esmaspäev, 30. mai 2016

Ahjuliha hapukapsa ja bataadi friikatega.



 See on nüüd üks tõhus AIP toitumisse sobilik retsept. Miks mitte jõulude ajal sellist toitu süüa? Ja no ka muul ajal on päris hea vahest midagi eriti head süüa. ;) 

 Tegu siis korraliku ahjulihaga, killukese searasvaga hautatud hapukapsaga ja bataadist tehtud friikartulitega. 



Ahjupraad.

Vaja läheb:
Üks ilus korralik tükk sealiha, millel on ka natuke pekiserva ka küljes (liha tuleb mahlasem). Minul on sea välisfilee 862 grammine tükk,
killuke searasva (et määrida ahjuvormi, kuhu liha panna),
soola ja pipart maitsestamiseks (ei pannud seekord ei küüslauku ega tüümiani ega üldse mitte midagi muud)
tükk fooliumi ahjuvormi katmiseks.

Valmistamine:
 Määri ahjuvorm searasvaga, et lihale niiskust lisada ja, et liha vormi põhja kinni ei jääks. 
 Maitsesta liha soola ja pipraga. Tõsta ahjuvormi. Kata pealt fooliumiga ja küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit. Tõsta korraks ahjust. Keera liha ümber ja vaata, et vormis oleks piisavalt vedelikku. Kata uuesti fooliumiga ja küpseta veel ca 30 minutit 200 kraadises ahjus. Kui aeg täis eemalda foolium ja pruunista liha veel ca 30 minutit 200 kraadises ahjus, kuni liha omandab ilusa kuldse jume. 

Hapukapsas.

Vaja läheb:
500 g ehk üks kott hapukapsast porgandiga
ca 50 g searasva (et liiga lahja ei tuleks :D)
vett hautamiseks

Valmistamine: 
Kalla hapukapsas potti. Lisa vett. Pane kaan peale ja hauta pehmeks 60- 90 minutit (olevalt kui pehmeid kapsaid tahad). Kontrolli vahepeal kas vedelikku on potis piisavalt. Kui vaja lisa juurde. Kui kapsas on pehme ja vedelik ära keenud siis lisa tükike searasva ja kuumuta veel natuke läbi. Sega. 


Bataadi friikad.

See retsept on leitud siit ja pisut ümber kohandatud. Et krõbedamad friikad tuleks selleks segasin bataadikangid arrow root tärklisega. Seda on lubatud AIP toitumises kasutada. Arrow root tärklist saab osta Vianaturale poest siit. Arrow root tärklis  on maranta juure tärklis, mida kasutatakse kastmete, suppide, kreemide jne paksendamiseks. Selle retsepti puhul kasutatakse seda siis selleks, et bataadi friikad tuleksid krõbedamad. 

Vaja läheb:
1 suur bataat
2 tl õli
soola
2 sl arrow root tärklist

Valmistamine: 
 Koori bataat ja lõika temast peened kangid. Pane bataadikangid suurde kaussi, lisa sool ja õli (kasutasin seekord prooviks kookosõli) ja sega läbi. Lisa 1 sl arrow root tärklist ja sega korralikult läbi. Lisa veel 1 sl arrow root tärklist ja sega veelkord korralikult läbi, et tärklis kinnituks ilusti kõigi bataadikangide külge, mitte ei jääks ühte kohta klimpi. 
 Laota bataadikangid küpsetuspaberiga kaaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures ca 30 minutit kuni bataat on hakanud pruunistuma. Vahepeal võib bataadikange segada aga see pole väga oluliselt vajalik. 

Ahjuliha hapukapsa ja bataadi friikatega. Foto: erakogu.

Head isu!


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar