teisipäev, 24. mai 2016

Ghee ehk selitatud või.



Mis see on?

 Ghee on pikaajalisel kuumutamisel ja madalal temperatuuril saadud rasvaine, millest on eemaldunud vesi, piimasuhkur ja piimavalk. Tegemist laktoosi ja gluteenivaba, loomulikult ka suhkruvaba tootega. Seega on ta ka AIP toitumise lubatud toiduainete nimekirjas.

 Kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud (mis juba madalal temperatuuril kõrbema kipuvad), siis kannatab ghee suuri kuumuseid.

 Gheed ei pea hoidma külmkapis, kuid kindlasti tuleb meeles pidada seda, et riknemise vältimiseks ei tohi see kokku puutuda niiskusega, mistõttu võta purgist gheed alati puhta ja kuiva lusikaga.

 Gheed soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba imeväike kogus selitatud võid annab toidule mõnusalt võise maitse. Eriti sobib gheed kasutada India roogade valmistamisel.

 Selitatud või kasulikkus:
Gheed on nimetatud ka “aju toiduks”, sest ta teravdab mõistust ja parandab mälu. Ghee soodustab seedimist, ärritamata magu ja aitab tasakaalustada mao happelisust. Ghee aitab ka kanda maitseainete ja teiste toiduainete raviomadusi keha kudedesse ja rakkudesse, mistõttu loetakse teda ajurveedas toiduaineks, mis toob head tervist, elujõudu ja pikaealisust. Samuti on Ghee hea kuiva naha korral, toimides niisutavalt ja toitvalt keha seestpoolt väljapoole. Seda võib kasutada ka välispidiselt naha võidmiseks.
 Ajurveedas kasutatakse gheed peamiselt keha puhastamiseks toksiinidest – eriti vajalik on rasv mürkide eemaldajana rasvlahustuvate mürkide, sealhulgas raskemetallide ja pestitsiidide eemaldamiseks.


 Hiljuti tuli müügile Pajumäe maheghee. Maheghee on 300 g klaaspurgis. Hind orienteeruvalt 11.20 €. Müügil näiteks Tartu Kaubamaja Toidumaailmas.
Koostis: Mahevõiõli (100%).
Ise kirjutavad nad oma toote kohta nii: Pajumäe ghee ehk võiõli on valmistatud Pajumäe talu soolamata mahevõist pikaajalisel kuumutamisel madalal temperatuuril. Selle käigus eraldub võis olev vesi ja piimasuhkur karamelliseerub, mille tulemusesks on kuldne, kergelt magus ja pähklise maitsega rasvaine. Ghee on korduvkasutatav, kuna ta ei roisku ja lisaks kannatab kõrgeid temperatuure. Seda kasutatakse igapäevases toidutegemises ja erinevate rahvaste kultuurides, eriti India pärimuses. Ghee on hea küpsetamiseks, praadimiseks ja pruunistamiseks, see on laktoosivaba ja sobib ka paleodieediga.

 Pajumäe talu on valitud nii Eesti parimaks taluks kui parimaks mahetootjaks. Nende lehmad söövad enamuse aastast värsket maherohtu otse karjamaalt ja talveperioodil mahesööta vabapidamislaudas.



 Gheed on müügil ka Umami poes. 500 g plekkpurgis. Hind on 7.95 €
Ja nemad kirjutavad oma toote kohta nii: Ghee on soolavaba, see annab India toitudele iseloomuliku maitse ja aroomi. Selitatud või kannatab suuri kuumuseid, kuna sellest on eemaldatud tahked piimavalgud. Gheed ei pea hoidma külmkapis, aga see ei või kokku puutuda niiskusega (PS! ära tõsta gheed märja lusikaga!). Ghee on valmistatud lehmapiimast. Koostis: piim, etüül butüraat.
Gheed soovitatakse kasutada ka dieeti pidades, kuna juba väike kogus selitatud võid annab toidule või maitse. Lisa veidi soojale naan leivale, dosaile või teistele lameleibadele ning kasuta erinevates India toitudes.
Laktoosi- ja gluteenivaba toode!
Peale avamist hoida kuivas!

Veel on erinevate tootjate gheesid müügil erinevates ökopoodides. Näiteks Looduspere ökopoes 220 g ja hind 9.39 €


Aga gheed võib väga edukalt ka ise kodus teha. Õpetuse kuidas seda teha saab siit




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar