Mis
see on?
Ghee
on pikaajalisel kuumutamisel ja madalal temperatuuril saadud
rasvaine, millest on eemaldunud vesi, piimasuhkur ja piimavalk.
Tegemist laktoosi ja gluteenivaba, loomulikult ka suhkruvaba tootega.
Seega on ta ka AIP toitumise lubatud toiduainete nimekirjas.
Kuna
sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal
temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee suuri kuumuseid.
Gheed
ei pea hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et
riknemise vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu
võta purgist gheed alati puhta ja kuiva lusikaga.
Gheed
soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba imeväike kogus
selitatud võid annab toidule mõnusalt võise maitse. Eriti sobib
gheed kasutada India roogade valmistamisel.
Selitatud
või kasulikkus:
Gheed
on nimetatud ka “aju toiduks”, sest ta teravdab mõistust ja
parandab mälu. Ghee soodustab seedimist, ärritamata magu ja aitab
tasakaalustada mao happelisust. Ghee aitab ka kanda maitseainete ja
teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu
loetakse teda ajurveedas toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu
ja pikaealisust. Samuti on Ghee hea kuiva naha korral, toimides
niisutavalt ja toitvalt keha seestpoolt väljapoole. Seda võib
kasutada ka välispidiselt naha võidmiseks.
Ajurveedas
kasutatakse gheed peamiselt keha puhastamiseks toksiinidest – eriti
vajalik on rasv mürkide eemaldajana rasvlahustuvate mürkide,
sealhulgas raskemetallide ja pestitsiidide eemaldamiseks.
Hiljuti
tuli müügile Pajumäe maheghee. Maheghee on 300 g klaaspurgis. Hind
orienteeruvalt 11.20 €. Müügil näiteks Tartu Kaubamaja
Toidumaailmas.
Koostis:
Mahevõiõli
(100%).
Ise
kirjutavad nad oma toote kohta nii: Pajumäe
ghee ehk võiõli on valmistatud Pajumäe talu soolamata mahevõist
pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril. Selle käigus
eraldub võis olev vesi ja piimasuhkur karamelliseerub, mille
tulemusesks on kuldne, kergelt magus ja pähklise maitsega rasvaine.
Ghee on korduvkasutatav, kuna ta ei roisku ja lisaks kannatab kõrgeid
temperatuure. Seda kasutatakse igapäevases toidutegemises ja
erinevate rahvaste kultuurides, eriti India pärimuses. Ghee on hea
küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks, see on laktoosivaba
ja sobib ka paleodieediga.
Gheed
on müügil ka Umami poes. 500 g plekkpurgis. Hind on 7.95 €
Ja
nemad kirjutavad oma toote kohta nii: Ghee
on
soolavaba, see annab India toitudele iseloomuliku maitse ja aroomi.
Selitatud
või kannatab
suuri kuumuseid, kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud. Gheed
ei
pea hoidma külmkapis, aga see ei või kokku puutuda niiskusega (PS!
ära tõsta gheed märja lusikaga!). Ghee
on
valmistatud lehmapiimast. Koostis: piim, etüül butüraat.
Gheed
soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba väike kogus
selitatud võid annab toidule või maitse. Lisa veidi soojale naan
leivale, dosaile või teistele lameleibadele ning kasuta erinevates
India toitudes.
Laktoosi- ja gluteenivaba toode!Peale avamist hoida kuivas!
Laktoosi- ja gluteenivaba toode!Peale avamist hoida kuivas!
Veel
on erinevate tootjate gheesid müügil erinevates ökopoodides.
Näiteks Looduspere ökopoes 220 g ja hind 9.39 €
Aga
gheed võib väga edukalt ka ise kodus teha. Õpetuse kuidas seda
teha saab siit.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar