega vaikselt pliidile podisema. 
 Tegelikult oleks hea, kui vett lisada võimalikult vähe või üldse mitte. Kõrvitsast eraldub keemise käigus samuti vett. Minul vist saigi pisut vedelam tänu sellele, et vett sai natuke rohkem, kui vaja oleks olnud. Nooh pole hullu. Varsti tarvitan selle ära ja järgmine kord olen juba teadlikum. Väga hea võimalus oleks kasutada aurutamist ehk kõrvits pehmeks saada aurupotis. Siis pole vett kohe kindlasti lisada vaja. 
 Lase kõrvitsal pliidil vaikselt podiseda niikaua, kui on täiesti pehme. Kõrvits keeb üsna ruttu püreeks, nii et kaua see aega ei võta. 
Kõrvitsa püreestamine saumiksriga. Foto: netist. 
 Siis võta saumikser ja püreesta kogu kupatus korralikult läbi ning tõsta kohe kuumalt eelnevalt steriliseeritud purki. Oleks hea, kui õhuruumi jääks purki võimalikult vähe. Minul jäigi pisut liitrisest purgist puudu. Aga vast pole väga hullu, sest mul polegi teda plaanis kaua säilitada. 
 Kõrvitsas pole mingit hapet, mis teda säilitaks ja seda ei lisanud ka hoidistamisel. Tahtsin täiesti naturaalset kõrvitsapüreed. Seega vaatamata sellele, et purgid said õhukindlalt suletud (mina kasutasin ka toidukilet, mille tõmbasin kuuma purgi suu peale tihedalt ümber ja kaanetasin siis korralikult kinni) tuleb seda siiski hoida külmkapis. Selliselt valmistatud püree säilib külmkapis ca 3-4 kuud. 
 Keedetud kõrvitsast tehtud püree on vesisem ja sobib seega rohkem purki panemiseks. Röstitud kõrvitsast tehtud püree aga karbiga sügavkülma panemiseks. 

Minu kõrvitsapüree purgis. Foto: erakogu.

Kõrvitsapüree ahjus röstitult, karbiga sügavkülmutamiseks.

 Puhasta kõrvits pehmest sisust ja seemnetest ning lõika sektoriteks. Lao kõrvitsa sektorid koor allpool ühe kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 
 Küpseta 180 kraadi juures ca 45 minutit, kuni kõrvitsa viljaliha on nii pehme, et kahvel läheb kergelt kõrvitsasse ja ei pea kõvasti suruma. 
Körvitsa küpsetamine ahjus: Foto: netist.
 Tõsta pehmed kõrvitsasektorid ahjust välja. Eemalda koor. See peaks kergelt tõmmates ära tulema. Pane küps kõrvitsa viljaliha kuskile potti või suurde kaussi ja püreesta saumiksriga viljaliha korralikult läbi. Kui kogu püreestamine korraga läheb raskelt siis võib püreestada ka väiksemate portsjonite kaupa. 
 Siis pane kõrvitsapüree parajate portsudena karpidesse, lase jahtuda ja tõsta sügavkülma. Võib kasutada ka korralikult suletavaid sügavkülma kotte ja panna püree nendesse.
 Nii säilib kõrvitsapüree umbes aasta. 

Küpse kõrvitsa koore eemaldamine. Foto: netist.
 Kõrvitsapüree kasutusala on väga lai. Loomulikult püreesupi sisse. Igasugu küpsetisi ja magustoite saab teha. Muffinid, keeksid, küpsised, koogid. Võib panna pudru sisse. Smuuti sisse. Samuti igasuguste muude soolaste toidude sisse. Ja naturaalselt loomulikult  ideaalne beebitoit. 
 Seemned tasuks kindlasti alles hoida, sest neid saab edukalt röstida ja kasutada pärast kõrvitsapüree supi kaunistamiseks, müslide sisse või magustoitude, putrude peale. 

Kõrvitsapüree sügavkümutamiseks parajate portsjonitena. Foto: netist.


 31. oktoobril on Halloween. Võibolla mõni tähistab ka meil seda püha. Nii, et saab ära kasutada tühjakssöödud kõrvitsat ka kodu kaunistamiseks sel päeval :) 

Halloweeni kõrvits. Foto: netist.


Maitsvaid kõrvitsatoite teile! 


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar