kolmapäev, 8. juuni 2016

Probiootikumidest.



Inimese seedekulgla pikkus on kuni 9 meetrit. 70-80 % meie immuunsüsteemist paikneb soolestikus ning seal toimub ka tarbitud toidu seedimine, imendumine ja väljutamine. Sellepärast on väga oluline hoida tasakaalustatud ja tervislikku soolestiku mikrofloorat. Korrast ära kõht ei lase imenduda toitainetel, mida keha vajab iga funktsiooni täitmiseks.
Meie soolestikus elab üle 400 erineva tüübi baktereid, millest enamus asub jämesooles. Tavaliselt on head ja halvad bakterid omavahel tasakaalus, kuid antibiootikumide tarvitamine, ebatervislik dieet või toitumine ja kandida vohamine hävitavad kasuliku mikrofloora üpris kergesti. Selle tagajärjel hakkavad vohama nii halvad bakterid kui ka pärmseened.
Autoimmuunhaiguse korral on vägagi tõenäoliselt korrast ära ka soolestiku mikrofloora. Üks võimalikke autoimuunhaiguste põhjustajatest võib olla nn lekkiv sool. Peensoole seinu katva limaskesta eesmärk on hoida meie kehast eemal (soole seinast mitte läbi laskma) kehale mittevajalikke aineid. Vale toitumine, elustiil, keskonnast tulenevad mürgid ja ka geneetiline soodumus võivad põhjustada muutusi, kus vajalik kaitse ei ole enam piisavalt tugev. Keha reageerib nendele muutustele põletikuga. Ja nii muutubki soolestiku sein „läbilaskvaks“. Sellisel juhul võivad meie vereringesse sattuda bakterid ja ka toiduosakesed, mida organism ei vaja. Kui mittevajalikud ained satuvad läbi katkise sooleseina meie kehasse, alustabki imuunsüsteem rünnakut, mis tavaliselt on hea, kui kehasse satuvad võõrkehad, nagu viirused. Kuid kui imuunsüsteem peab igapäevaselt nö üle reageerima ja pidevalt ründeseisundis olema, võib olukord muutuda vastupidiseks, kus imuunsüsteem ei tee enam võõrastel ja omadel vahet. Sellepärast on ülioluline oma soolestik jälle korda saada. Väga oluline roll on siinjuures toit, mida me sööme. Autoimuunpaleo (AIP) on dieet, mis aitab tervendada imuunsüsteemi ja soolestiku limaskesta. Selle järgi võib toituda mistahes põletikulise haiguse puhul.

Niisiis juhib soolestik meie elu, sõna otseses mõttes. Seedesüsteem on nagu vundament. Kui see vundament on korras, siis on terve ka ülejäänud keha ja psüühika. Kui see vundament logiseb, hiilivadki ligi igasugused tervisehädad.

Ka on huvitav fakt see, et mida rohkem on inimesel seedehäireid ja kõhugaase, seda vähem võib ta süüa toortoitu. Muidu juhtub see, et kalorsuse mõttes sööte küll vähe, aga punnkõht on ikkagi ees.

Kuidas me saame ennast ise tervendada?

Väga oluline roll on toitumisel. Mõneks ajaks tuleks oma menüüst välja jätta kõik põletikku tekitavad toiduained. Vaata selle kohta siit aga väga oluline on ka tarbida rohkem probiootikume sisaldavaid toite, mis aitavad soolestiku mikrofloorat korrastada.

Probiootikumid tähendavad tõlkes „elu eest“ või „elu poolt“. Probiootikumidena kasutatakse kõige sagedamini piimhapet tootvaid baktereid, näiteks laktobatsille ja bifidobaktereid, mille puhul uuringud on näidanud, et need annavad märkimisväärseid tulemusi soolestiku mikrofloora tasakaalustamisel. Piimhappebaktereid ja muid probiootikume leidub looduslikul kujul mitmetes hapendatud ja kääritatud toitudes.

Probiootikumidest võib olla abi järgmiste terviseseisundite korral:
  • kõhulahtisus, eriti peale antibiootikumikuuri
  • kandida seene ülekasv
  • ärritunud soole sündroom
  • sooletrakti nakkustest taastumine
  • tupeseene ja kuseteede nakkuste ennetus ning sümptomite leevendamine
  • põievähki haigestumise riski vähendamine ja mõningate teiste vähivormide vältimine
  • lastel ekseemi ja allergiate leevendamine
  • heinapalaviku ja allergiate esinemissageduse vähendamine ja vältimine
  • hambakaariese esinemissageduse ja halbade bakterite vohamise vältimine
  • külmetushaiguste ja gripi esinemissageduste vähendamine
  • hea tervise säilitamine läbi imuunsüsteemi toetuse
  • piima -ja teraviljavalgu talumatus
  • kolesteroolitaseme langetamine

Probiootiliste toitude TOP 10:
Kuna kõigis toitudes ei ole samad probiootilised tüved siis on kasulik valida oma toidusedelisse erinevaid fermenteeritud ehk hapendatud toite. Oluline on seejuures tähele panna, et toidud, mida sa valid, ei oleks eelnevalt pastöriseeritud, kuna see hävitab enamiku mikroorganismidest, mis annavad probiootilistele toitudele nende toime. Hapendatud toitude ostmisel tuleks eelistada usaldusväärset allikat, kuna ebaõigeid meetodeid kasutades võib sinna tekkida kahjulikke baktereid või mikroorganisme.

1. Jogurt
Jogurti puhul tuleks eelistada naturaalset maitsestamata jogurtit, mille on lisatud probiootilisi kultuure. Jogurtipakendeid tuleks hoolikalt lugeda, kuna kõikides jogurtites ei leidu probiootilisi baktereid piisaval hulgal või ei ole need elujõulised. Näiteks jogurti juuretises olevad Lactobacillus bulgaricus ja Streptococcus thermo-philus aitavad fermenteerida ehk hapendada piima, kuid nad ei ole küllalt vastupidavad maomahla toimele ning neid jõuab seedetrakti suhteliselt vähe. Samuti sisaldavad poejogurtid sageli rohkelt valget suhkurt, mis võib soodustada sooletraktis hoopiski halbade bakterite kasvu.

Head on kuumtöötlemata lehma-või kitsepiimast ise kodus valmistatud jogurtid. Kitsepiim ja juust sisaldavad sageli probiootikume nagu thermophilus, bifidus, bulgaricus ja acidophilus. Laktoositalumatuse korral tuleks jogurtit fermenteerida ehk hapendada vähemalt 24 tundi.

Maitsestamata jogurt. Foto: netist.

2. Keefir
Sarnaselt jogurtile on see fermenteeritud piimatoode rikas probiootiliste bakterite poolest, sisaldades lisaks sellele ka antioksüdante. Eelistada tuleks orgaanilist keefirit, kuna tavatootmisest pärit piimaproduktid võivad sisaldada antibiootikumide ja kasvuhormoonide jääke. Ettevaatlik tuleks olla ka piimatalumatuse kahtluse korral.
Keefir. Foto: netist

3. Hapukapsad
Hapendatud kapsad ei ole üksnes rikkad probiootikumide poolest, vaid sisaldavad ka vitamiine A, B. C ja E ning seedeensüüme, mis aitavad soole limaskesta parandada. Hapukapsa ainsad komponendid ongi hakitud kapsas ja sool, mida lastakse mitu nädalat hapneda ilma äädikat või starterit lisamata. Selle tulemusena tekivad sellised piimahappebakterid nagu lactobacillus and pediococcus. Hea on juua ka hapukapsamahla, mis toimib nii kõhulahtisuse- kui ka kinnisuse vastaselt ning aitab külmetushaigusi ja grippi ennetada.

Hapukapsas. Foto: netist.

4. Tume šokolaad
Tume šokolaad sisaldab flavonoide, mis toimivad soolestikus prebiootikumidena. Uuringud näitavad, et flavanoolirikkad šokolaadid mõjutavad soolestiku mikrofloorat positiivses suunas ja vähendavad põletikku. Eelistada tuleks tooršokolaadi või orgaanilist vähese suhkrusisaldusega tumedat šokolaadi. Šokolaadi tuleks tarbida mõõdukalt.

Toorshokolaad Apothekast. Foto: netist.

5. Teatud tüüpi vetikad
Teatud tüüpi vetikad nagu spirulina ja klorella. Nende supertoitude puhul on täheldatud, et nad suurendavad nii laktobatsilluse kui ka bifidobakteri osakaalu soolestikus – tegemist on niiöelda prebiootikumidega. Samuti on spirulina ja klorella väga energiarikkad toiduained ning sisaldavad mitmeid vitamiine (B-vitamiinid, beetakaroteen, E-vitamiin), mineraalaineid ja aminohappeid.

Spirulina ja klorella. Foto: netist. 


6. Hapendatud kurgid ja seened
Hapukurgid on väga heaks probiootikumide allikaks, samuti teised hapendatud aedviljad (näiteks sibulad, lillkapsas) ning seened. Kuid probiootikume sisaldavad vaid teatud kindlal viisil fermenteeritud toidud, mida ei ole töödeldud äädika ja kuuma veega. Hapendatud kurkide valmistamiseks tuleks võtta purk, kuhu panna maitseained vastavalt eelistusele – tilli, küüslauku, mädarõigast, sinepiseemneid, mustsõstralehti. Teha kurkidesse kahvliga augud, et vedelik paremini sisse imenduks. Aseta kurgid tihedasti purki ning vala üle leige veega, kuhu on lisatud u. 1,5 tl soola 1 liitri kohta. Sulgeda purk tihedasti kaanega ja asetada sooja kohta, mis on otsesest päikesevalgusest eemal. Lasta seista kolm päeva, kuni purgis hakkab toimuma mullitamine. Seejärel pane purk külmikusse või jahedasse kohta, et vältida edasist fermenteerumist.

Hapukurgid. Foto: netist.

7. Miso
Miso on jaapanist pärit toiduaine, mis on tuntud oma seedimist parandava toime tõttu. Seda valmistatakse fermenteeritud rukkist, ubadest, riisist või kaerast. Arvatakse, et miso aitab tasakaalustada keskkonna saastatusetoimet kehas, mõjudes alkaliseerivalt ja peatades kantserogeensete ainete toimet. Segades supilusikatäie misopastat kuuma veega, saate kiire ja toitva probiootikumide poolest rikka supi.

Miso pasta. Foto: netist

8. Tempeh
Tempeh on fermenteeritud sojatoode, mis sisaldab B12 vitamiini ja kõiki asendamatuid aminohappeid. Pärast leotamist ja keetmist segatakse sojaoad tervisele kahjutu hallitusseenega (rhizopus) ja saadud massil lastakse umbes 48 tundi soojas käärida. Rhizopus oligosporus toodab kindlat liiki antibiootikumi, mis on efektiivne teatud bakteritüüpide puhul nagu staphylococcus aureus, mis põhjustab kopsupõletikku ja veremürgitust. Hämmastav on see, et tempeh’is sisalduv looduslik antibiootikum ei ole kuigi kuumatundlik ning peab vastu erineva PH-ga keskkondades. Tempeh sisaldab veel A- ja B-vitamiini, niatsiini, foolhapet, pantoteenhapet, biotiini ja mineraalaineid. Tempeh´i võib praadida, marineerida, kasutada suppides või lisada vokiroogadele.

Tempeh. Foto: netist.


Natto ehk fermenteeritud (hapendatud) sojaoad
Need sisaldavad probiootilist kultuuri nimega bacillus subtilis. Nattot tarvitatakse Jaapanis hommikusöögiks sojakastme ja riisiga. Fermenteeritud sojaoad on valgurikkad ja sisaldavad vitamiini K, mis aitab hoida luud tugevana ning säilitada vereringet, hoides veresooned tervena. Eestis meile teadaolevalt nattot veel ei müüda.

Natto. Foto: netist.

9.Kimchi
Asiapärane vürtsikas hapukapsaroog, mida valmistatakse hiinakapsast ja redisest. Seda serveeritakse Koreas kõikvõimalike toitude kõrvale. Lisaks probiootilistele omadustele sisaldab kimchi ka beetakaroteeni, kaltsiumi, rauda ja vitamiine A, C, B1 ja B2. 

Korea Kimchi. Foto: netist.


10. Pu-Erh tee
Puerh tee on kääritatud tee, mida valmistatakse Lõuna-Hiinas Yunnanis laialehelise rohelise teepõõsa sortidest. Puerh teed on Hiinas sajaneid tarvitatud – puerh teed joodi söömise ajal või pärast söömist (eriti rasvase toidu korral), kuna sellel teel on võime alandada kolesterooli taset, kõrvaldada seedimatust või vähendada kõhulahtisust. Puerh tee pideval tarvitamisel võib leeveneda kõhukinnisust ja parandada naha seisundit. Kui teha kangem teetõmmis, siis võib selle abil vabaneda ka kõige ägedamast seedehäirest.
Nägin seda müügil Tartu Kaubamaja toiduosakonnas aga ei julgenud osta, kuna sel pidavat olema iseloomuliku „mulla“ kõrvalmaitsega. Aga netis leiduva info põhjal on väga kasulik. Ehh miks enamus kasulikke toite on kummalise maitsega? :D 

Pu- Erh tee. Foto: netist.

Probiootikumid.
Tuleks silmas pidada, et antibiootikumikuuri järgselt ei pruugi olla kasu üksnes hapendatud toitude söömisest. Sõltuvalt säilitamisest ja töötlemisest ei pruugi toidud häid baktereid nii suures kontsentratsioonis sisaldada kui kvaliteetsed toidulisandid. Samuti võib probiootilistest preparaatidest olla abi kaua aega kestnud seedehäirete (näiteks ärritatud soole sündroomi, kandida), ekseemide, allergiate ja muude probleemide korral.
Kõigi müüdavate brobiootikumide hulgas on müügil koguni spetsiaalselt kandida raviks mõeldud toode (see).

Brobiootikumid kandida raviks. Foto: netist.

Probiootilise preparaadi valikul tuleks silmas pidada seda, et rohkem tüvesid ei tähenda ilmtingimata seda, et toode oleks tõhusam. Kuigi soolestikus leidub sadu bakteritüvesid, on oluline, et probiootikum sisaldaks just neid tüvesid, mis sobiksid omavahel ja suudaksid soolestikku jõudes teiste bakteritega koos toimida. Kõige paremad on inimeselt saadud bakteritüved, mille efektiivsus on teadusuuringutega tõestatud. Peamised inimese soolestikus elustsevad bakterid on Lactobacillus acidophilus ja Bifidobacteria.

Hea oleks, et preparaat sisaldaks ka
F.O.Si (fruktooligosahhariide), mis on toiduks headele soolebakteritele. Uuringud on näidanud, prebiootikumid suurendavad heade bakterite hulka soolestikus ja parandavad probiootikumide mõju.. Seetõttu eelistage tooteid, mis sisaldavad nii pre- kui ka probiootikume.

Otsige toodet, mille bakteritüved on happe- ja sapikindlad, et tagada probiootikumide efektiivne toime soolestikus. Kõrgema bakterite sisaldusega probiootikumid on tavaliselt efektiivsemad, kuna niimoodi on kindlustatud suurema hulga bakterite elujõulisus soolestikus. Sellised on näiteks Higher Nature (seeja BioCare probiootikumid (näiteks see), mis on happe- ja sapikindlad ja asustavad sooletrakti efektiivselt. Firma BioCare spetsiaalne LAB 4 kompleks (L.acidophilus CLT-60 & CUL-21, B.bifidum CUL-17 & CUL-20) (seekoosneb happekindlatest bakteritüvedest, mis on pärit inimeselt. Nende efektiivsus ja turvalisus on laialdaselt uuringutega tõestatud.

Info on kokku kogutud siit ja siit ning netist leiduva info põhjal. 
 


2 kommentaari:

  1. Kas Sa teeseent ei hakanud kasutama,see oli ju ka lausa kuskil protolkollis sees?

    VastaKustuta
  2. Ma kõigepealt saingi omale teeseene ja alles siis mereriisi. Tarvitan mõlemat. Mul mõlemist siin blogis juttu ka. :)

    VastaKustuta